reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft zpřístupnil chatující umělou inteligenci na Twitteru

23.3.2016, Michal Hala, aktualita
Microsoft zpřístupnil chatující umělou inteligenci na Twitteru
Microsoft nasadil svou umělou inteligenci Tay jako chatovacího robota do prostředí sociální sítě Twitter. Tay mluví angličtinou teenagerů a zatím zvládne jednoduchou konverzaci. S postupujícím časem a praxí se ale bude zlepšovat.
Chatbot Tay je systém na bázi umělé inteligence, který (zatím) zvládá základní komunikaci v angličtině a je vybaven systémem strojového učení, takže se bude postupně zlepšovat. Chatbot vlastně není nejlepší označení, protože tak se označuje i klasický „hloupý“ program na povídání, nicméně ICT weby ho dnes takto použily, tak se ho držme i my.

Nečekejte nicméně žádný zázrak, zejména pokud nejste cílová skupina, kterou jsou teenageři a mladí lidé kolem dvaceti let. Takže místo na „you“ se připravte na „U“, nebo něco v tom stylu. Podle toho, co je na webu zatím vidět za ukázky, ta konverzace Tay zatím nijak moc skvěle nejde. Teď bude záležet na tom, jestli bude dost lidí ochotno se s chatbotem vůbec bavit, vlastně ho tak trénovat a ten tím pádem bude mít možnost se postupně zlepšovat.


Tay na Twitteru
Zdroj: Neowin


Za umělou inteligencí Tay jsou vývojové týmy Microsoft Technology and Research a Bingu. Tay určitě není ani prvním, ani posledním redmondským počinem v této oblasti a určitě nejde o samoúčelnou aktivitu. Microsoft zaměřením na cílovou skupinu plus minus 18 až 24 let zřejmě chce vytvořit uměle inteligentní aplikaci, která zvládne běžnou konverzaci v duchu mladých. Což je samozřejmě velmi zajímavý segment trhu.

Technologie stojící za Tay by se potom určitě dala výhodně použít k mnoha účelům. Třeba právě v celkem lukrativním prostředí sociálních sítí, kde by se Microsoft určitě nějak rád etabloval. Také související pozitivní PR a vylepšení image Microsoftu (nejen) u mladých lidí jako technologicky inovativní firmy, která takto demonstruje, že zvládá i poměrně pokročilou umělou inteligenci, nemůže společnosti nijak škodit.

No a další věc je, že je docela možné, že se „znalosti“, které Tay nasbírá, budou dát přenést i do dalších uměle inteligentních aplikací z Redmondu, jako je třeba stará známá z Windows 10 Cortana. Každopádně bude zajímavé sledovat, jak se tenhle velký Turingův test bude dál vyvíjet a co z něj nakonec vzejde. Mimochodem, webová stránka o Tay je tady – pokud by vás třeba zajímala.

Zdroj: Neowin
reklama