reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft přestal prodávat Windows 7 Pro a Windows 8.1

2.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Microsoft přestal prodávat Windows 7 Pro a Windows 8.1
Microsoft včera zastavil dodávky nových kopií systémů Windows 7 Professional a Windows 8.1, takže nyní tu máme v nabídce pro běžné sestavy už jen Windows 10. A kdy skončí jejich podpora? Dle aktuálních plánů nikdy.
V tabulce podporovaných "klientských operačních systémů" Microsoft máme zaneseny Windows XP, Vista, různé verze sedmiček, dále Windows 8 a 8.1 a nakonec desítky. A právě až na Windows 10 už jsou všechny verze pasé. Skončil prodej samostatných systémů i těch předinstalovaných na PC. Právě tyto předinstalované systémy v případě Windows 7 Professional a Windows 8.1 už nejsou od 31. října k dispozici.





Co se týče Windows 10, pak ty nemají žádné naplánované datum ukončení prodejů, protože jak Microsoft říká a plánuje, bude to poslední verze tohoto systému, kterou chtějí vyrábět. Ne proto, že by s ním chtěli brzy skončit, ale proto, že jej chtějí neustále aktualizovat, a tak ani nemohou mít naplánován jeho konec a nahrazení novým. Ale co není, může být, však je pravděpodobné, že Microsoft dříve nebo později bude chtít novou verzi systému v jejím označení nějak odlišit od staré.





Podívat se můžeme také na to, kdy bude ukončena podpora jednotlivých verzí Windows. Takové XP už to mají za sebou, Visty to čeká už v dubnu, což ale skoro nikoho trápit nebude. V případě sedmiček už je to jiná věc, ale tady si počkáme až do roku 2020 a není vyloučeno prodloužení podpory, osmičky přestanou být aktualizované v roce 2023 a pak tu máme původní verzi Windows 10, která skončí o dva roky později.





Vývoj podílů operačních systémů na trhu ukázal, že spokojeným uživatelům Windows 7 bude pro Microsoft těžké vnutit nový systém. Bude je ale muset nějak přesvědčit, neboť jde o více než 48 % všech uživatelů systémů Windows, Mac OS X a Linux. S tím je ostatně spojeno i případné oživení trhu s PC, které by jistě Microsoftu přineslo zvyšování podílu Windows 10 na trhu. Jejich růst ale v posledním období značně zpomalil a nezbývá než si počkat na to, jak to bude dál.

Zdroj: Extremetech
reklama