reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Live Custom Domains: služby a vlastnosti

3.5.2013, Radan Tuhý, článek
Microsoft Live Custom Domains: služby a vlastnosti
Tato bezplatná alternativa Google Apps od Microsoftu obsahuje srovnatelné služby a možnosti, navíc svou konkurenci v mnohém předčí. Dnes si projdeme ty nejdůležitější vlastnosti jednotlivých služeb.
Nadpis napovídá tomu, že je něco vylepšeno oproti tomu, jak to bývalo kdysi. Je tomu skutečně tak. Pokud jste někdy v minulosti využívali email u Microsoftu, měli jste k dispozici Hotmail, který disponoval již v té době podobnými funkcemi a vlastnostmi, jako má klasický poštovní klient Microsoft Outlook, ovšem webové rozhraní bylo poněkud těžkopádné, dlouhou dobu nebyla k dispozici česká doména (pouze hotmail.com či live.com) a celkově se pravděpodobně nejednalo o úplně nejlepší freemail, který jste si mohli v té době zvolit.





Již tehdy ale byla k dispozici možnost propojit s těmito službami vlastní doménu, ovšem stále se jednalo o prakticky jedno a totéž webové rozhraní, tedy to staré. Poměrně nedávno došlo ze strany Microsoftu k celkem zásadnímu redesignu, jehož výsledkem je současná podoba webových aplikací. Je to vlastně ruku v ruce s dnešním trendem, který bere v úvahu mobilní a dotyková zařízení a implementuje tzv. Metro design.


Jak Outlook funguje


Pokud se podíváme na úvodní stránku, pravděpodobně nebudeme potřebovat si nějak zásadně zvykat na nějaký nový styl ovládání. Rozložení ovládacích prvků na stránce má sice svá specifika, ale přehlednost je dle našeho subjektivního názoru natolik dobrá, že tento email zvládne využívat prakticky kdokoli.

V levém panelu se nachází typické složky (podobně jako v klasickém Outlooku), které jsou ve výchozím nastavení přednastaveny a sestávají z doručené pošty, archívu, nevyžádané pošty, konceptů, odeslané a odstraněné pošty. Kromě toho si můžeme pomocí odkazu Nová složka vytvořit vlastní adresář, potažmo celou adresářovou strukturu, do které můžeme přesunovat elektronickou poštu dle libosti.





Součástí levého panelu jsou také tzv. rychlá zobrazení, která nabízí zobrazení pouze určitého druhu emailů. Ve výchozím nastavení jsou zde kategorie dokumenty, fotografie a s příznakem. Pokud tedy například zvolíme dokumenty v rámci rychlého zobrazení, uvidíme pouze takové emaily, které obsahují jako přílohu dokument, tabulku nebo nějakou prezentaci. Podobně funguje také kategorie fotografie, kde dojde k zobrazení pouze emailů s fotografiemi, a to jak přímo v příloze, tak v podobě odkazu na ně.

K filtrování můžeme použít také volbu Zobrazit v horní liště nad seznamem příchozí pošty. Pokud nic nezměníme, uvidíme všechny emaily, ale máme možnost poměrně jednoduše vybrat pouze určitou kategorii emailů. Kromě klasického zobrazení nepřečtených zpráv lze zobrazit jen emaily od lidí, které máme v adresáři kontaktů, diskuze jednotlivých skupin, případně třeba emaily ze sociálních sítí (např. Facebook).





Poměrně šikovnou funkcí každého emailu je možnost prohledávání. Ta je zde obsažena v podobě vyhledávacího panelu v levé horní části, do které zadáme hledaný výraz nebo frázi, přičemž dojde k prohledání jak příjemce nebo předmětu, tak samotného textu jednotlivých zpráv. Na rozdíl od Google je zde ovšem brána v potaz také diakritika, takže „sluzby“ není totéž, co „služby“.

K vytvoření nového emailu slouží tlačítko Nová zpráva. Po kliknutí na něj se otevře nové dialogové okno, ve kterém vyplníme příjemce, zadáme předmět (případně přidáme nějaké přílohy) a napíšeme požadovaný text. Zprávu lze odeslat jak v HTML tak prostém textu, k dispozici je výběr z normální, vysoké a nízké priority, případně máme možnost uložit koncept. Tedy prakticky plnohodnotný editor.






Nastavení vzhledu


Ačkoli jsou výše uvedené ovládací prvky a jejich umístění v podstatě dané, máme přece jen možnost provést dvě základní úpravy. První je volba barvy (kosmetická záležitost), a druhou úpravou je zobrazení podokna čtení.





To lze buď zcela vypnout (výchozí nastavení), případně jej zobrazit dole či vpravo. Volbu doporučujeme provést na základě toho, zda využíváte širokoúhlý monitor (resp. máte prohlížeč maximalizovaný či nikoli), aby se nestalo webové rozhraní nepřehledné.


Další nastavení pošty


K dispozici je také rozšířená konfigurace, která v sobě zahrnuje následující sekce:
  • Správa účtu
  • Psaní e-mailu
  • Čtení e-mailu
  • Obrana před nevyžádanou poštou
  • Přizpůsobení služby Outlook

Pravděpodobně nebude potřeba popisovat úplně všechno nastavení, zmíníme tedy pouze některé zajímavé a důležité možnosti.





Jedna z vlastností je možnost propojit více účtů, respektive konsolidovat více emailových schránek do jedné. To provedeme pomocí odkazu Vaše e-mailové účty, ve kterém můžeme přidat jak email pouze pro odesílání, nebo i pro odesílání včetně přijímání emailů (typicky ze staré adresy, kterou již nepoužíváme, ale chceme si být jisti, že o případné emaily nepřijdeme, pokud by na nás měl někdo uložený starý kontakt).

Poštu je také možné přesměrovat, nastavit zasílání automatických odpovědí během nepřítomnosti, vytvořit si nový alias k emailu, případně přejít na placenou verzi, která odstraní z webového rozhraní veškeré reklamy.





V rámci samotné elektronické pošty bychom neměli zapomínat ani na tzv. funkci aktivní zobrazení, která umí zobrazit náhledy a multimédia přímo v rámci zprávy. Samozřejmostí je seskupování konverzací (lze vypnout), nastavit filtry příchozí pošty, či definovat vlastní klávesové zkratky.


Celkový dojem


Používání webového rozhraní je příjemné, svižné a vše je srozumitelně rozděleno. To vše je podloženo podporou protokolu Exchange ActiveSync (EAS), pomocí kterého lze email plnohodnotně využívat také s aplikací Microsoft Outlook, která je součástí kancelářské sady Microsoft Office.

Drobnou nevýhodou je skutečnost, že zatím není podporován IMAP (pro synchronizaci s alternativními emailovými klienty), ale pouze protokol POP3. Pokud jste ale zvyklí pracovat s webovým rozhraním a nevadí vám, není pravděpodobně nějaký zásadní důvod pro instalaci desktopového klienta.
reklama