reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
29.8.2017, Jan Vítek, článek
Mikrotransakce změnily svět počítačových her a leckdo má jasno v tom, že rozhodně k horšímu. Přesto je ale nelze šmahem odsoudit, a tak se v dnešním článku zaměříme na to, co mikrotransakce jsou, kde se vzaly a kam směřují.
Mr-Paul (35) | 30.8.201716:54
Odpovědět1  0
drk22 (775) | 30.8.201710:07
Označovat herní automatu jako předchůdce mikrostransakcí je dost mimo. Tam člověk si hru a zařízení v podstatě na chvilku pronajímal. To je spíš jako když si online hru zaplatím na měsíc ­(jak bývalo dřív zvykem­).
Jinak je špatné pokud se platí za něco co by měla být součást hry, pokud jsem už zaplatil za hru jako takovou a stejně tak je špatné pokud získám herní výhodu proti soupeřům ve hře, která je defakto odsoudí k prohře ­(silnější výbava­). V podstatě si pak člověk platí za ­"cheat­"...
Odpovědět1  0
danno (335) | 31.8.201715:58
No ano, clovek by si myslel, ze taketo hry si sami pilia pod sebou konar a zakonite musia vyhynut na nedostatok zaujmu. Ved kto by chcel hrat hru, kde nemate ziadnu sancu proti ­"cheatujucim­" hracom. Ale nie, ludia to hraju a platia. Asi to bude tym, ze hry tohoto typu bez mikrotransakcii uz prakticky neexistuju.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 29.8.201710:59
Musí být vyvážené. Pokud má hra zůstat hratelná, tak jsou zcela přijatelné třeba kosmetické změny, skiny, různí unikátní mounti a podobně. Pokud si lze rovnou koupit předmět, ke kterému se člověk hraním dostává měsíc tak už to ­"trochu­" zasahuje do rovnováhy. A absolutně nejhorší je, pokud má platič za cash věci, které jsou silnější než to co může hráč získat hrou. ­(což je dle mého i kontraproduktivní. Udrží to ve hře jedince kteří utrácí ­"hodně­", ale současně to vyžene spousty dalších, kteří by sice utratili každý sám za sebe ­"málo­" ale dohromady též obrovské částky. A celkově vypadá lépe hra, kterou hraje milion lidí, než zapadlý projekt, kde se po poloprázdném světě motá pár sice dobře platících, ale zoufalců.­)

A ohledně DLC je to dost podobné. Poikud je samotná hra bez DLC nehratelná, je to podle mě podvod. Pokud přijde půl roku po vydání další content, obsahující nové postavy, nový příběh atd, je to zcela v pořádku.
Odpovědět3  0
Jimmz147 (145) | 29.8.20177:49
Mikrotransakce a DLC se již dávno vymkli z rukou. Firmy již dopředu s DLC počítají a neštítí se klidně vyříznout část již hotového obsahu, aby jej následně nabídly k dodatečnému zakoupení. Vrcholem této sprosťárny jsou DLC dostupné první den uvedení hry *facepalm*.
Early Access, lehce zmíněný v článku, není o moc lepší. Spousta projektů je ROKY v Early Access, nebo v beta verzi. A není se čemu divit. Peníze jsou již doma, tak nač spěchat s vývojem, že? ­(sarkasmus­)
Čest výjimkám, například CD Projekt RED a jejich Zaklínač 3. To je skvělý příklad toho, jak udělat DLC správně. 16 jich je zdarma a 2 placené jsou masivním rozšířením původní hry.
Odpovědět12  0
Luk Skywalker (510) | 30.8.20179:38
Přesně tak, vymklo se to, takže jsem si DLC sháněl neoficiální cestou, případně byl bez nich. Ale situace není dobrá a jsem proti mikrotransakcím, protože by neměli přesáhnout hodnotu hry, což se často děje.
I na mobilu se snažím takovýmto hrát vyhnout, radši jsem si stáhnul ­"demo­" a zaplatil za zbytek hry jednorazově do 100 Kč a bylo. Aktuálně již téměř nehraju, takže není co řešit, na oškubaní mají jiné lidi než mě.
Odpovědět0  0
Aldo (14) | 29.8.20177:27
Za tatíkovy peníze se hoši předvádí jak všechny převálcují. Hnus. To už nejsou hry, ale předvádění typu ­"já na to mám"
Odpovědět4  0
snajprik (1555) | 29.8.201718:47
Ja hraju hru aby som dosiahhol určitu uroven a vypinam to. Tak že ak nezaplatim ani cent tak mam zabavu na mesiac, ak zaplatim cca 20€ mam zabavu na tyzden. Tak že mam zaplatiť aby som sa 4x menej zabaval?
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.