reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft, Intel a desktop PC: přežijí spolu?

19.9.2013, Jan Vítek, článek
Microsoft, Intel a desktop PC: přežijí spolu?
V prvních dvou článcích našeho seriálu jsme se zaměřili na horké téma spojení Microsoftu a Nokie a dnes se podíváme na desktopové systémy. Mají desktopy tak, jak je známe, nějakou budoucnost? Nebo budou umláceny hordou tabletů a ultrabooků?
Kapitoly článku:

Microsoft, Windows a dotykový displej


Pokud bychom měli jmenovat jednu nejdůležitější věc, kterou Microsoft v poslední době propašoval do světa desktopových počítačů, pak je to rozhraní Metro, které bylo v moderní podobně s dlaždicemi poprvé představeno u telefonů s operačním systémem Windows Phone 7 v roce 2010. Metro totiž není novinkou posledních let, ale jedná se o styl vyvíjený již dlouhá léta a použitý i v přehrávačích Zune či v aplikaci Windows Media Center. Založen je na textu se spíše větším fontem než na grafických ikonkách, takže zde Microsoft klade důraz právě na styl písma a pro systém Windows Phone či Windows 8 tak přišel se sadami Segoe WP a Segoe UI. Grafika je na druhou stranu velmi jednoduchá a omezená spíše na piktogramy.




- změna a zjednodušení grafického pojetí UI zasáhlo i loga -


Nicméně moderní Metro přišlo k systému Windows 8 z Windows Phone v graficky takřka nezměněné podobě a dalo věci do pohybu. Jakým směrem? Inu, jeho provedení je stejné jako u Windows RT, které jsme si vyzkoušeli u tabletu Samsung ATIV Tab, což v podstatě mluví samo za sebe. Operační systém, který byl vždy určen především pro desktopy a přizpůsobován byl jejich vlastnostem, tak najednou přinesl rozhraní vhodné především pro mobilní počítače s dotykovým displejem. A právě dotykový displej by se tak mohl stát tím, co přinese konec nadvlády klasických desktopů, ale i notebooků.





Microsoft tedy bezesporu učinil velmi odvážný skok, za což se pochopitelně nedočkal chvály, takže zatímco před příchodem Windows 8 bylo metro vnímáno veskrze pozitivně, po příchodu Metra na desktopy i notebooky se sympatie vytratily. První reakce člověka zvyklého na Aero, klasické start menu a desktopovou plochu je celkem přirozená - zmatenost a následná frustrace. Nicméně i po prvním seznámení se s novým uživatelským prostředím lze zcela objektivně říci, že Metro jednoduše není šité pro uživatele, který chce na svém počítači především pracovat a mít o všem přehled. Vytratilo se totiž něco, na co byl Bill Gates při prezentování prvních Windows tak pyšný - důraz na multitasking.

Metro nám samozřejmě nevzalo pracovní plochu jako takovou, "pouze" ji odsunulo do pozadí jako pouhou aplikaci běžící na jinak zcela novém UI. Tento ústupek tradici ale způsobil, že ovládání je nejednotné a rozpolcené. Máme tak brát hlavní obrazovku Metra jako nový desktop, nebo jen jako nově pojaté Start menu? Je to spíše obojí, a to kvůli aplikacím, jež jsou psány přímo pro Metro a odpovídají jeho grafickému pojetí, takže se dá říci, že Windows 8 zahrnuje novou výchozí Metro plochu s příslušnými aplikacemi a pak nabízí i starou plochu s Aero UI a aplikacemi, jimž se nevyhneme (například úplné ovládací panely), což působí poněkud schizofrenně. Nicméně Windows 8.1 "Blue" jsou již za dveřmi a my uvidíme, co vše nám v tomto ohledu přinesou.

Není tedy divu, že řada uživatelů se přechodu na Windows 8 brání zuby nehty, firmy nabízí podobně jako v případě starých Windows Vista možnost downgradu na Windows 7. Tento systém se tak v žádném případě nestal katalyzátorem přinášejícím větší prodeje počítačů PC, spíše naopak. Jeho nástup je v porovnání s Windows Vista cca dvakrát pomalejší, ale jeho podíl pochopitelně stále roste, i když pomalu. Dle průzkumů zájemci o Windows 8 na tento systém dávno přešli a jiné majitele starších PC tento systém nezajímá. Není tak divu, že Microsoft se orientuje především na nový hardware, což znamená i nová zařízení.




- vývoj prodejů počítačů PC dle IDC -


A tato nová zařízení rozhodně nemají být především klasické desktopy, ale především Ultrabooky, hybridní zařízení a zkrátka mobilní novinky, jimiž se Intel a Microsoft snaží alespoň zmírnit pád prodejů PC, který se v posledních kvartálech vůbec nevyvíjí pozitivně. To jde na vrub vlažnému přijetí systému Windows 8, na tom částečně závisející malé potřebě obměny starého PC hardwaru a samozřejmě také vyšší popularity mobilních zařízení, jež přeci jen přináší daleko více zajímavějších inovací a technologií.


Dotykový displej: revoluce i pro desktopy


Vzhledem k vývoji zákazníkovy chuti není ani divu, že se Intel a Microsoft začínají orientovat směrem k dotykovému ovládání, které tak nejspíše přinese stejnou revoluci jako počítačová myš, respektive je tato revoluce spíše už v plné síle. Ovšem zatímco se počítačová myš vyvinula na své cílové platformě, tak dotykový displej můžeme u PC brát spíše jako vetřelce z jiného světa, který v důsledku přetvoří celou platformu k obrazu svému. To samozřejmě jen přeneseně, ve skutečnosti jde především o to, aby dotykový displej byl co nejlépe použitelný, čili ergonomický. Zatímco moderní smartphony a tablety se s jeho pomocí ovládají naprosto přirozeně, tak v případě notebooků či desktopů je situace naprosto odlišná, i když se nás výrobci snaží přesvědčit o opaku.

Pro podpoření svého tvrzení mohu sáhnout nedaleko, a to k oblíbenému ovladači trackpoint, jejž známe především z notebooků ThinkPad od Lenova. Proč je tak oblíbený? Mimo jiné proto, že je umístěn přímo v klávesnici, takže je ihned po ruce, nemusíte jej hledat a především ani přehmatávat, což znamená lepší ergonomii, která v důsledku zvyšuje produktivitu.

Ještě nyní pak mám před očima televizní reklamu na dotykový notebook, jehož nadšená uživatelka šťouchá prstem do displeje, jenž se pak viditelně rozklepe. Problém s ergonomií dotykových obrazovek na PC si výrobci pochopitelně uvědomují a právě proto se v jejich nabídkách objevují hybridní zařízení fungující jako notebook i tablet (jako například tento Dell XPS 12 či Sony VAIO Duo), ovšem v jejich případě nelze hovořit o jednotném designu. A co desktopy? Dovolím si ještě jednou ukázat obrázek z prezentace Intelu.





Nakloněná obrazovka v ostrém úhlu a počítač, který lze položit naplocho a maximálně nechat opřít o výklopnou nohu, to vše vypadá jako něco, co se absolutně vzpírá dosavadním představám o zdravé práci s PC. Nicméně zdraví a práce na počítači nejde moc dohromady bez ohledu na styl ovládání a své problémy mají samozřejmě i tradiční periferie, klávesnice a myš, u nichž hovoříme především o syndromu karpálního tunelu.

Nezbývá tedy než čekat, co budoucnost přinese a přizpůsobit se. Však dnes vyrůstá nová generace, pro niž bude dotykový displej něco tak přirozeného, jako je pro nás klávesnice a myš, kteroužto kombinaci nyní vidíme jako zdaleka nejlepší způsob ovládání desktopového PC. Jen abychom se ale později nedivili.
reklama