reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mini Cheetah z MIT umí salta a ustojí i postrčení

6.3.2019, Jan Vítek, aktualita
Mini Cheetah z MIT umí salta a ustojí i postrčení
Obvykle nám takové technologie prezentuje společnost Boston Dynamics, ovšem nyní jde o univerzitu MIT, kde vznikl malý robot Mini Cheetah. Ten je zajímavý především díky svým pohybovým schopnostem, díky nimž vstane i z polohy na zádech.
Mini Cheetah je sice z MIT, ale roboty firmy Boston Dynamics nám rozhodně připomene a my o něm můžeme uvažovat jako o ještě menší verzi robota SpotMini. Zatím to vypadá, že Mini Cheetah, který je sám zmenšenou verzí modelu Cheetah, nedokáže fungovat sám o sobě co se týče orientace v prostoru. Ale co se týče pohybových schopností, je na tom velice dobře a zvládne řadu způsobů. 
 
 
Mini Cheetah umí udělat salto pozadu, snadno se zvedne, když nešikovně spadne na záda, nebo mu na ně někdo pomůže. Umí ale ustát i prudší postrčení stejně jako čtyřnozí roboti od Boston Dynamics, může poskakovat na všech čtyřech nebo se točit dokola a přitom se pohybovat jedním směrem.  
 
 
Nový robot od inženýrů z MIT váží pouze 9 kilogramů, takže není problém jej zvednout a odhodit na zem, aby si už sám řídil svůj bezpečný dopad. Do mrštnosti geparda má ale i přes své jméno daleko a zatím dokáže vyvinout rychlost maximálně 2,45 metrů za sekundu, což odpovídá pomalejšímu běhu člověka (necelých 9 km/h). Nicméně o tom Mini Cheetah není, však jeho větší bratříček Cheetah 3 od Boston Dynamics se dokáže pohybovat i rychlostí 45 km/h, takže by dokázal předhonit i ty nejlepší sprintery. Nedokáže ale udělat salto. 
 
Autoři nového robota zdůrazňují, že nejde pouze o zmenšenou verzi větších robotů podobné konstrukce. Jde o zcela nově navrženou konstrukci, která je navíc modulární. To umožňuje měnit design a jednotlivé části, aniž by se zároveň s tím musela změnit velká část robota. Jde také o možnosti rozšíření. Každá noha "malého geparda" má tři motory a v případě potřeby by bylo možné nohy rozšířit o další části s využitím těch samých motorů. A ještě co se týče rychlosti, aktuálních 9 km/h představuje spíše umělé omezení toho, co motory ve skutečnosti zvládnou. Příště už se robot možná bude pohybovat až dvojnásobnou rychlostí. Aktuálně na MIT vzniká dalších deset Mini Cheetah, které budou zapůjčeny jiným výzkumným týmům, jež se chtějí na vývoji podílet.
 
Zdroj: MITExtremetech


reklama