reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Modder potvrdil, že RTX 2080 Ti podporuje i 22 GB paměti

11.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Modder potvrdil, že RTX 2080 Ti podporuje i 22 GB paměti
Ruský modder zvaný VIK-on si zřejmě oblíbil pokusy o rozšíření kapacity paměti herních karet ze zvláštním zaměřením na GeForce. Nedávno se pustil do další karty, a to do samotné GeForce RTX 2080 Ti. 
VIK-on se dříve pokusil o rozšíření paměti grafické karty GeForce RTX 2070 na 16 GB, což bylo sice samo o sobě úspěšné, ale karta se pak nechovala moc dobře. Lepšího výsledku dosáhl s kartou GeForce RTX 3070 s rovněž 16 GB paměti, jejíž lepší výbava se pozitivně projevila v praxi. A nyní tu máme nový pokus s GeForce RTX 2080 Ti
 
 
GeForce RTX 2080 Ti je vybavena 11 GB paměti na 352bitovém rozhraní, což znamená, že používá 1GB paměťové čipy GDDR6. Ty tak v podstatě stačí vyměnit za 2GB čipy, ovšem vedle toho je také třeba přimět kartu k tomu, aby dokázala s novou výbavou pracovat, což NVIDIA sama pochopitelně nijak neusnadní a obvykle to znamená řadu pokusů a omylů. 
 
 
Výměna samotných čipů v BGA pouzdrech je tak už pro tohoto moddera rutina, ovšem v tomto případě to bylo celé jinak než obvykle. VIK-on sice sehnal potřebnou RTX 2080 Ti, která ovšem byla poškozená a nefungovala. Předtím byla dokonce ve třech opravnách, kde se ji snažili oživit, ale namísto toho ji spíše ještě více poškodili, karta po těchto zásazích postrádala i některé komponenty a měla odpájeno vedle pamětí i samotné GPU. VIK-on kartu spravil, ovšem vzhledem k aktuálnímu nedostatku čipů na trhu nedokázal sehnat potřebné 2GB paměti GDDR6. 
 
 
Pokusil se alespoň o tzv. strap mod, aby i bez potřebných pamětí vyzkoušel, zda karta vůbec podporuje 22 GB paměti. Jde o nastavení jednoduchého binárního kódu pro RAMCFG, a to pomocí SMD odporů. A právě zde nastává fáze pokusů a omylů, neboť je třeba najít správný kód, kterému je přiřazena kapacita a obvykle i výrobce paměti. Na tom zde ovšem nezáleželo, neboť VIK-on stejně neměl potřebné paměti.
 
 
Systém pak rozpozná takovou kartu jako RTX 2080 Ti s 22 GB paměti, ale ta pochopitelně není k dispozici, takže i když počítač s ní může běžet, bude velice pravděpodobně nestabilní. Díky těmto informacím ale mohou jiní moddeři už vcelku snadno upravit své karty, pokud budou mít k dispozici potřebný hardware. 
 


reklama