reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
15.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Operační systém Windows 11 nevyhovuje všem a na co si uživatelé mohou stěžovat, je to, jak Microsoft nově znesnadňuje nastavení výchozích aplikací tak, aby zvýhodnil ty své. Jde především o prohlížeč Edge. 
kra.l (111) | 20.11.20211:56
To jde přece normálně nastavit, že chcete chrome. Jediná změna je, že musíte pro každou koncovku zvlášť. Je to přímo v nastavení aplikací. Tak nevím nad čím tu brečíte. A zbytek koncovek je hned na začátku v registrech takže by neměl být problém něco změnit pokud tam něco chybuje.
Odpovědět1  0
Don Q (236) | 18.11.202117:51
MS Edge nepoužívám, ale vím, že v něčem je lepší než např. Firefox. Edge si poradí s weby, které jsou prošpikované reklamou a přifařenými sledovacími weby, které se spouští např. když se klikne na tlačítko ­"celá obrazovka­" nebo ­"regulace hlasitosti­" v ovládání videopřenosu. Firefox takový web ani neotevře. Možná kdybych byl superextraspecialista, že by to šlo nějak zařídit v about:config. Takže moje žena se díky Edge kochá ­"živým tenisem­" na adrese freestreams­-live1.com­/tennis­-live­-stream3­/, aniž by se musela prát s vyskakováním nežádoucích a velmi otravných oken.
Odpovědět0  0
John60 (92) | 15.11.202117:29
Vždyť Google se svým Chrome je stejně otravný, nebo ještě horší...
Odpovědět7  7
durib (290) | 15.11.202122:44
Nevšiml jsem si, že by Google na Android takhle propagoval Chrome. Můžeš víc rozvést, kde je v rámci nějakého operačního systému Chrome otravný?
Odpovědět4  1
John60 (92) | 16.11.202110:40
Chrome ve Windows stále otravuje v jiných prohlížečích s hláškou ­"nainstalujte si Chrome­" nebo ­"nastavte Google, jako výchozí vyhledávač­", ačkoliv všechno už je nastaveno ­(například v Edge je to stále se opakující­), nevšiml jsem si, že by takto otravoval Edge v prohlížeči Chrome, nebo Androidu.
Chrome je velmi často, jako nechtěný přibalený ­(předzatržený­) v instalaci mnoha programů, nebo jejich aktualizací.
Chrome je také v softwaru téměř všech výrobců základních desek, ve výchozí instalaci driverů se nainstaluje spolu s nimi.
Odpovědět6  6
durib (290) | 16.11.202111:43
Jo, myslel jsem si, že něco takového napíšeš. A teď otázka za zlatého bludišťáka: je Chrome nedílnou součástí OS, součástí, která se ti tam vecpe s každou další aktualizací OS?
Nebudeme napínat a odpověď je: ne NENÍ. ​­"nainstalujte si Chrome​, nastavte Google­" je reklama na webu jako každá jiná. Chrome nemusím mít nikde nainstalovaný a necpe se mi do PC s aktualizací OS. To že je v instalačkách jako promo reklama a ty si ho nainstaluješ, je tvá vlastní volba. Prostě volba OPT IN. Kdežto u Edge je to drsný OPT OUT, který navíc musíš pravidelně obnovovat. Stejně jako telemetrii a další úžo pro uživatele nepotřebné fíčury.
Reklamní politika Chrome tedy rozhodně neomlouvá naprostý výsměch MS všem adminům jejich zakoupeného OS.
Odpovědět4  2
doriel (497) | 16.11.202112:25
Bohužel, OS už není produkt, ale služba. Platíte si pronájem služby a je čistě na MSFT, co Vám bude podbízet.
Odpovědět1  6
durib (290) | 16.11.202112:34
Můžeš tohle tvrzení něčím podložit? Nějak jsem si nevšiml, že by se mi zakoupená licence náhle překlopila na předplatné s tím, že by mi HW byl taktéž pronajímán.
Odpovědět5  1
doriel (497) | 16.11.202113:48
Tak ještě aby sis pronajímal HW, když sis ho koupil :D ikdyž to taky lze. Už jsem to viděl. Můžeš si kromě toho pronajmout i virtuálku od Microsoftu ;­)

Ohledně té služby: Říká se tomu WaaS ­(Windows as a Service­).

https:­/­/docs.microsoft.com­/en­-us­/windows­/deployment­/update­/waas­-overview

Sám píšeš, že sis koupil licenci, nekoupil sis produkt. Tato licence ti umožňuje používat Windows.
Windows EULA česky:
https:­/­/www.microsoft.com­/en­-us­/Useterms­/OEM­/Windows­/10­/Useterms_OEM_Windows_10_Czech.htm

cituji...
"2. Práva k instalaci a užívání.

a. Licence. Software se neprodává, pouze se uděluje licence k jeho užívání. V rámci této licenční smlouvy vám poskytujeme právo k instalaci a provozování jedné instance softwaru na vašem zařízení ­(licencované zařízení­), a to v každém okamžiku pro jednoho uživatele za předpokladu, že dodržíte veškeré podmínky této smlouvy. ­"

Doma sis toho asi nemusel všimnout, ale v korporátu se už přešlo na předplatné. Můžeš například využívat balíčky, které doménového uživatele opravňují k užívání MSFT Windows Enterprise a balíčku Office 365. Tahle sranda konkrétně u nás stojí kolem 7 EUR za měsíc za uživatele.
Odpovědět1  3
durib (290) | 16.11.202115:20
Že se někde přešlo na předplatné, neznamená, že ho mají všichni. Napsal jsi ­"OS už není produkt, ale služba­" a to není obecná pravda. Můžeš si zaplatit službu, ale taky si můžeš koupit licenci a to dokonce různé druhy. Chování MS se snažíš omluvit tím, že ­"OS už není produkt, ale služba­", ale jak už jsem napsal, není to pravda.
Odpovědět2  0
doriel (497) | 16.11.202115:48
Neospravedlňuju Microsoft, ale vysvětluju ti, na co ses ptal. Když teda kupuješ lidem LSTC licenci, zajímalo by mě, jak se uživatel tváří, když si musí pár tisíc připlatit za tvůj zásah. Navíc bys měl vědět, že LSTC není navržen pro domácí použití spolu s Office ­(sic to funguje­), ale pro systémy, kde se běžný Windows update nehodí ­(produkční PC ve výrobě, objednávkové terminály, zdravotnická zařízení, infokiosky, ...­).

Uznávám, že ne všichni mají předplatné, domácí uživatelé předplatné pro operační systém neplatí, mají koupenou licenci ­(buďto samostatně, nebo předinstalovanou ­- takzvanou OEM­).
Odpovědět1  0
doriel (497) | 15.11.202115:21
a­) stejně natvrdo v Egdi se otevírají odkazy z ovládacích panelů, bez ohledu na výchozí prohlížeč
b­) popisy produktů v nikdy nekončících superlativech se hodně rychle zají

neustálé podbízení potom vyvolává reakci, proč bych si jako kurnikšopa nemohl vybrat prohlížeč, který se mně líbí? A když už si ho vyberu, proč se mi tam pořád cpe ten debilní Edge, který jsem už 5x odmítnul? A při dalším buildu šup.. tak jsem tu zase!

Ó jak je krásný svět na Linuxu :)
Odpovědět6  3
durib (290) | 15.11.202123:59
Asi tak. Když někomu stačí přístup na Internet, prohlížení fotek a filmů, instaluji Linux. Od té doby u nich používám TeamViewer jednou za rok, protože co jsem nastavil, to funguje. Dělám to tak už od prvních pokusů o přechod na desítky. Ty stroje stále jedou a mám svatý klid.
Když někdo potřebuje Windows, instaluji jen vykostěné LTSC, kde chodí akorát bezpečnostní updaty.
Odpovědět4  1
tik-tak (111) | 15.11.202115:04
Toto hraničí so šikanou , Mrkvosoft si je vedomý dominancie na trhu a pokojne to zneužíva ....
Ďalší bod pre prechod na W11 ..... celkom určite .. :­-D
Odpovědět8  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.