reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mladý Harrison Ford si díky strojovému učení "zahrál" v Solo: A Star Wars Story

18.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Mladý Harrison Ford si díky strojovému učení "zahrál" v Solo: A Star Wars Story
Film Solo: A Star Wars Story ukázal firmě Sony, že samotná značka Star Wars není zárukou komerčního úspěchu. Na tom se asi podepsalo i to, že Alden Ehrenreich nedokázal vzbudit zdání mladého Harrisona Forda. Strojové učení to ale dokáže.
Deepfakes, čili nalepení tváře libovolné osoby na tělo někoho jiného, máme spojeny především s falešným pornem, protože kde jinde by se taková věc měla poprvé použít? V pornu se tak díky těmto AI montážím objevila právě i představitelka Rey ze série Star Wars. To Harrison Ford se do takových snímků nedostal, ale strojové učení bylo namísto toho využito pro vytvoření montáže, kdy jeho mladší verze hraje v novém Solo: A Star Wars Story. Za to se Ford na tvůrce tohoto deepfake na rozdíl od Daisy Ridley bude těžko zlobit. 
 
 
My se tak můžeme díky tomu podívat, jak by mohl tento film vypadat, kdyby v něm hrál mladý Harrison Ford, přičemž ono video mají na svědomí autoři zveřejňující na youtubovém kanálu derpfakes.  
 
 
Technika deepfakes stále není dokonalá, a tak je občas "Fordův" výraz ve filmu trošku toporný, jako kdyby nám lagoval, či jak to popsat. Zkrátka a dobře je někdy vidět, že s jeho obličejem není vše v pořádku, ale celkový dojem je velice dobrý, a to zvláště vzhledem k faktu, že jde o práci amatérů. Nabízí se tak otázka, jak to bude v budoucnu. 
 
Pokud bude tato technika strojového učení dostatečně vyspělá, nebo se výsledky ještě dodatečně upraví, mohla by se časem ve filmovém průmyslu rozšířit. Ostatně právě filmy Star Wars už obsahují počítačově vykreslované postavy herců, kteří zemřeli, nebo zestárli, i když zatím jen velice okrajově. Proč by si však v dalším filmu nemohl mladší verzi sama sebe zahrát třeba právě Harrison Ford? AI by pak měla nahrazení jeho tváře mladší verzí o to snazší, i když by jí to asi bylo jedno. Fordovi by však nemuselo být jedno, že sám už ve filmu v podstatě poslouží jen jako věšák. 
 
Uvidíme, kam se bude využití počítačové grafiky obohacené o AI ubírat. Nabízí se třeba možnosti menších úprav vizáže. Řada herců musí před natáčením trávit hodiny v maskérně, než jim na tvář nalepí silikonová zkrášlovadla a udělají z nich Klingona, Bílého chodce či Frankensteinovo monstrum. Mnohé z toho by šlo nahradit později právě pomocí strojového učení, přičemž to je v případě deepfakes dnes založeno na frameworku CUDA a TensorFlow. 
 
Princip je přitom jednoduchý. Stačí příslušný software nakrmit videem pro úpravu a pak co největší kolekcí fotografií člověka, kterého chceme do filmu dostat. Není tak důvod, proč by se v rámci amatérského snažení nemohla později objevit verze celého filmu Solo s Harrisonem Fordem (hlas bude ovšem problém). A možná že právě i tam se bude ubírat pirátská scéna v případě, že lidé nebudou spokojeni s castingem hollywoodských studií. Nelíbí se vám nový pan Spock? Leonard Nimoy může i posmrtně zaskočit.  
 
Zdroj: derpfakes


reklama