reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Modder vytvořil kartu Radeon RX Vega Nano

28.1.2020, Jan Vítek, aktualita
Modder vytvořil kartu Radeon RX Vega Nano
Společnost AMD přišla před řadou let s kartami Radeon R9 Nano, které byly vytvořeny pro sestavy označované za SFF (Small Form Factor) založené většinou na deskách Mini-ITX. Oficiální nástupce však nikdy nedostaly. 
Grafické karty Radeon R9 v provedení Nano tak asi nebyly pro AMD takový úspěch, aby se firma rozhodla je znovu oživit v generaci Vega. Ostatně Radeon R9 Nano byl zmenšenou verzí karty Radeon R9 Fury X a přišel vybaven stejným čipem za stejné peníze, ovšem s podstatně menším chladičem, a tedy i výrazně nižším TDP, které se podepsalo i na výkonu. Těžko by si tak někdo schválně pořizoval takovou kartu, aniž by její malé provedení opravdu nutně potřeboval. 
 
Dá se také říci, že pro AMD byly R9 Nano i způsobem, kam veřejnosti ukázat, že díky využití pamětí HBM mohou být i velice výkonné karty na tak malém PCB. 
 
 
Nicméně není tak zcela pravda, že nástupce R9 Nano nikdy nepřišel. Na trh se dostala karta PowerColor RX VEGA 56 8GB HBM2-NANO Edition, nicméně to byla pouze a jen iniciativa jednoho výrobce a ne karta přímo od AMD, přičemž tato karta byla navíc představena až uprostřed roku 2018. Samo AMD vytvořilo maximálně několik vzorků, z nichž se jeden dostal do rukou Tima Sweeneyho z Epic Games, ovšem to bylo poprvé a naposled, co veřejnost mohla tuto kartu vidět. Zde máme zachyceno, jak mu ji předává Raja Koduri: 
 
 
Díky tomu alespoň čínský modder působící na fórech Chiphell mohl vědět, jak daná karta vypadá a mohl se držet původního designu od AMD.  
 
 
Tento modding je pochopitelně založen "pouze" na vytvoření příslušného chladiče a samotná karta zůstala tak, jak je. Čili k tomuto účelu nemohla být využita referenční karta od AMD, neboť to je vytvořilo příliš dlouhé. Namísto toho výběr padl na XFX Radeon RX Vega 56, jejíž PCB nesahá o moc dále za konektor PCIe x16.
 
 
Pak už šlo o vytvoření příslušného chladiče, jehož provedení vychází z R9 Nano, ovšem vzhled odpovídá generaci Vega. Autor testoval i několik ventilátorů, než zjistil, že nejlepších výsledků stejně dosáhne pomocí naprosto běžného axiálního modelu s 11 lopatkami. 
 
 
Později také byl na chladič přidán onen ikonický růžek s písmenem R, jaký známe z dospělých karet Vega a také se pracuje na podsvíceném logu Radeon. Co se týče výkonu chladiče, ten dokáže kartu v plné zátěži udržet pod 80 °C s tím, že hlučnost je dle autora nižší než v případě R9 Nano. 
 
Zdroj: Chiphell


reklama