reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft uvede Windows 10X až v roce 2021, zatím jen pro jeden displej

20.7.2020, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft uvede Windows 10X až v roce 2021, zatím jen pro jeden displej
Nový operační systém Microsoft Windows 10 je už poměrně dlouho očekáván, ale stále ještě není na trhu. Nyní to vypadá, že se nejprve objeví na mobilních zařízeních s jedním displejem, a to nejdříve v příštím roce.
O operačním systému Microsoft Windows 10X se mluví už docela dlouho. Nejprve to vypadalo, že bude k dispozici pro Surface Neo se dvěma obrazovkami, nyní se však čím dál častěji objevují informace, že tomu bude trochu jinak. Surface Neo se stále odkládá a s ním i Windows 10X, který má být speciální verzí systému s jednodušším ovládáním optimalizovaným pro mobilní zařízení, což ale neznamená, že musí být využíván jen na nich. Nejnovější zprávy hovoří o tom, že se Windows 10X objeví až v průběhu příštího roku (podle všeho na jaře) a budou podporovat jen zařízení s jedním displejem zejména pro podnikové a vzdělávací použití.
 
Microsoft Windows 10 na Surface Neo
 
Podpora přístrojů se dvěma obrazovkami by měla přijít až v roce 2022 (také na jaře), což by mohlo znamenat odsunutí Surface Neo až na tento termín. Dále se hovoří o tom, že Windows 10X nebudou podporovat aplikace Win32, ale jen Universal Windows Platform (UWP) a webové aplikace. Zmiňuje se totiž i to, že by Microsoft mohl chtít rozjet svou cloudovou virtualizační službu, která by mohla uživatelům nabízet běh Win32 aplikací pomocí cloudových služeb. Druhým důvodem je i to, že snaha o rozběhání těchto aplikací na Windows 10X měla v praxi ukázat nečekaně velké problémy s výkonem.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama