reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
19.9.2013, Jan Vítek, článek
V prvních dvou článcích našeho seriálu jsme se zaměřili na horké téma spojení Microsoftu a Nokie a dnes se podíváme na desktopové systémy. Mají desktopy tak, jak je známe, nějakou budoucnost? Nebo budou umláceny hordou tabletů a ultrabooků?
Luk Skywalker (510) | 25.9.201322:01
O používání rozhraní Metro: Já jsem neměl čest vyzkoušet, ale strýc ho pracovně využívá a říká, že je to o zvyku ­(na PC dělá kancelářskou robotu­).¨
Dále jsem konzervativec, takže klasika ­"Myš ­(zatím­) nic nenahradí.­" Tím to pro mě končí, na smartphonu beru dotykové rozhraní jako nutné a použitelné zlo, na PC nesmysl. All in One a podobně je to dobré pro zábavu, ale pro práci hůře použitelné tak samo i tablet ­(pominu­-li, že android ne vše zvládá­).
k Windows obecně: Znám ­"wokna­" od verze 3.11 přes 95 a 98 jsem přeskočil na Win XP ­(od kamarádů mám osobní zkušenost s ovládáním verze 2000 a Miléniem­) pak skok na Win 7 a dal potenciální ­"windows 9­". Osmičkám se nejspíš vyhnu, stejně jak jsem se vyhnul Vistám, které byly zle zrobené ­(opět zkušenost u kamarádů, kteří downgradovali na XP nebo potom přešli na sedmičku­).
Odpovědět0  0
Betelgeruze (1) | 22.9.20139:43
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 20.9.201315:20
Mně stačí pro zavrhnutí Win8 už jenom to že to rozpixelovává tapetu na ploše. Musí se převést do formátu .png aby jí to nezničilo. Je to blbost ale když nejsou schopný zajistit tohle tak kdoví jaký další chyby ten systém může mít............ ;­-­) ;­-­) ;­-­)
Odpovědět0  1
Marwell (6) | 19.9.201318:50
Najprv môj subjektívny názor: Windows 8 ­(­"dlaždice­") je z grafického hľadiska najodpornejšie rozhranie, aké u OS poznám. Už pri jeho ohlásení som bol zhnusený a doterajšie reakcie užívateľov som v podstate už vtedy očakával.
Windows 8 z užívateľského hľadiska ­(ak niekto pracoval na Windows od verzie 3.0­) neznamená výraznú evolúciu ako Windows 95 ale pseudo­-­"revolúciu­", ktorej dôsledkom bol zmetený užívateľ, ktorý sa dostával až príliš často do zúfalstva ako vykonať pre neho na Windows 7 triviálny úkon. To by nevadilo ak sme entuziasti a radi sa učíme nové veci ­- ak však musíme podávať ­"obvyklý­" výkon, na toto čas nikdy nemáme. Vlastne sa ani nečudujem, že jeho ­"autor­" a ­"pretláčač­" už z Microsoftu zdrhol.
K dotykovým riešeniam: ak pracujeme s mutimediálnymi aplikáciami ­(aspoň 80% činnosti je len stláčanie ovládacích tlačidiel­) je takéto riešenie praktické. Ak však 30 a viac % našej činnosti spočíva v písaní a polohovaní, výhoda dotykového rozhrania je skoro nulová. Stačí sa opýtať grafikov, dizajnérov či konštruktérov...
Sme teda svedkami, ako niekto s ­"patentom na rozum­" sa nás nepýta, čo ba sme potrebovali a čo by nám pomohlo ale podsúva nám podľa neho zaručene dokonalé riašenie so slovami ­"Ja presne viem, čo je pre vás najlepšie­". A takéto riešenia sú už predom odsúdené na zabudnutie!
Pretože zákazník je pán ­(on kupuje a on aj platí­).
All­-in­-one riešenia sú vhodné akurát tak ako multimediálne ovládacie panely do obývačiek, no nie na profesionálnu výkonnú prácu. Z pohľadu spoľahlivosti, ergonometrie, a upgradeability sú ako ­"priemyselné­" riešenia neobhájiteľné.
Preto som presvedčený, že aspoň v podnikovej ­(profi­) sfére modulové desktopy ­(skladačky­) budú stále obstojne prežívať a nebudú v skorej budúcnosti len tak hocičím nahradené. Rovnako som presvedčený, že polohovacie zariadenia typu tablet s perom či myš zostanú ešte dlho ­(veľmi dlho­) nanahraditeľné.
Odpovědět3  1
spc (45) | 19.9.201321:58
V podstate do bodky suhlasim!

Este by som dodal, ze W8 som nikdy nemal ani nainstalovane, pretoze to h...o tak poriadne smrdi, ze naozaj nevidim ani najmensi dovod ­(a lakadlo­) dat mu vobec sancu...

Takisto all­-in­-one by som charakterizoval ako `nieco` s cenou luxusneho NB, vykonu priemerneho az podpriemerneho desktopu a zaroven vsetkymi neduhmi NB ­(chladenie, narocny nakladny a az nemozny obycajny servis nehovoriac o upgrade...)
Odpovědět2  1
pidalin (1478) | 20.9.201315:22
Naprosto souhlasim. Zajímavý je jak se názory na Win8 lišej na různejch webech. Na tady lidi většinou nemaj rádni metro a například třeba na živě.cz je to samej milovník metra. ;­-)
Odpovědět1  1
Pavel Matějka (1578) | 19.9.201316:22
1­) Pěkně starý text, jak to bude v 8.1, kterým se už dávno neříká ­"Blue­", všichni zájemci vědí už tak dva měsíce.
2­) Když jsem tak četl ty ubohé námitky proti W8, napadlo mě, jestli si Metro­-hateři už brzo nezaloží nějakou církev?

Odpovědět1  2
pidalin (1478) | 20.9.201315:24
Mně připadá že církev už dávno maj metro fanoušci. Stačí se podívat na ty diskuze, aneb když neumíš používat metro tak jsi debil to jsou jejich argumenty. Můžeš argumentovat třeba celou slohovkou a on ti stejně odpoví je to prostě jenom tim že jsi nepřizpůsobivej a línej se něco učit, nebo že jsem idiot když neumim používat metro a vubec neberou v potaz nesmyslnost už jenom samotný existence metra na stolních PC. ­(proč měnit něco co funguje a všem to vyhovuje?)
Odpovědět0  0
olda79 (42) | 19.9.201313:23
Vzhledem k reakcím lidí na Win8 bych se o klasický desktop nebál. Odstranění tlačítka Start napáchalo celosvětové škody v několika procentech HDP :D. Uživatelé si s tím prostě nedovedli poradit. Nedovedu si představit, kdyby měli najednou pracovat v ModernUI, Androidu apod. V delším horizontu možná, ale v dohledné době ne.

Budoucnost PC je už jiná věc. Mě osobně je jedno jaký počítadlo mám, když k tomu připojím klavesnici, myš a monitor. Na práci mi stačí výkon notebooku a v budoucnu možná i tabletu.
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 20.9.201315:28
Odstranění nabídky start nevadí, jenomže by tam muselo bejt něco co jí plně nahradí a bude mít i lepší efektivitu práce a komfort. A to metro rozhodně neni. ;­-­) Teď musí mít člověk všechno připnutý na hlavnim panelu jak trotl místo toho aby si to spustil z nabídky start. Hledat to v metru je fakt opruz, nehledě na to že si tam člověk musí připnout i ty nejbanálnější věci pro ovládání PC a u každýho počítače je to jinak a každej tam má něco uplně jinýho. S nabídkou start šlo právě o to že jsi mohl sednout k jakýmukoliv PC a začít pracovat a ne něco řešit. Samozřejmě nabídka start taky potřebuje dost nastavení než vyhovuje ale ten základ ­(ovládací panely, počítač, vpynutí, spustit, vyhledávání, dokumenty, síť..................­) je prostě všude tak ňák stejnej a na stejnym místě hlavně.
Odpovědět0  0
odb (513) | 20.9.201319:15
Suhlas. Nech sa to vola ako chce ale nech tam je tlacidlo start a start menu. Naco mi je start obrazovka, ked to je vlasnte prerobena klasicka plocha s odkazmi.

Pozeram, ze wo win 8.1 start menu dali. Vola sa Quick Link menu. To uz to nemohli dat aby sa zobrazilo kliknutim laveho tlacidla na mysi? To by ale bolo priznanie si chyby.

Ja sa bavim na mojom sefovi. Kupil si notebook s win8 a ako som videl ako ho vypina, tak som mal z toho zabavu na cely den. Chudak sa s tym trapi dalej.
Bohuzial my ludia sme lenive ovce. Nieco sa nam nepaci, nevyhovuje ale neozveme sa, alebo neurobime nieco preto aby sme boli spokojny.
Odpovědět0  0
blue.sun (268) | 20.9.201322:44
Jest zajímavé, že jsem bez problémů mohl přejít z Visty na W8 a neměl jsem nejmenší problém najít si potřebná nastavení, mnou užívané programy nebo uspořádat si ­"metro­" po svém... kde asi bude chyba, když BFU ­(tj. já­) si s tím poradí a zdejší experti ne?
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 21.9.20139:09
Samozřejmě že si s tim člověk poradí a zvykne si o to tady nejde. Tady jde o to že to nepřínáší žádný výhody a jediný co to přináší je opravdu to zvykání na uplně jinej styl ovládání PC.
Odpovědět0  0
blue.sun (268) | 21.9.201317:21
Nepochopil jsi. Já si právě vůbec na nic zvykat NEMUSEL, prostě mi to šlo automaticky samo. Tak nevím, co jsem, asi mimozemšťan...
Odpovědět0  0
tomasjerry (208) | 19.9.20138:15
1­) nie all in one pc nemoze nahradit podnikove PC. Dovod? Jednoduche ergonomia. Mame v praci jedno podnikove nove riesenie od Lenova praveto, ktore je zobrazene. Nik na nom nepracuje, neda sa nadstavit vyska monitoru tak, aby sa dalo na tom pracovat, uz len to je zasadny problem. Pri dotykovych pc ste uz niekedy skusali pisat mail ?? Ja ano skoncilo to vypnutim PC a nasladnym 20 min cistenim, aby som v dolnej casti aj nieco videl !!!! Ako hroza. Stara dobra klavesnica tu nieje len na paradu, pisal som e­-mail,ktory je asi tak dlhy ako toto. Nehovoriac o tom, ze mi to kvoli chybajucej odozve trvalo 3 x dlhsie. NIKDY radsej budem pracovat na 486 s Win 3.11 ako na tomto, ten mi poskytuje viac moznosti ako allinone PC, so skvelym Win8, kde bez doinstalovania startu som si ani neprdol. Nehovoriac o tom, ze ak sa clovek sekne tak neexistuje tuknut spravne, aby som to opravil :­( :­( :­(
2­) Ja viem, ze bodem vizerat ako LAMA ale prosim vas, ked mam zakladnu installaciu Win8 kde ako a co mam stlacit aby som sa dostal do ovladacich panelov + na posr@ty C disk aby som si mohol prehodit data ­(bez klavesovych skratiek !!!, tie viem aj ja,ale matka ich nevie­). Moja mama ktora je rocik 56, cize si uz svoje odzila a musi pouzivat pc na fakturaciu nedokazala sa dostat nikam, po uvodnom nabehnuti dlazdic nasla deskop ­(vie co to znamena­) a skoncila. Koniec nebola schopna nic viac spravit = ake zjednodusenie. Dalsim krasnym prikladom W8 je: mam word dokument, ale ako ho mam preniest na USB kluc, ked neviem ako sa normalne dostat na C nieto este na E ­(usb zastrcene stale­).
3­) Co ak sa na all inone poserie zdroj ? V praci sa sekol elektrikar a doslo vyboju, ktory ma stal 4 zdroje na okruhu. Zdroj stoji movecme 25 e lepsi. Kolko stoji oprava + naklady na cloveka pri integrovanom rieseni = riaditel ma posle do ryti, ked sa ma spyta na vysku servisu. Co ak sa poserie gafika, alebo uzivatel vyskratuje USB, lebo ved ten USB kluc je dobry preco mi nejde? co mu tam dam ? Takto som mu tam aspon nahodil kartu do PCI a slo sa dalej = ked je debil nedam mu znicit dalsiu MOBO.
4­) Podniky nechcu a nemaju tendenciu menit HW kazde 2 roky = financne si 3 x prevery zivotnost, ktora je slaba lebo integrovane riesenia su nachylne. Vyhoda klasickeho PC je v jeho nenarocnosti na udrzbu v pripade poruchy sa vymeni len dani diel,uz pri NTB mam casto problem, ak odyde nieco ­(naposledy usb + sound­). Dostal novy PC a po 1­/2 hodke sa prisiel nasraty stazovat ­"Co to prehoba je, neviem nic spravit a riadetel chce vykaz do 30 min.­" Tu nieje cas na ucenie sa ako male decko, ktore teraz objavilo PC. Ludia potrebuju pracovat, ale nemozu.
5­) Pri W8 zakladnej verzii nieje moznost da PC do domeny, naco mi potom je a preco je predavane ako podnikove riesenie ? Nechapem. Suche konstavovanie.
Urcite spustim vlnu flame na temu ako je W8 skvely. Mne tak nepripada. 99 % ludi, ktory to dostali ma hned osovilo, aby som tam dal W7.
Posledny priklad skusali ste instalovat new CAD na W8 ? Odpoved neda sa vyhlasi konflikt s dll kniznicou a skonci v chybe. Dufam, ze Intel sa spameta a nezacne prilyz tlacit na pilku, lebo zachvilku budu naklady na IT zase vecsie a nase platy zase mensie :­( popripade skoci 1­/2 z nas na urade prace, lebo sa setri :(
Odpovědět6  1
falcon2 (13) | 19.9.201314:44
W8 jsem koupil pred 14 dny, po instalaci modu na W7 se s tim da pracovat... :D
(Start, miniaplikace...­)
Posledni priklad jsem resil pred tydnem, da se resit spustenim setupu v kompatibilnim rezimu :­) tady nevim jestli to hazet na W8 nebo Autodesk.
Odpovědět1  1
tomasjerry (208) | 19.9.201315:04
No mne prave islo o to, ze taketo veci tam nechcem. Nechcem iny program, chcem vediet ako sa to robi bez takychto programov. Inak zistil som dalsiu vec, ktoruou nepotesim majitelov W8 v CAD niesu klavesove skratky CAD­-u nadradene W8 co je problem. Clovek, stlaci klavesovu skratku a ocakava reakciu CAD, ale W8 otvory napr MY Computer :­) Ako veselsiu vec som nevidel :­) Uz je inak prec z masiny a je tam pekne W7 ;)
Odpovědět0  1
blue.sun (268) | 20.9.201322:53
Netuším, jak jsi dovedl mámě zprznit instalaci W8, ale po základní instalaci jsem na liště měl ikonu Průzkumníka, díky které jsem se bez problémů dostal k souborům, složkám a diskům. Hned první ikona na liště... toliko k tvému bodu dva.
K trojce asi tolik, že hodně all­-in­-one má externí zdroje ­(notebookový typ­), stačí vyměnit krabičku venku před počítačem. Ale je to typ od typu. K těm ostatním věcem asi toliko: i firemní PC jsou dnes v drtivé většině integrovaná řešení ­(grafika v procesoru, vše na jedné desce­), takže pokud něco odejde, většinou to s sebou vezme ještě další kus desky a tak či tak musí deska pryč. Bohužel, spotřebnost vládne všude.
Prostě nechápu, jak někdo může hrát tak tupého, že na desktopu nedovede najít programy, které měl v předchozích verzích. Buď byl admin trubka a nedal zástupce na plochu ­(ne, že bych se divil, ve snaze blokovat nasazení něčeho, co nemají rádi, jsou ajťáci velice vynalézaví­) a nebo byl uživatel opravdu extra hloupý ­(a pak mu nepatří počítač do ruky­).
Odpovědět1  0
pidalin (1478) | 21.9.20139:10
Ono ale ne každej má rád když má hlavní panel zaplněnej ikonama, proto právě byla ta nabídka start tak kouzelá, protože už od doby WinXP nebylo potřeba zasekávat panel ikonama.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.