reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
reklama

Microsoft kupuje kanadskou společnost Datazen, specialistku na mobilní BI

14.4.2015, Michal Hala, aktualita
Microsoft kupuje kanadskou společnost Datazen, specialistku na mobilní BI
Redmondský gigant kupuje kanadskou společnost Datazen, která je předním odborníkem na mobilní business inteligence (BI) aplikace. Jde o další kamínek do mozaiky nové strategie „mobile first, cloud first“.
Business Intelligence je oblast, kde se těsně potkává podniková informatika s podnikovým řízením (managementem). Jde o kombinaci technologických nástrojů a znalostí lidí (analytiků, manažerů). Znalosti zahrnují jak vědomosti, tak dovednosti, které společně umožňují efektivně analyzovat a interpretovat data. Cílem business intelligence je podporovat a zlepšovat rozhodování podniku v obchodních záležitostech.


Datazen - mobilní aplikace


Business intelligence zahrnuje celý proces od extrakce dat z relačních databází či jiných zdrojů dat, přes jejich transformaci a nahrání do datových skladů. Pak už nastupuje zpracování dat z datového skladu, jehož nedílnou součástí je jejich vizualizace. Právě ta je „parketou“ Datazenu, který produkuje špičkový software pro Windows, iOS a Android.

Tento software je optimalizovaný pro SQL Server Analysis Services od Microsoftu. Celá akvizice je tudíž rozumná a Microsoft si takto doplňuje portfolio svých služeb v oblasti business inteligence. Nyní bude pokrývat celý řetězec služeb od relační databáze (jeho SQL Server) až po koncové mobilní aplikace od Datazenu. Jinak Microsoft má v oblasti BI vlastní desktopové řešení v podobě SQL Server Reporting Services.


Datazen - mobilní aplikace


Microsoft může využít schopnosti Datazenu ve dvou ohledech. Jednak přímo posílí portfolio vlastních řešení v dané oblasti, jednak může využít kanadské zkušenosti i v jiných produktech. A nemusí jít zrovna o mobilní aplikace. Business Inteligence má své místo i na desktopu a určitě vám na mysl přichází třeba Excel.

Přece jen si neodpustíme si jednu jízlivou poznámku na okraj. Také tak docela nechápete, proč někdo vůbec provádí vizualizaci dat na malém displeji mobilního zařízení, když mnohem větší prostor a komfort nabízí pořádně velký kancelářský monitor, nebo v horším případě aspoň notebook? Prostě na větší displej se zákonitě vejde víc informací (grafů, tabulek) a o tomhle business inteligence přesně je.

Spokojí se tihle manažeři a analytici s omezeními malých zařízení, nebo prostě nemají jinou možnost, protože mají tak málo času, že musí pracovat s mobilem či tabletem někde na cestách?

Zdroj: WinBeta
reklama