reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Modder přestěhoval střeva z PlayStation 5 do vlastní tenké měděné skříně

20.6.2022, Jan Vítek, aktualita
Modder přestěhoval střeva z PlayStation 5 do vlastní tenké měděné skříně
Klasická PlayStation 5 má v normální verzi s mechanikou rozměry 390 x 260 x 104 mm, přičemž digitální verze je o cca centimetr užší. Matt ve svém YT kanálu DIY Perks ovšem ukázal, jak PS5 dostat do jen 20mm těla. 
PlayStation 5 patří mezi největší konzole, které kdy společnost Sony vytvořila, ostatně jde o vysoce výkonný hardware, který potřebuje i adekvátní chlazení. Matt z DIY Perks si vzal jako základ konkrétně digitální verzi PS5 bez mechaniky a vytvořil z ní konzoli v jednoduchém celoměděném těle, která připomíná svým tvarem DVD přehrávač. Její součástí je i vodní chlazení, a to v pouze 20mm vysoké skříni, vytvořené na míru. Ovšem nevešlo se do ní vše.
 
 
Je tak zřejmé, že Matt z původní verze konzole toho asi moc nepoužil a také že to byla ve skutečnosti jen základní deska, k níž byl vytvořen příslušný vodní blok, který pokryl vše potřebné, a to konkrétně samotné APU, paměti GDDR6, VRM i SSD. Když ale počítáme i měď na potřebnou skříň, pak na tento projekt byl využit materiál, jehož samotná pořizovací cena se téměř dotáhla i cenu samotné konzole. 
 
Do této ceny přitom nepočítáme ještě nový zdroj, který nahradil původní jednotku s výstupem 12 V při 31 A. Tu  nahradil zdroj HP DPS-750RB A s výkonem 750 W, čili s dvojnásobnými 62,5 A při stejném napětí. Je ale celkem zřejmé, že do tak tenkého těla asi nenacpeme DIY vodní chlazení a navíc zdroj, který má sám tloušťku 38 mm. 
 
 
Dole je totiž schována ještě jedna hliníková skříň, která nese zmíněný zdroj a k němu potřebné komponenty vodního chlazení krom samotného bloku, čili radiátor Alphacool 7x40 osazený ventilátory Noctua NF-A4x20 a pak nespecifikovanou vodní pumpu a expanzní nádobu. 
 
Tomuto projektu přitom padla za oběť jedna PS5, která byla v podstatě zničena. Další konzole ale už vydržela a dle autorových slov funguje při celkově nižších teplotách, které ale lze jen těžko skutečně věrohodně změřit. Využity byly teplotní sondy a srovnání s testy serveru Gamers Nexus, dle nějž Matt tvrdí, že dolů šly teploty především VRM a pamětí (až o polovinu) a aspoň trošku chladnější bylo v provozu i APU. 


reklama