reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft zveřejnil benchmarky nových EPYC Milan-X

9.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Microsoft zveřejnil benchmarky nových EPYC Milan-X
Jak včera oznámilo samotné AMD, procesory Milan-X sice přijdou na trh až příští rok, ale už nyní je využívá Microsoft ve svých serverech systému Azure. Právě díky tomu má k dispozici i jejich benchmarky. 
Procesory AMD EPYC Milan-X jsou jednoduše řečeno upravené Milan, v jejichž případě každý 7nm čiplet nese na svém vršku čip se 64 MB paměti SRAM, díky čemuž celé procesory nabídnou ve výsledku 768 MB L3 cache. AMD přitom dosud nezveřejnilo ani oficiální specifikace, ale už dříve se k nám z důvěryhodných zdrojů dostalo, že Milan-X budou alespoň čtyři s výbavou 16 až 64 jader a všechny budou tvořeny osmi čiplety, čili budou mít maximální možný objem L3 cache.
 
 
Microsoft využívá Milan-X ve svých serverech Azure HBv3 Series VM, které jsou tvořeny párem procesorů EPYC 7x73X po až 64 jádrech na maximálních 3,5 GHz. Je tu tak 128 jader na server, i když 8 z nich si nárokuje Azure hypervisor či další "režie". Microsoft tak svým zákazníkům může nabízet virtuální stroje v pěti konfiguracích se 16, 32, 64, 96 a 120 jádry. 
 
Logicky by nemělo platit, že pokud někdo využije 16jádrovou verzi, tak dostane plný možný příděl 768 MB L3 cache, to by Microsoft musel využít všemožné procesory z nabídky Milan-X a ne jen 64jádrové verze. Dle specifikací zveřejněných na THW ale Microsoft nabízí v každém případě 1,5 GB L3 cache na virtuální stroj bez ohledu na to, zda jde o 120 procesorových jader nebo pouze 16. Z toho by vyplývalo, že AMD si snad připravilo i verzi Milan-X s jen osmi aktivovanými jádry.
 
Ostatní hardware nových verzí serverů Azure HBv3 se nezměnil, takže tu máme stále 448 GB paměti s 350 GB/s, dva 900GB NVMe SSD a Mellanox ConnectX-6 NIC (200 Gbps Ethernet).
 
 
První testy se týkají reálných latencí, které jsou v procesorech Milan-X výrazně nižší i při nejvzdálenějším přístupu z uzlu NUMA 0 do NUMA 3, čili v případě, kdy jsou data v té nejvzdálenější a nejhůře přístupné cache od jádra, které je potřebuje. Díky L3 s vyšší kapacitou se také snižuje zátěž paměti RAM a dle Microsoftu jsou pak latence obou těchto pamětí celkově lepší, což má za následek výrazně rychlejší běh řady aplikací pro computational fluid dynamics (CFD), explicit finite element analysis (FEA), simulaci vývoje počasí, atd. Připraveny také byly i benchmarky ve srovnání s procesory Milan, Rome a Skylake.
 
 
A dále tu máme graf ukazující škálovací sílu virtuálních strojů s Milan-X, jejichž výkon roste společně s jejich počtem mnohem rychleji než lineárně.
 


reklama