reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Edge 89 zvyšuje výkon a přináší vertikální karty

4.3.2021, Jáchym Šlik, aktualita
Microsoft Edge 89 zvyšuje výkon a přináší vertikální karty
Microsoft právě vydal aktualizaci svého prohlížeče Edge, která přináší několik zásadních novinek. Verze 89 zrychluje start o desítky procent a snižuje nároky na výkon. Došlo i na dlouho očekávané vertikální seskupení karet.
Původní Edge nebyl zrovna povedený prohlížeč, ale s nedávným přechodem na jádro Chromium získal Microsoft další šanci, jak začít od znovu. Americký gigant na svém nejnovějším prohlížeči pracuje opravdu pilně, a tak není nouze nové funkce a vylepšení. Jejich další nálož přináší aktualizace na verzi 89, která byla vydána tento týden. Podle Microsoftu nás čeká zásadní zrychlení startu prohlížeče – údajně o 29 až 41 %. Toho je dosahováno díky funkci „Startup boost“, která na pozadí ponechává spuštěné procesy s neznatelným vlivem na výkon počítače. Přesto můžete funkci zrychleného startu vypnout v možnostech prohlížeče (ve výchozím nastavení je aktivní).
 
Nejnovější Edge také podporuje uspávání karet, které mohou znát uživatelé Chromu. Tato vychytávka přispěje ke zvýšení výkonu počítače a snížení spotřeby, což se projeví hlavně delší výdrží baterie notebooků. Po dvou hodinách neaktivity prohlížeč kartu „uspí“, aby zbytečně nespotřebovávala zdroje. Vizuálně takovou kartu poznáte tím, že je proti ostatním vybledlá. Takto uspaná karta má v průměru o 26 % nižší nároky na procesor a o 16 % nižší nároky na operační paměť. V nastavení můžete tuto funkci vypnout, případně změnit časový limit k uspání karty.
 
 
Pokud máte v prohlížeči otevřenou spoustu karet, může vás kromě nároků na výkon trápit také nepřehlednost. Tím, jak ubývá prostor v horní části obrazovky, se také zmenšují náhledy karet a jejich názvy – až zůstanou viditelné pouze ikonky. Navíc hrozí riziko překliknutí a nechtěného zavření jiné karty. Tento problém řeší vertikální karty, které Microsoft testuje od loňského roku. Až nyní se tato funkce, kterou nabízí třeba konkurenční Vivaldi, dostává do stabilní verze prohlížeče. Nejvhodnější je pro použití na monitorech se širším poměrem stran než 16:9, kde pomůže efektivně vyplnit obrazovku.
 
Vertikální karty aktivujete kliknutím na tlačítko v levném horním rohu. Kdykoliv můžete přepnout zpět na standardní horizontální uspořádání. Ve výchozím nastavení jsou vertikální karty schovány v levé postranní liště (viditelné jsou pouze ikony webů), která se rozbalí až po najetí myší. Můžete ovšem nastavit, aby panel s kartami zůstával otevřený. Mezi další novinky, které přináší Edge 89, patří nové zobrazení historie. Výsledkem by mělo být pohodlnější procházení navštívených webů s možností připnutí panelu.
 
Nová verze prohlížeče by již měla být k dispozici ke stažení, proto si ověřte dostupnost aktualizace v nastavení. Ne všechny nové funkce ovšem musí být k dispozici hned po updatu.
 


reklama