reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mionix Naos QG: myš s biometrikou se konečně chystá na trh

22.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Mionix Naos QG: myš s biometrikou se konečně chystá na trh
Švédská společnost Mionix se postarala o něco, co vidíme jen málokdy, a sice opravdovou inovaci ve světě počítačových hlodavců. Přináší nám myš Naos QG, která má zabudované biometrické senzory sledující nejen náš pulz
Mionix Naos QG (Quantified Gaming) je tak dle svého označení herní myš, která umožní uživateli sledovat svůj zdravotní stav. Takové funkce mají obvykle různé náramky a jiná nositelná elektronika, přičemž pokud jsme dosud mluvili o biometrice ve spojení s počítačovými myšmi, šlo především o snímače otisků prstů pro bezpečnostní účely. Nyní tak jde o něco jiného.





Myš Naos QG prezentovala společnost Mionix už na CES 2015, takže nakonec jí trvalo ještě více než rok a půl, než ohlásila její nástup na trh. Na ten konečně přijde už v příštím měsíci. Její vývoj přitom byl částečně financován díky kampani na Kickstarteru a pak jej podpořila také komunita kolem streamovací služby Twitch. Není tak divu, že se počítá i s tím, že hráči "vysílající" své streamy na Internetu budou do nich moci umístit i aktuální biometrické údaje, aby se ostatní mohli dívat na to, co herní průběh dělá s jejich tělem.





A co je tato myš schopna všechno změřit? Má dva senzory, a to jednak Pixart PAH8001EI2G pro měření srdečního tepu a pulzu a pak senzor GSR (Galvanic Skin Response), který měří změny elektrických vlastností kůže, jež nastávají vlivem reakcí na emocionální podněty. Činí tak s využitím měděných elektrod pokrytých nitridem titanu (TiN). Samotná myš poskytne ještě další data, která se dají zahrnout do statistiky, a to celkovou naježděnou vzdálenost, rychlost pohybu a využití tlačítek.





Pak už jen záleží na tom, jak mohou být tato data dohromady využita a co se z nich dá zjistit. Výrobce přitom připravil základní software pro sledování těchto údajů, ale také otevřené API, díky němuž si zájemci budou moci tvořit vlastní aplikace.

Myš je vybavena dnes populárním optickým senzorem Pixart PMW-3360 s 12.000 dpi, hlavní tlačítka mají spínače Omron s vysokou výdrží, data zpracovává 32bitový procesor ARM Cortex M3 na 32 MHz se 128kB pamětí a samozřejmostí je dotazovací frekvence 1 kHz. Myš disponuje celkem sedmi programovatelnými tlačítky a software umožňuje nastavit pět přepínatelých úrovní rozlišení, nechybí Angle Snapping a Angle Tuning (úprava výchozího směru pohybu) a také tu je LED podsvícení se dvěma zónami a možností nastavit libovolnou RGB barvu.

Mionix Naos QG bude vypuštěna na trhy po celém světě 28.října a v Evropě bude stát 129 eur (2letá záruka).

Zdroj: Hexus.net
reklama