reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft dočasně omezí aktualizace Windows 10

15.11.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Microsoft dočasně omezí aktualizace Windows 10
I vývojáři si chtějí užít klidné svátky, a tak se Microsoft rozhodl letos podruhé omezit aktualizace Windows 10. Příští měsíc tak mohou uživatelé čekat jen zásadní opravy, ale nikoliv volitelné aktualizace.
Windows 10 se letos nevyhýbá spousta problémů, které se objeví prakticky po každé vydané aktualizaci. Ačkoliv se většinou jedná o chyby, které se dotknou jen malé části uživatelů, nejedná se o zrovna nejlepší vizitku společnosti. Aby Microsoft zamezil dalším potížím před koncem roku, rozhodl se dočasně omezit aktualizace Windows 10. Blíží se totiž vánoční svátky, které přinesou omezený provoz v sídle společnosti v americkém Redmondu. To znamená menší počet vývojářů, kteří mohou pracovat na aktualizacích. Pokud by se v operačním systému vyskytla nějaká chyba, trvalo by její odstranění déle. A pochopitelně by bylo bolestivější, pokud by se nějaká nepříjemná chyba objevila zrovna během Vánoc.
 
 
Windows 10 tedy v prosinci obdrží méně aktualizací, než jsou uživatelé zvyklí. Vývojáři se totiž budou plně soustředit na Patch Tuesday, který připadá na druhé úterý v měsíci. Tato aktualizace označovaná jako „B“ přinese hlavně bezpečnostní záplaty a další důležité opravy chyb. Naproti tomu nevyjdou aktualizace ve třetím a čtvrtém týdnu měsíce, tedy „C“ a „D“, které Microsoft od letošního léta nazývá jako „Preview“. Jedná se o volitelné updaty, které musí uživatel nainstalovat ručně (např. potvrzením ve službě Windows Update). Pokud tato „Preview“ přeskočí, vůbec nic se neděje, neboť novinky a změny se dostanou ke všem uživatelům automaticky v rámci Patch Tuesday.
 
Aktualizace Windows 10 budou v plném rozsahu obnoveny v lednu 2021, kdy se vývojáři vrátí do práce. Týden po vydání prvního bezpečnostního updatu v novém roce, ke kterému dojde ve druhém lednovém týdnu, začnou být opět distribuována „Preview“. Můžeme předpokládat, že pozastavení aktualizací se týká také testovacích verzí v programu Windows Insider. Letos se jedná již o druhé omezení aktualizací Windows 10, ke kterému Microsoft přistoupil. Poprvé se tak stalo od května, kdy byly volitelné aktualizace vynechány, aby byl systém ponechán stabilní během období home office. I samotný Microsoft se přitom potýkal s nižším počtem dostupných vývojářů.
 
Volitelné aktualizace začal americký gigant distribuovat zase od července, a to již s novým označením „Preview“. Letos si přitom uživatelé stěžují na velký počet chyb, který se objevuje v každém novém sestavení Windows 10. Problémy se nevyhnuly ani první velké letošní aktualizaci – May 2020 Update (na verzi 2004) musel být chvíli po vydání pozastaven a nakonec se k uživatelům dostal většinou až koncem léta nebo začátkem podzimu. Nedlouho poté vyšel October 2020 Update (na verzi 20H2), který je distribuován jako volitelný.
 


reklama