reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Miniaturní radary Googlu umí identifikovat objekty

10.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Miniaturní radary Googlu umí identifikovat objekty
Google v roce 2015 odhalil projekt Soli a prezentoval jej jako vývoj nových ovladačů pro budoucí technologie, jež budou detekovat gesta. Zařízení se mají vejít i do chytrých telefonů a mohou detekovat pohyby s vysokou přesností. Ale nejen to.
Díky takovým ovladačům bychom mohli pohybem ruky velice jemně nastavit třeba hlasitost, a to gestem, kterým otáčíme ve vzduchu neexistujícím knoflíkem. Výzkumníci z University of St Andrews ve Skotsku ale využili vývojářský kit projektu Soli pro něco jiného, a sice rozpoznávání objektů. Každý má totiž svůj unikátní "radarový otisk", dle nějž zařízení pozná i to, že jste mu vystavili jablko, pomeranč nebo jiné kulaté ovoce, o němž by si jeden myslel, že bude pro radar jedno jako druhé.





Zařízení už dostalo svůj název - RadarCat (or Radar Categorization for Input and Interaction) a pracuje stejným způsobem jako každý jiný radar. Vysílá elektromagnetické vlny, které se odráží od objektu a vrací se zpět k detekci. Díky detekci toho, jak dlouho jim tato cesta trvá, se může vykreslit i celý tvar daného objektu a to velice přesně, jak nyní Skoti dokládají. Radary Google Soli přitom mají dokázat rozlišit nejen jim vystavený povrch daného objektu, ale také jeho vnitřní strukturu a skrytou tvář.

Díky těmto všem zjištěným informací není dle vedoucího profesora Aarona Quigleyho problém určit unikátní otisk dané věci a tu využít i pro rozpoznání jiných objektů stejného druhu. RadarCat je prý dostatečně přesný i na to, aby rozpoznal rozdíl mezi přední a zadní stranou telefonu a určil, zda sklenice vody je plná, nebo prázdná.

Jsou tu ale také jist omezení a potíže. RadarCat si občas plete objekty, jež mají podobné vlastnosti či vypadají podobně. Nedokázal totiž od sebe rozpoznat hliníkový MacBook od hliníkové váhy. Matou jej také objekty, které jsou duté, nebo mají pro něj podivný tvar. Samozřejmě je také nutné RadarCat nejdříve vycvičit, neboť nejde o žádnou umělou inteligenci, která by sama na základě radarového otisku určila, o co se jedná. To ale není ve světě Internetu žádný problém, stačí mít k dispozici online databázi. A pak, až se nasbírá dost radarových otisků, se počítá i s tím, aby systém mohl odhadovat, co jsme mu předložili a on dosud "neviděl".


K čemu by takový systém mohl být vhodný? Třeba ke každodenní pomoci nevidomým, kteří by mohli díky RadarCatu snadno identifikovat objekty, a to i nad rámec toho, co sami zvládnou svým hmatem. Zařízení je schopno identifikovat třeba i konkrétní model telefonu a ihned poskytnout specifikace a jiné informace. Lednička s radarem může mít neustálý přehled o tom, co se v ní skrývá a ostatně tak může být vylepšena veškerá elektronika. Autoři projektu mají nyní cíl zvýšit přesnost systému a zajistit, aby si už nepletl podobné věci a také aby byl schopen říci nejen to, zda je sklenice plná, ale také čeho.

Zdroj: The Verge

reklama