reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Modding základních desek Asus, další práce pro 3D tiskárny

23.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Modding základních desek Asus, další práce pro 3D tiskárny
Nikdo nám nebrání využít 3D tiskárnu pro vytvoření jakéhokoliv doplňku pro počítačovou sestavu, ale podpora ze strany výrobce může pomoci. Nyní se k tomu odhodlal Asus, který poskytl potřebná data.
Pochopitelně nebudeme mluvit o moddingu základních desek ve smyslu rozšiřování jejich technických možností třeba přidáním dalších portů a podobně. To by muselo jít o modulární hardware a nám by k tomu zdaleka nestačily běžné 3D tiskárny. Jde o různé plastové prvky, kterými můžeme svou základní desku doplnit třeba o speciální držák ventilátorů a podobně.




- klikněte pro zvětšení -


Dle Asusu se z klasického desktopového PC postupně stává luxusní produkt pro nadšence, neboť většině lidí postačí namísto takového zařízení chytrý telefon, tablet, notebook nebo NUC. Raja Gill k tomu dodává, že zákazníci si začínají uvědomovat, že jde luxusní produkt, a tak stále více vyžadují možnosti úprav dle svých požadavků. Nám nemusí moc záležet na tom, zda to Asus má podpořeno fakty, nebo jde jen o doprovodnou pohádku pro jejich novou kampaň. Raději se podívejme na to, o čem to všechno je.





Zcela jasně jde ale o snahu najít něco, co ostatní výrobci desek ještě nenabízejí. Barevné LED pásky asi už netáhnou, natož pak různé kryty základních desek nebo důraz na podporu vodního chlazení. Asus ale sděluje, že v podslední době zaznamenává zvýšený zájem o své nejdražší desky a že jeho modely s označením Deluxe se prodávají i lépe než jiné hi-end desky. Říká dokonce i to, že za vysokými prodeji jejich desek X99-Deluxe stojí především střízlivé černo-bílé zbarvení. Této myšlence bychom se ani moc nebránili vzhledem k tomu, že dnes už se mohou zákazníci rozhodovat mezi deskami skutečně jen podle sympatií k dané značce a pak dle vzhledu produktu. Samozřejmě poté, co si vyjasní, jaký model s jakou výbavou vůbec chtějí.





Co je tedy nového? Asus nám dává k dispozici CAD soubory, které obsahují různé komponenty z vybraných desek, takže ty si tak můžeme modifikovat a vytvořit si vlastní verzi plastového krytu. Primárně tak jde o různé nedůležité prvky s logy, ale také i o pár užitečných věcí jako rámeček pro ventilátor nebo držáky pro grafické karty. Asus ale nemůže udělat celou práci za nás, takže právě my si musíme vymyslet, co užitečného si lze vytisknout. Asus navrhuje třeba ventilátorem chlazený rámeček pro M.2 SSD, různé držáky kabelů a pak třeba i náhradní části pro myš Asus Spatha.

Asus se rovněž rozhodl, že tomuto účelu upraví i sériově vyráběné desky, takže taková Z170 Pro Gaming má na svém těle montážní závity, s jejichž pomocí lze vytvořené doplňky bezpečně a pevně přimontovat. Firma si tak může zlepšit odbyt především u firem vyrábějících své herní sestavy nebo u modderů. Asus doporučuje, abychom jeho CAD soubory upravovali v aplikaci FreeCAD, pokud už nemáte vlastní preferovaný software.

Zdroj: Asus
reklama