reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft čelí další žalobě ohledně prosazování upgradů na Windows 10

28.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Microsoft čelí další žalobě ohledně prosazování upgradů na Windows 10
Microsoftu se jako bumerang vrací jeho agresivní politika prosazování upgradu na systém Windows 10, a to v podobě další hromadné žaloby. Nyní jde o skupinu lidí ze státu Illinois, které měly snahy Microsoftu stát čas i peníze.
Jde tak o agresivní snahy Microsoftu vnutit lidem využívajícím Windows 7 nebo 8.x upgrade na nové Windows 10, přičemž vzpomenout můžeme třeba na změnu funkce aplikace GWX (Get Windows 10). Ta pravidelně navrhovala tento upgrade s konkrétním časem, což šlo prostě ignorovat a aplikací zavřít. To ale pouze do té doby, než Microsoft změnil chování aplikace, která od jisté doby brala své uzavření pomocí křížku jako schválení navrhovaného upgradu. Na to sice Microsoft reagoval opětovnou změnou, ale je zcela zřejmé, o co se pokoušel, než se zvedla vlna nevole.





Občané Illinois tak žalují Microsoft, že je jeho praktiky stály čas, peníze a těžkosti, ale nejen to. Někteří si stěžují také na následně nefunkční hardware, což je ostatně také spojeno s přechodem na Windows 10 nebo i s využitím aktualizací tohoto systému. Zde jde ale o to, že průvodce instalací nového systému nedokázal detekovat hardware, pro který ve Windows 10 nebyly k dispozici fungující ovladače.

Novou hromadnou žalobu podalo přes 100 lidí, kteří chtějí celkovou peněžitou náhradu ve výšu 5 milionů dolarů nepočítaje úroky a náklady na řízení. Zatím ale není jasné, zda nakonec u soudu půjde o celou tuto částku. Však náhrada v průměru desítek tisíc dolarů na jednoho člověka jen kvůli vnucenému upgradu na nový systém, to nevypadá zrovna adekvátně.

Žalující straně jde právě především o chování aplikace GWX a podružně pak třeba o to, že průvodce instalace systému dle ní neměl dostatečně prozkoumat hardwarovou kompatibilitu a také nevyzkoušel, zda pevný disk "dokáže vydržet nápor při instalaci Windows 10". Mnohým uživatelům totiž měl pevný disk v důsledku instalace selhat, což je z technického hlediska samozřejmě nesmysl a z tohoto hlediska to vypadá, že žaloba není zrovna dobře připravena.

Microsoft už se k této věci stačil vyjádřit s tvrzením, že zákazníci měli při upgradu k dispozici technickou podporu zdarma a celý měsíc na to, aby přešli zpět na starý systém. Tady se ale Microsoft poněkud vyhýbá jádru věci a popisuje možnosti poskytnuté uživatelům, které byly k dispozici až poté, co nastal nechtěný upgrade na systém a právě o ten jde. Navíc jsou tu i věci s ním spojené, jako třeba zdokumentované případy ztráty dat nebo nefunkční systém, z nějž se pak těžko dá navrátit k tomu starému. A pokud něco takového nastalo jako důsledek vnuceného upgradu od softwaru, který se zčista jasna začal chovat jako malware, měl by Microsoft přiznat odpovědnost.

Zdroj: Extremetech
reklama