reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft hlásí 775% nárůst zájmu o své cloudové služby

30.3.2020, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft hlásí 775% nárůst zájmu o své cloudové služby
Množství lidí pracujících z domu se kvůli koronavirové pandemii extrémně rychle navýšilo. Společnost Microsoft tak dokonce zaznamenala 775% nárůst využití cloudových služeb v zemích, kde je omezeno vycházení.
Mnoho států omezilo vycházení obyvatel, aby se podařilo zabránit dalším nákazám koronavirem SARS-CoV-2. Pokud je to možné, lidé pracují z domu, což pochopitelně klade zvýšené nároky na Internet a online služby umožňující tuto práci na dálku. Společnost Microsoft tak během posledního týdne zaznamenala 775% nárůst využití svých cloudových služeb v zemích, kde je omezeno vycházení. Microsoft Teams nyní používá 44 milionů lidí a denně jsou provedeny meetingy v délce 900 milionů minut.
 
Microsoft Azure logo
 
Další zajímavou statistikou je 3× vyšší využití virtuální plochy (Windows Virtual Desktop) a vládní využití systému Power BI pro sdílení informací o nemoci COVID-19 na grafech za poslední týden vzrostlo o 42 %. Aby však všechny tyto funkce dobře pracovaly, byl Microsoft nucen přistoupit také k některým omezením. Jeho dostupnost služeb dosud přesahovala výborných 99,99 %, nicméně kvůli poslednímu vytížení se občas v některých oblastech stalo, že toto číslo kleslo.
 
Kriticky důležité systémy tak mají nejvyšší prioritu a bez omezení jsou systémy pro záchranáře, zásobování lékařským materiálem, aplikace k nahlašování hrozeb, databáze lékařských dat a podobně. Omezeny ale byly bezplatné nabídky a některé nově vytvořené účty s předplatným, které nemusí mít plný přístup ke všem službám v tradičním plném rozsahu. Limity pro dostupnost služeb ale nejsou pevné, takže v případě podání žádosti s nimi Microsoft může hýbat. Společnost navíc plánuje v následujících týdnech znatelně navýšit kapacitu tam, kde je zaznamenáváno největší vytížení, aby mohla některá z omezení postupně vypustit. Současně se pracuje i na Xbox Live, který např. nabízí aktualizace her v dobách, kdy jsou sítě méně vytížené.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama