reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft navyšuje cenu Windows 10 Home o 40 %

9.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Microsoft navyšuje cenu Windows 10 Home o 40 %
Microsoft si nevybral zrovna vhodnou dobu pro navýšení ceny licencí systému Windows 10 Home, i když se dá říci, že pro takovou věc těžko někdy nastane vhodná doba. Tento operační systém je nově k dostání podstatně dráž.
Vhodná doba pro navyšování cen Windows 10 Home není především kvůli opět nepovedenému vypuštění nové aktualizace systému, která některým uživatelům smazala osobní data. Kvůli tomu Microsoft její rozšiřování zastavil a pracuje na nápravě. 
 
 
Na celé věci je podivné, že aktualizace systému se vůbec snaží nějak manipulovat s uživatelskými daty v osobních složkách s dokumenty nebo fotografiemi. Však neexistuje rozumný důvod k tomu, aby něco takového vůbec dělala. Opět se tak ukazuje, že s aktualizací Windows 10 na novější verzi je nejlepší počkat a pokud je nám z nějakého důvodu nabídnuta ihned po jejím vypuštění do světa, je třeba jednat opatrně a vyčkat na to, co provede s počítači jiných pokusných králíků. Ostatně právě ty si z nás Microsoft už dávno vytvořil poté, co rozpustil svou armádu pracovníků testujících software a zatáhl do vývoje komunitu tzv. Insiderů. Ti přitom na danou chybu s mazáním dat upozorňovali, ale asi ne dostatečně křiklavě, a tak musel přijít střet s realitou. Možná že by pak dokonce ani nezbyl čas na tvorbu upozornění před instalací cizích prohlížečů, hrůza pomyslet. 
 
A nyní tedy přichází zvýšení ceny Windows 10 Home, a to z 99 na 139 dolarů, přičemž to se na trhu ještě neprojevilo. Stále tak není žádný problém si systém pořídit za staré ceny, které na webových obchodech začínají nízko nad 1000 Kč s daní, ovšem obvyklá cena je daleko vyšší. Mohlo by se tak přihodit, že různí přeprodejci OEM licencí cenu ani tak moc nezvýší a naopak výrazně poroste cena v renomovaných obchodech. Windows 10 Pro by ale stále měly být za původních 199 USD.
 


reklama