reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
23.1.2021, Milan Šurkala, aktualita
Český Internet baví další problém při řešení koronavirové krize. Nečekané chyby vykazují systémy pro registraci k očkování i server pro podávání kompenzačních žádostí. Ten to ve čtvrtek vzdal a shořel.
honza1616 (3625) | 25.1.202112:25
tak to mi řekněte co to je za blbce co to dělají
chápu že samotný stát nedělá nic a najímá si na tvorbu webu, infrastruktury, pronájem HW externí firmy a zaměstnance
ale snad každý projekt státu má vždy obrovské potíže
at už to kdysi byl registr vozidel, datové schránky, EET, mýto, elk.dálniční známky, nebo cokoliv jiného, vždy jsou s tím problémy,
chápu že v počátcích než se vychytají chyby, jsou vždy a všude problémy,
ale nechápu jak je možné že správci služby nevidí zvýšený provoz a nedokáží službu posílit, nebo ji před zveřejněním nepodrobí testům ??!!

a jak je možné udělat formulář pro registraci s ověřováním na straně klienta a data pak odesílat nezašifrovaně,

jako já nejsem programátor ani nic jiného a počítače mám v podstatě jen na hraní,
s tím že trochu rozumím HTML a CSS ­(samouk­) + pochopitelně dokážu řešit problémy OS a dokážu skládat HW na požádání, to to vše mi během roku vydělá nějakou tisícovku když někomu opravuji PC apod ­(každý mi říká že jsme se minul povoláním ­)
....ale to je vše co mám s IT společného,
přesto chápu problematiku toho co se děje a nechápu jak je možné že lidi ­(profesionálové­) co se tím živí, dělají takové kiksy i u tak velkých projektů
NEUVĚŘITELNÉ...
Odpovědět3  0
Deluxa (225) | 26.1.20218:44
Odpoved je jednoducha...zhrabnu sa miliardy za projekt a ten sa da urobit studentom za 3eura na hodinu. Toto robia aj velke it firmy ako telekom u nas vid portal slovensko.sk ziarivy priklad....
Odpovědět1  0
CooliPi (378) | 26.1.202118:09
Ja to jen rozsirim ­- cela tahle bananova ­(ci autorepublika­) je o dobyvani renty. Kazdej krade jak umi, kdyz nekdo neumi a stejne projde nejakym pochybnym rizenim, tak pak narychlo shani, jak by to splacal. To je priklad tech predeslych IT systemu ktere neumely zakladni veci. Holt stat je samoobsluha, kam si chodi zlodeji pro ksefty. Muzou si vybirat, koho oskubou a co dodaji za smejd, protoze je nikdo poradne nekontroluje.

Silnice tu nejsou na jezdeni, ale na dobyvani renty ­- aby se musely znova opravovat.

Dalnice jsou k tomu, aby se do nich zasypal bordel ktery by jinde musel byt za penize uskladkovan.

Vyberova rizeni jsou saskarny, v kterych se hledaji ty parametry, ktere predem vybranou firmu posunou na vrchol.

Kdyz se to pak odklepne, tak se hleda, jak to zalevno splacat.

Penize se predaly uz rovnou v roce 1993 bankerum s tim, ze guverner CNB musi byt insider z bankovniho prostredi, abychom nad tim bordelem nemeli kontrolu. Od te doby nas banky zasobuji dluhy a kdyz samy hospodari do minusu, pritahnou s placky za vladou, ze je musi zachranit. A ta se cela podela a vezme si od nich uver ­(cili si od nich pujci za urok, coz znamena ze bankeri si skoci do CNB a prinesou tech par upisu za tezke uroky vlade ktera to podepise­), vysledne vyrobene penize bankerum da na zaplacnuti jejich deficitu a zvysi statni dluh ktery pak haze na lidi. No a samozrejme se nesmi zapomenou na ty nejslabsi, kteri za to vzdycky muzou, protoze je potreba najit ­(jineho­) vinika.

My proste jsme rozvojova zeme a je to na tom videt. Kolonie. A jeste k tomu blba, protoze si neumime to malo co se tu nerozkradlo udrzet a mit za to neco solidniho. Sasci tu delaji roztleskavace aby kryli zlodeje. Ale ani vyspele zeme na tom nejsou lepe, protoze tam se tohle deje taky, jenom jsou bohatsi, protoze umeji transferovat bohatstvi z chudsich zemi k sobe domu. Treba transfery z Afriky na zapad uz zaplatily puvodni uvery 4x a porad

Asi byla puvodni CSSR moc bohata, protoze i pote, co se to vsechno rozkradlo je porad co rozkradat. A zajisteni delnici se vrhli do viru kapitalismu s naivni predstavou, ze bez boje zvitezi pravda a laska a asi tu nastane raj.

A opak se stal pravdou. Ze jsme jim radsi nedali pres drsku kdyz se zacali prebarvovat, jak rikal Svejk.

Aby to nevyznelo negativne ­- jenom konstatuju jak to je, premyslim jestli se s tim bez kveru da neco delat.

No a ten spaleny server ­- nemusel byt vlastne vubec spaleny, ruznych lzi si muzou panove vymyslet spousty, aby zakryli vlastni IT selhani.
Odpovědět1  0
gepir (45) | 25.1.202110:58
Ajtaci na ministerstvu jsou dobre lamy :­-D pokud vypadl ­(shorel ­- server coz jsem nevidel hooodne dlouho­) tak by se mel spustit backup server, ktery je replikovan z hlavniho serveru a nikdo by nemel zaznamenat zadnej vypadek. Vetsinou se delaji systemy minimalne na dvou serverech v clusteru z duvodu pretezovani a pred to je postaven jeste loadbalancer, ktery handluje provoz kvuli prezovani. Zajimalo by me co za DB server to je, mam zkusenosti z MS SQL a Oracle SQL, oba dokazou fungovat extremne rychle a pekne dlouho pri obrovskem loadu. A jeste premyslim proc tam nemeli nejakej monitorovaci tool, treba Nagios, ktery by dal hned vedet ze se neco deje? A tohle platime z nasich dani :­-D Bych ty ajtaky vyhodil na hodinu. Ale jako prvni by vyleteli architekti kteri koncipovali infrastrukturu. U nas v korporatu by za toto padali hlavy hned.
Odpovědět2  1
wrah666 (6205) | 25.1.202112:00
Jen velmi neschopný ajťák jde makat za tabulkový plat pro ministerstvo. Od soukromníka dostane minimálně x tolik, pokud je schopný tak i podstatně víc :­)
Odpovědět2  2
gepir (45) | 25.1.202112:10
Asi mate pravdu. A to si jako nedokazou zaplatit nejakeho konzultanta kterej by jim rekl jak to maji delat? Je to hodne spatna vizitka. Ale bez tak se to zase zamete pod stul a Havlicek s Babisem reknou ze se to deje normalne :­-D
Odpovědět0  1
wrah666 (6205) | 25.1.202112:20
Jasně že dokážou. Ale ke konzultacím je po pečlivém výběru vybrána firma kamaráda, která za 10­-100 milionů kč stáhne z webu obecné podklady a po deseti minutách práce we wordu je hotovo :­) ­(být to v Číně, tak počítám dotyčného dodavatele rrovnou zastřelí, ti se s tím nemažou­)
Odpovědět4  0
us1rev (5) | 25.1.20219:14
Ono to tak ­(ne­)funguje cely leta.. jen ted diky Covidu, je to vic videt. Plati se miliony miniaturnim firmam neznameho puvodu, ktery by i dnesni zakladoskolak strcil ve znalostech do kapsy.. Otazka jest ­- dokaze s tim vubec jeste nekdo neco udelat? Tezko..
Odpovědět0  0
blue.sun (268) | 24.1.202113:26
vypadá hospodaření státu za nouzového stavu...
Odpovědět5  0
Choakinek (1548) | 24.1.20212:49
Zajímalo by mě, kolikrát shořel server, který je součástí IT infrastruktury používané při výběru daní ;­-­).
Odpovědět14  1
DrQQ (301) | 23.1.202123:10
To se trpaslíci zapotili: Nakonec vyhlásili stávku a na protest to všechno podpálili.
Pavučiny v serveru nebyly testovány na vyšší teploty při vysokém zatížení.
Ministranti uvidí, kolik žádostí přijde znovu a pak vyhodnotí, jestli se ­"požár serveru­" vyplatil.
...
Naposledy jsem viděl ­"shořelý­" server před 30 lety. Myslíte, že ten na ministerstvu byl ze stejné série?
Odpovědět8  0
coremar (429) | 23.1.202122:32
To je furt samej výpadek, porucha a kdesi cosi. Teď shoří server a není zaloha? U něčeho takovýho? To jako nic ve zlým, ale to už se nedá ani nazvat amatérama. To se platí z našich daní, jo? Potupa tohleto.
Odpovědět11  0
XyM (193) | 23.1.202121:58
Ví někdo co měl ten server za HW? Znám takové věci, že na úřadech jezdí na XP a dvou jádru, potom se má co vyřizovat když to stále laguje.
Odpovědět4  0
wrah666 (6205) | 24.1.20210:44
Jako sorry, ale na TOHLE by mělo dvoujádro bohatě stačit proboha. Vždyť jde jen o přečtšní a zapsání pár ůdajů do databáze. Pár, ne milionů.. A server očividně nedělal NIC jiného, i kontrolní součty rodného čísla a věk si kontrolovbal sám klient :)
Odpovědět7  6
CooliPi (378) | 24.1.20211:34
Treba meli 128jadro ale tezili na to bitcoiny, to by pak mohlo vysvetlit proc to horelo, bitcoiny jsou v podstate spalena energie...

:­-)
Odpovědět8  2
Bespi (157) | 24.1.202119:09
1. pletes si ruzne aplikace.
2. web a db bude urcite jiny server, teda pevne doufam ze to tak je.
3. Co ten server vsechjno dela­/nedela nevime. Je to ciste spekulace. Ostatne i to co se stalo. Vetsina vyjadreni pro verejnost je zkreslena nebo rovnou nesmyslna ­(to plati i o vysvetleni vnitropodnikovych vypadku­).
Odpovědět6  0
wrah666 (6205) | 24.1.202119:57
Ano, připouštím. Ale i kdyby to běželo vše na jednom, jde o relativně velmi nenáročnou aplikaci. Proboha, kolik? 100 ­(a spíš ani to ne­) očkovacích míst, kapacita zadaná den po dni, a možná ve špičce 10 dotazů za vteřinu? ­(tj 36000 za hodinu, podle mě spíš tak 15000 max­) Tohle b y měl zvládnout ­"odserverovat­" ajfoun na wifině.
Odpovědět5  2
wrah666 (6205) | 23.1.202121:43
kZa kolik milionů ročně si platí ministerstvo ajťáky? nebo to také dělali ­"externisté­" v rámci akce ­"malá domů­"? Jako eshop dálničních známek za těžké multimiliony?
Odpovědět10  3
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.