reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft představuje vizi One Windows Platform

2.3.2015, Michal Hala, aktualita
Microsoft představuje vizi One Windows Platform
Kevin Gallo, technický vedoucí útvaru univerzálních aplikací v Microsoftu, dnes v blogu nastínil vizi One Windows Platform – to znamená jediné jádro Windows a nad ním univerzální aplikace. Vybíráme pro vás to nejzajímavější a připojujeme vlastní komentář.
One Windows Platform bude vrcholem dosavadních snah Microsoftu o jediné unifikované jádro Windows, které bude charakteristické pro Windows 10. Cílem je usnadnit život vývojářům, kteří prý budou psát jen jednu aplikaci pro všechna zařízení. A uživatelům přináší tato vize možnost snadného přenosu zkušeností mezi různými typy zařízení.

Jediná platforma Windows přitom znamená také jeden jediný, skutečně univerzální Windows Store. Což je výhodné jak pro vývojáře, tak pro uživatele. A také pro Microsoft, jak bude naznačeno dále.

Cílem tedy je jediná univerzální aplikace běžící na mnoha různých zařízeních s Windows. Od mobilu, přes tablet, notebook, desktop, Xbox po Surface Hub. A to není všechno, jsou tu ještě brýle HoloLens, zařízení IoT (Internet of Things) nebo Raspberry Pi 2.


Logo Windows 10


Uživatelé podle blogu chtějí možnost přenosu svých zkušeností napříč různými typy vzájemně odlišných zařízení. Microsoft uvádí, že dříve uživatelé různých zařízení hledali ve Windows Store různé věci, což se ale poslední dobou změnilo. Nyní prý hledají totéž nezávisle na typu zařízení.

Z toho usuzujeme, že Microsoft využívá Windows Store mimo jiné jako obrovskou marketingovou laboratoř a takto získaná data mu umožňují lépe chápat potřeby a chování zákazníků. Prostě Windows Store generuje ohromné množství dat o zákaznících a v Redmondu by byli hloupí, kdyby se je nepokoušeli analyzovat a využít. Otázkou ovšem je, jestli je interpretují správně…

Platforma umožňující přenos zkušeností mezi zařízeními neznamená podle Microsoftu jen podporu různě velkých displejů. Musí prý také zahrnovat podporu mnoha způsobů interakce – dotek, klávesnici a myš, dotekové pero, herní ovladač. Na dalším místě Kevin Gallo samozřejmě zmiňuje i hlasové ovládání a připomíná Cortanu. A také Action Center s jeho notifikacemi.

Blog dále uvádí výhody One Windows Platform pro vývojáře: jen jednou napsanou aplikaci, jen jednu aplikační logiku a jen jedno uživatelské rozhraní. A výsledná aplikace se sama bude umět přizpůsobit kontextu konkrétního zařízení – nejen displeji, ale i způsobům ovládání. Tedy bude umět něco podobného jako samotná Windows 10 s jejich režimem Continuum.


One Windows Platform


Tady nám to ale nedá, abychom aspoň malinko nezapochybovali. Ono sice může jít navenek o jedinou aplikaci, která se bude pružně přizpůsobovat danému zařízení, ale přesto musí někdo ty varianty pro různé režimy práce nakonec nějak naprogramovat. Když to lehce zjednodušíme, v praxi bude hodně záležet na tom, kolik práce bude na konkrétním vývojáři a kolik za něj udělá vývojové prostředí. Ještě uvidíme, jak na celou vizi zareagují vývojáři.

Na druhou stranu to vypadá, že Microsoft si věří a snad i má všechno pořádně promyšlené. Je třeba ho pochválit za tuhle vizi, protože na něco takového si zatím nikdo jiný netroufl – ani Apple, ani Google a ani nikdo jiný. Buď jim chyběla odvaha, nebo věděli proč (dodal by skeptik).

Pochybnosti o téhle vizi ostatně vyjádřila nedávno také počítačová novinářka a známá expertka na Microsoft Mary Jo Foleyová. My jsme o tom krátce informovali. To byla ta zpráva o chystané emulaci Androidu ve Windows 10.

Takže konečný verdikt zní – ta vize je skutečně dostatečně „šílená“, aby mohla být úspěšná. Záležet teď bude na tom, jak se k ní postaví sami vývojáři. Zkrátka to buď bude úspěch, nebo to také muže být kolosální propadák. A co si o tom všem myslíte vy?

Zdroj: Microsoft
reklama