reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft má řešení pomalé cache Ryzenů ve Windows 11, bude zítra

18.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Microsoft má řešení pomalé cache Ryzenů ve Windows 11, bude zítra
I Windows 11 ukázaly, že brzký přechod na novou verzi operačního systému se nemusí vyplatit. Nyní se to týká především procesorů AMD, které trpí pod Windows 11 na pomalou L3 cache. Co na to Microsoft?
Microsoft na konci minulého týdne ohlásil, že pro Insidery v kanálech Beta a Release Preview připravil novou verzi Windows 11 v sestavení 22000.282, které obsahuje různá vylepšení a opravy. 
 
 

V tomto případě tu máme hned dva problémy spojené s procesory AMD Ryzen. Jednak jde o šnečí L3 cache, která se podepsala především na výkonu ve hrách, i když celkově ne tak výrazně, jak by někdo mohl soudit dle naměřené latenci, která byla i třikrát delší. Právě toto má na starosti Microsoft a my jsme se už dozvěděli, že oprava byla přichystána už v průběhu minulého týdne a nyní se v podstatě už jen čeká na její zveřejnění v ostré verzi. 
 
Vedle toho jde o CPPC2, čili technologii určenou k přednostnímu zatížení "preferovaných jader", neboť ta dokáží dosáhnout vyšších taktů na delší dobu než jiná, a proto je má smysl zatěžovat aplikacemi potřebujícími jen jedno či dvě jádra. 
 
Windows 11 v sestavení 22000.282 tak už nese výše zmíněnou opravu pro výkon L3 cache, čili během zítřejšího dne, jak bylo plánováno, by se skutečně měla dostat i do ostré verze. Její brzké zakomponování do Windows 11 je přitom nyní mimořádně důležité, neboť už brzy se začnou testovat procesory Alder Lake-S, které jsou přitom určeny právě pro Windows 11, a to kvůli tomu, aby byla správně využita jejich hybridní architektura. Tento týden ve čtvrtek by také měla společnost AMD s novými ovladači, které zase vyřeší problém s CPPC2. 
 
Co se týče dalších oprav systému Windows 11, jichž se nejspíše dočkáme už zítra, ty popisuje příspěvek na blogu Microsoftu


reklama