reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft odstranil několik vážných problémů s ovladači ve Windows 10

9.5.2021, Jáchym Šlik, aktualita
Microsoft odstranil několik vážných problémů s ovladači ve Windows 10
Microsoft odstranil z Windows 10 vadný ovladač AMD SCSI, kvůli kterému nemohly nabootovat některé počítače. Vyřešen byl také problém s pády kvůli ovladačům Intel Rapid Storage a s některými ovladači zvuku, které bránily aktualizaci Windows 10.
Vývojáři Microsoftu měli v uplynulých dnech napilno. Řešili totiž několik samostatných problémů, které se týkaly ovladačů ve Windows 10. Dobrou zprávou je, že se podařilo vyřešit hned tři závažné chyby znepříjemňující život uživatelům. První z nich se týká vadné aktualizace ovladače AMD SCSIAdapter 9.3.0.221, která byla automaticky instalována na kompatibilní počítače přes službu Windows Update. Uživatelé na oficiálním fóru Microsoftu, Redditu i dalších místech si začali stěžovat, že po aktualizaci a následném restartu je jejich systém překvapil modrou obrazovkou smrti s kódem chyby „INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE“.
 
 
Správce zařízení ve Windows 10 (ilustrační obrázek)
 
Postižení uživatelé tvrdí, že počítač následně nemůže nabootovat. Naštěstí ve většině případů pomůže automatická oprava. Zdá se, že v mnoha případech se chyba dotkla hlavně sestav s deskami Gigabyte, ale v ohrožení jsou i další značky. Chybný ovladač byl nyní odstraněn z Windows Update, takže již není distribuován na další počítače. Pokud váš systém stihl aktualizaci stáhnout a nainstalovat v uplynulých dnech, pro jistotu nerestartujte počítač a otevřete nástroj Správce zařízení. Zde vyhledejte příslušný ovladač v sekci Řadiče paměťových zařízení a na kartě Ovladač vyberte možnost Vrátit změny ovladače.
 
Další problém hlásili někteří uživatelé Windows 10 ve verzi 21H1, kteří si nainstalovali kumulativní aktualizaci KB5001391 vydanou na přelomu dubna a května. Na malou část z nich čekala obrazovka smrti s kódem chyby „BAD_POOL_CALLER“. Na vině měla být kompatibilita s ovladačem pro Rapid Storage Technology od Intelu. Řešením byla odinstalace updatu KB5001391, který byl dostupný pro členy programu Insiders. Microsoft nyní přidal do seznamu změn informaci, že uvedený problém byl odstraněn. Ani majitelé počítačů s Intel RST se tak nemusí bát aktualizovat.
 
Ve Windows 10 se dlouhodobě také objevují chyby, které znemožňují aktualizovat operační systém. Kvůli potížím s kompatibilitou tak majitelé určitého hardwaru nemohli přejít na Windows 10 ve verzi 2004 nebo 20H2. Vzhledem k tomu, že již 11. května skončí podpora verze 1909, se jedná o poměrně zásadní problém. Nyní měly společnosti Microsoft a Synaptics vyřešit zbylé chyby s kompatibilitou a odstranit poslední bloky, které se týkaly zvukových ovladačů Conexant a Conexant ISST. Od 7. května 2021 mohou tedy na novější verzi Windows 10 přejít i majitelé zařízení s dotčenými ovladači. Microsoft radí, že pokud by při upgradu přeci jen došlo k chybě, měli by aktualizaci provést znovu.
 
Zdroj: Betanews.com (1, 2), Windowslatest.com (1, 2)


reklama