reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft TORC byl vyvinut pro dotykový vjem

3.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Microsoft TORC byl vyvinut pro dotykový vjem
Výzkumníci Microsoftu si pro systémy virtuální a rozšířené reality připravili technologii TORC, která má za úkol poskytnout hmatový vjem. TORC tak může v podstatě zhmotnit virtuální objekty, jimiž by naše ruce jinak jen volně prošly. 
Microsoft si tak všímá toho, že aktuální ovladače pro VR a AR systémy určené do rukou mají jednu velkou slabinu, kterou nebude zrovna snadné vyřešit. Jde prostě o dotykový vjem, respektive snahu zajistit, abychom alespoň nějak na své vlastní kůži pocítili to, když se dotkneme virtuálního předmětu. Microsoft není jediný, kdo chce nabídnout technologii, která bude dotykový vjem řešit a také že ještě nemá hotovo nic, co by bylo připraveno pro trh. Jeho technologie TORC ale prý má potenciál k tomu, aby se vymanila z prostředí laboratoří a na trh skutečně zamířila. 
 
 
TORC jako TOuch Rigid Controller už je k dispozici jako prototyp, který padne do dlaně. Microsoft slibuje velkou svobodu pohybu a "bohatou hmatovou odezvu". Spoléhá se přitom na ten "neurovědecký fakt" že lidé jsou vysoce citliví na vizuálně-dotykovou stimulaci. V důsledku by to tak mělo fungovat tak, že dotykový vjem bude značně posílen i zrakem, neboť pokud vidíme, že se nás něco chystá dotknout, automaticky očekáváme i nějaký hmatový vjem a pak může pro daný účel stačit třeba letmé pošimrání. 
 
 
Navíc ani nemusí jít o specializované ovladače pro virtuální realitu, ale třeba také o gamepady nebo elektronická pera, kde se může TORC uplatnit. 
 
 
TORC využívá jednak dotykové plochy a senzory tlaku, které slouží jako vstupní zařízení pro jemně motorickou manipulaci s virtuálními předměty. Na opačnou stranu tu pak jsou malé "vibrační kostky", které jsou zase na výstupu a Microsoft dle svých slov přišel na to, jaké vibrace má použít, aby byl náš mozek ošálen a myslel si, že máme v rukou skutečný objekt. 
 
A jak je patrné z druhého obrázku, celé zařízení se může stát součástí v podstatě jakékoliv vstupně/výstupní periferie, které se jako uživatelé dotýkáme. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama