reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft přestane dodávat 32bitové Windows 10 pro nová PC

14.5.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Microsoft přestane dodávat 32bitové Windows 10 pro nová PC
Nové počítače s 32bitovými Windows na trhu prakticky nenajdeme, proto bylo jen otázkou času, kdy k tomuto kroku dojde. Majitelé 32bitových systémů se ovšem nemusí být, aktualizace totiž budou pokračovat.
Se 32bitovou architekturou končí populární linuxová distribuce Ubuntu a velmi radikálně její podporu zastavil Apple po vydání macOS Catalina v říjnu 2019. Microsoft si takový krok nemůže dovolit, neboť by tím zkomplikoval život spoustě majitelé starších počítačů, ale i z jeho jednání je patrné, že s 32bitovým systémem do budoucna nepočítá. Prvním drobným náznakem mohlo být sjednocení minimálních požadavků pro Windows 10, ke kterému došlo před rokem. V minulosti vyžadoval 32bitový systém alespoň 16GB disk a 64bitový potom 20GB disk, ale od Windows 10 May 2019 Update (verze 1903) již byl požadavkem 32GB disk pro obě varianty systému.
 
 
Další důležitý krok tedy přinese Windows 10 May 2020 Update (verze 2004), který by měl vyjít koncem tohoto měsíce. Počínaje touto aktualizací totiž Microsoft přestane dodávat 32bitový systém OEM, tedy výrobcům zařízení. Na trhu se tedy nebudou objevovat nové počítače s 32bitovými Windows 10. Nutno ovšem podotknout, že takové stroje jsou již řadu let raritou. S klesající cenou komponentů totiž ani nedává příliš smysl je vyrábět. Pár výjimek bychom možná našli mezi čínskými mini PC a low-endovými tablety, neboť 32bitovému systému stačí 1GB operační paměť místo 2GB. Všechny běžné nové desktopy, notebooky i konvertibly ovšem již dávno vsází na 64bitovou architekturu.
Pro stávající uživatele 32bitových systémů se ovšem nic nemění. Microsoft slíbil, že i nadále bude na tyto počítače posílat všechny velké aktualizace i menší záplaty. Stejně tak bude možné pořídit novou licenci na 32bitové Windows, a to i při přechodu ze starších verzí operačního systému.
 


reklama