reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Live Custom Domains: služby a vlastnosti

3.5.2013, Radan Tuhý, článek
Microsoft Live Custom Domains: služby a vlastnosti
Tato bezplatná alternativa Google Apps od Microsoftu obsahuje srovnatelné služby a možnosti, navíc svou konkurenci v mnohém předčí. Dnes si projdeme ty nejdůležitější vlastnosti jednotlivých služeb.
Posledním celkem je SkyDrive, neboli cloudové úložiště dat. Každý uživatel, kterému vytvoříme na naší doméně účet, získá v současné době 7 GB dat pro své vlastní dokumenty a další data. Je to o 2 GB více, než mají konkurenční Google Apps, tedy pokud stále využíváte dříve registrovanou bezplatnou verzi.





Základními vlastnostmi a možnostmi jsme se již zabývali v našem článku Úložiště dat na internetu: k datům odkudkoli, kde si můžete mimo jiné porovnat i další datová úložiště. My se ovšem nyní zaměříme na jednu z hlavních výhod SkyDrive, kterou jsou integrované webové aplikace Word, Excel, PowerPoint a OneNote.


Microsoft Office Web Apps


Podstata fungování je velmi podobná, jako nabízí Google u své služby Drive. Na svém datovém prostoru v cloudu si můžete vytvořit libovolnou strukturu složek a souborů, přiřazovat různá oprávnění a podobně. Nás momentálně ale zajímá spíše tvorba dokumentů. K tomu slouží již známé tlačítko se symbolem plus, pomocí kterého si můžeme vybrat, jaký typ dokumentu si budeme přát vytvořit.





Jak je patrno z obrázku, máme na výběr z následujících možností:
  • Dokument Wordu
  • Sešit Excelu
  • Prezentace PowerPointu
  • Poznámkový blok OneNotu
  • Průzkum v Excelu

Co jednotlivé dokumenty značí, je patrné přímo z jejich názvu, proto bychom se teď rovnou podívali na ukázku některé z webových aplikací, například Word Web App.


Word Web App


Cílem webových aplikací je možnost provádět jednoduché úpravy v našich (případně námi nasdílených) dokumentech. Ačkoli je k dispozici poměrně velké množství funkcí a zejména formátování textu spolu s ovládáním je velmi podobné, webová aplikace nenahrazuje plnohodnotný kancelářský balík. Ukázat ti to můžeme například na následujícím obrázku, kde jsou vidět základní ovládací prvky webové verze.





Na následujícím obrázku vidíme rozhraní Microsoft Office Word 2013. Jsou zde záložky navíc, celkově nalezneme větší možností formátování a některé funkce chybí v předchozí webové variantě úplně.





To ovšem nic nemění na tom, že pro základní práci s dokumenty to bohatě stačí. Na rozdíl od Google Drive se s těmito dokumenty podstatně lépe pracuje, což je dáno hlavně nativní podporou formátů Microsoft Office, ale k dispozici je také formát OpenDocument (.odt, .odp, .ods).

Velmi podobné je to i s dalšími webovými aplikacemi. Největší omezení je pravděpodobně v Excelu, proto v rámci webové verze počítejte opravdu jen ze základními úpravami.


Celkový dojem


Existence webových verzí Word, Excel, PowerPoint a OneNote je poměrně silným argumentem, proč Microsoft Live Custom Domains alespoň vyzkoušet. S dokumenty se pracuje pěkně, celkové rozhraní je rychlé a subjektivně nám připadá v porovnání s Google Drive o hodně použitelnější.


Závěrem


Microsoft Live Custom Domains a související služby ušly poměrně dlouhou cestu. Ze začátku se jednalo spíše o horší alternativu jakéhokoli jiného řešení, v současné době bychom si ale troufli tvrdit, že se pomyslné váhy pomalu, ale jistě převažují (pokud se tak již nestalo).

Otázkou zůstává, jestli Microsoft bude i do budoucna nabízet Live Custom Domains v bezplatné verzi, případně se uchýlí k řešení zpoplatnění. Zatím tomu ale nic nenasvědčuje, takže pokud máte zájem mít na vlastní doméně tento typ cloudových služeb a nejste ochotni platit Googlu za každý uživatelský účet, Microsoft Live Custom Domains bude dost možná ideální řešení.
reklama