reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft doporučil monitory pro Xbox. Je mezi nimi i 55" novinka Philips

23.6.2021, Jáchym Šlik, aktualita
Microsoft doporučil monitory pro Xbox. Je mezi nimi i 55" novinka Philips
Vůbec poprvé se na trhu objeví monitory „Designed for Xbox“. Prozatím se jedná o tři modely Philips, Asus a Acer, které jsou vybaveny HDMI 2.1 s podporou 4K120 nebo úhlopříčkou 28 až 55 palců. 
Microsoft používá označení „Designed for Xbox“ pro příslušenství, které bylo navrženo k použití s herní konzolí. Dosud v této nabídce chyběla zobrazovací zařízení, což se změnilo tento týden, kdy Microsoft oznámil první monitory spadající do výše uvedeného programu. Microsoft se tímto krokem snaží zákazníkům usnadnit výběr monitoru, který se postarají o „bezkonkurenční věrnost herních zážitků“. Asi se totiž shodneme, že orientace v různých technologiích a parametrech není často vůbec jednoduchá, což ještě zkomplikoval nástup standardu HDMI 2.1. V případě následujících modelů tedy zákazníci mají jistotu, že získají monitor se 4K, HDR nebo HDMI 2.1 včetně variabilní obnovovací frekvence (VRR).
 
 
Největší novinkou z představené trojice monitorů je Philips Momentum 559M1RYV, který svou úhlopříčkou 55 palců připomíná spíše televizor. Výrobce jej označuje jako „první monitor na světě navržený speciálně pro Xbox“. A svým způsobem má pravdu, neboť zbylé modely od Asusu a Aceru jsou jen upravené edice stávajících produktů. Momentum 559M1RYV podporuje 4K při 120 Hz (po připojení k PC dokonce až 144 Hz) a vysoký dynamický rozsah, což potvrzuje certifikace DisplayHDR 1000. Kromě vysoké svítivosti se novinka chlubí také lokálním stmíváním a nízkou latencí. Trhání obrazu zabraňuje technologie AMD FreeSync Premium Pro. Po připojení konzole může hráč aktivovat Xbox Game Mode, který obsahuje obraz vyladěný pro Xbox Series X | S.
 
V případě monitorů obvykle očekáváme pouze základní reproduktory, pokud vůbec nějaké. Momentum 559M1RYV ovšem obsahuje integrovaný soundbar navržený společností Bowers & Wilkins. Atmosféru potom dotváření dynamické osvětlení Ambiglow (obdoba Ambilight z televizí). Co se týče konektorů, kromě HDMI 2.1 je k dispozici ještě DisplayPort 1.4, USB-C a USB 3.2. Monitor se na českém trhu začne prodávat v srpnu s cenovkou 36 149 Kč.
 
 
Označením „Designed for Xbox“ e může dále pochlubit Asus ROG Strix Xbox Edition XG43UQ, který přináší o něco menší úhlopříčku 43 palců při shodném rozlišení 4K UHD. Ani v tomto případě nechybí režim vyladěný pro Xbox, certifikace DisplayHDR 1000, HDMI 2.1 se 4K120 nebo AMD FreeSync Premium Pro. Výrobce slibuje také odezvu pouze 1 ms (MPRT) a 90% barevný gamut DCI-P3. Monitor se začne prodávat v říjnu 2021 za dosud nezveřejněnou cenu.
 
 
Jedinou novinkou s rozumnou úhlopříčkou je Acer Nitro XV282K KV Xbox Edition, který měří 28 palců. Vyznačuje se odezvou 1 ms, AMD FreeSync Premium Pro, HDMI se 4K120, přepínačem KVM a certifikací DisplayHDR 400. V prodeji bude od podzimu za 950 dolarů (20 200 Kč bez DPH). Microsoft doporučil v kombinaci s Xboxy používat kabel Cable Matters Active HDMI Fiber Optic Cable, který podporuje standard HDMI 2.1 s přenosem 4K120 a má délku 10 metrů. Kabel je již dostupný na vybraných trzích za 65 dolarů.
 
Zdroj: News.xbox.com, tisková zpráva


reklama