reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Možnosti multifunkčních tiskových zařízení

23.10.2008, Michal Učeň, článek
Možnosti multifunkčních tiskových zařízení
Tiskárna velmi často na některé běžné úkony v kanceláři nestačí, a tak se postupem času začalo přecházet na kombinovaná řešení ve formě multifunkcí. Ty mají výhodu v integraci důležitých zařízení do jednoho, přičemž se sníží jak cena, tak i potřebný prostor. Dnes se zaměříme na modely s laserovým tiskem, konkrétně na jejich možnosti a vlastnosti.
V podstatě se může zdát, že laserové multifunkční zařízení jsou otázkou pouze pro velké firmy a specializované kopírovací centra. V současné době je to možná ještě tak trochu pravda, ovšem postupné snižování cen zasáhlo i tuto oblast, a tak si laserovou tiskárnu včetně dalších funkcí může dovolit už i běžný uživatel pro domácí využití.

Pravda, náklady jsou i tak poměrně vysoké a co se týká barevného tisku, tam už se většinou pohybujeme nad hranicí 10000 Kč. Pokud si ale vystačíte i s černobílým výstupem, pak se můžete těšit z velmi příjemných cen a výhod, které laserový tisk nabízí oproti inkoustu. Využití bez barev je hodně omezené a dá se předpokládat, že v domácnosti těžko najde černobílá tiskárna správné uplatnění. Ve specifických případech se ale může jednat o velmi zajímavou variantu, například pokud si zařizujete domácí kancelář a potřebujete kompletní řešení pro práci s dokumenty.

V takovém případě se určitě budete poohlížet i po zařízení, které by nevypadalo jako klasická nevzhledná tiskárna, ale také aby trochu zapadlo do interiéru. To stejné samozřejmě platí i v klasické kanceláři, kterou si vybavujete v určitém stylu. V případě multifunkčních zařízení bohužel není na trhu až tak moc variant, které by tyto požadavky splnily. Stále se výrobci drží spíše klasického "šedého" designu se zaměřením na funkčnost. Světlou výjimkou je ale třeba model SCX-4500 od společnosti Samsung. Slušivé černé provedení s lesklým povrchem a modrý podsvětlením ovládacích prvků se určitě neztratí a naopak upoutá pozornost. Snad se dočkáme více podobných modelů i od ostatních výrobců.


- Designově zajímavé multifunkční zařízení Samsung SCX-4500 vypadá velmi elegantně-

Vraťme se ale k tématu možností multifunkčních zařízení - v praxi se můžete setkat s několika typy, které lze rozdělit do čtyř skupin podle velikosti a dvou podle typu tisku. Velikost je samozřejmě přímo úměrná se zaměřením na domácnosti či velké podniky a můžeme ji klasifikovat následovně:
  • AIO (All-in-One) - malé stolní zařízení, které bývá u laserových modelů zastoupeno pouze minimálně. Běžně se používá spíše inkoustový typ tisku kvůli nižší pořizovací ceně. S tímto typem se setkáme nejčastěji v domácnostech a malých firmách.
  • SOHO (Small Office/Home Office) - o trošku větší jsou pak zařízení typu SOHO, která se však využívají v drtivé většině případů už v kancelářích. Rozdíl oproti předchozím AIO je pak hlavně ve zmíněné velikosti, rozdíly však mohou být i v širších možnostech nastavení tisku nebo ve více typech rozhraní.
  • Kancelářské multifunkční zařízení (Office MFP) - opravdu velké tiskárny opět se zaměřením na firmy, v tomto případě jsou ale už prakticky samozřejmostí zásobníky papíru a možnost většího zatížení spojené s vyšší rychlostí tisku a kopírování.
  • Produkční multifunkční zařízení (Production MFP) - samostatně stojící jednotky pro profesionální využití už stojí doslova statisíce a využívají se při komerčním tisku.

Druhé členění není ani tak podle metody tisku (která je tedy laserová nebo inkoustová, ale v našem případě se bavíme pouze o laserových modelech), ale spíše barvy tisku:
  • barevný tisk, kopírování a skenování
  • černobílý tisk a kopírování, barevné skenování

A jaké jsou tedy možnosti multifunkčních zařízení? Kromě klasického tisku je zde prakticky vždy možnost kopírování a skenování, které je někdy doplněné o faxování či telefonování. To jsou ovšem pouze základní funkce, se kterými se asi každý už setkal. Integrace několika zařízení do jednoho je opravdu výhodná a většinou nejsou znatelné žádné nedostatky oproti samostatným zařízením. Záleží ovšem hodně na ceně, protože samozřejmě může být například skener podstatně slabší, než když si jej koupíte samostatně, a tím je ovlivněna i funkce kopírování a faxování. Zajímavé jsou u lepších zařízení i možnosti sešívání, stohování či kroužková vazba.


- Multifunkční zařízení Kyocera KM-C4035E je profesionálním nástrojem zejména pro velké firmy -

Možná se ptáte, jak se asi multifunkční zařízení liší, že se cena pohybuje od pár tisíc až do astronomických částek kolem půl milionu korun. Hlavním měřítkem je samozřejmě kvalita výstupu, ať už tisku nebo skenování. Domácí multifunkční zařízení mají menší rozlišení, což znamená i horší výsledky, profesionální přístroje se pak tyto chybky redukují do co nejmenšího počtu, aby bylo dosaženo takřka bezchybné kvality.

S tiskem je spojena i jeho rychlost, která se ve většině případů u laserových zařízení pohybuje od cca 10 černobílých stran za minutu u levnějších až třeba po 40 barevných stran u profesionálních modelů. Podstatná je také maximální formát tisku, skenování a kopírování. Běžně se používá A4, případně A3, větší zařízení jsou opět spíše otázkou komerčního využití.

Hodně důležitým aspektem, který ani tak nepatří do možností, jsou náklady na tisk a kopírování. Ta je u laserových tiskáren ovlivněna nejen tonery a papírem, ale i životností válce. Při koupi je tak velmi dobré propočítat, na kolik vás jedna vytištěná stránka přijde. Někdy se o propočet podělí i přímo výrobce, v jiném případě bude těžké zjistit skutečnou spotřebu inkoustu na tisk průměrné stránky. Kalkulovat byste měli i se spotřebou elektrické energie, která je u větších zařízení poměrně vysoká.

Už výše jsme zmínili, že se kancelářské zařízení liší od SOHO a AIO také v použití zásobníků. Ano, skutečně v některých případech je nutné si zjistit, kolik papíru je možné do tiskárny vložit, případně zda-li je k dispozici více zásobníků pro různé typy a formáty papíru. Zejména při velmi častém tisku by pak bylo jistě problematické stále doplňovat spotřební materiál. To stejné platí i pro tonery a nepůjdeme ani příliš daleko, když zmíníme i interval pravidelného odborného servisu, který je u profesionálních zařízení samozřejmostí. S kapacitou je spojena i velikost paměti, která slouží k uložení tiskových úloh. Samozřejmě že čím vyšší, tím lepší, takže můžete tiskárnu zahltit velkým množstvím dokumentů apod.

Z tiskových parametrů jsme snad zmínili již vše podstatné, teď se vrhneme spíše na doplňující funkce a vlastnosti. Výrobci multifunkčních zařízení toho moc nového vymyslet nemohou. Je zde ovšem pár věcí, které se přeci jen postupem času vylepšovaly. Například se stále častěji objevuje na zařízení displej, který bývá navíc i dotykový. Tím je zaručeno jednodušší ovládání a komunikace s uživatelem v případě poruchy. Ten má také díky náhledu lepší představu, jak bude výsledek ve skutečnosti vypadat.


- Profesionální řešení s dotykovým displejem v podání společnosti OKI -

Ve větších firmách nebo veřejném využití je také potřeba zajistit dostatečnou bezpečnost. U lepších modelů je tak možné vyžadovat od uživatele přihlašovací údaje, aby nedocházelo k neoprávněnému použití přístroje. Zařízení je také někdy možné kombinovat s jinými typy zabezpečení a rozpoznání uživatele. Například se může jednat o magnetické a čipové karty, nebo třeba otisky prstů.

Nastavení tisku většinou zahrnuje všem známé funkce, mezi které patří základní úprava obrazu, počet výtisků nebo zmenšení či zvětšení formátu. Výhodou některých zařízení je oboustranný tisk, což u laserových modelů bývá velmi často i v případě levnějších modelů.

Celkem důležité jsou také typy podporovaných rozhraní. Kromě klasického USB bývá k dispozici napojení na síť prostřednictvím kabelu i bezdrátově přes WiFi. Můžete se také setkat s přímým tiskem z USB disku nebo paměťových karet.

To by bylo asi z možností, které současné multifunkční zařízení nabízí, všechno. Sem tam se samozřejmě objeví i nějaká další novinka, běžné uživatele však může těšit především lepší dostupnost pro domácnosti a menší firmy, které si ještě před pár lety nemohly laserové tiskárny kombinované s dalšími funkcemi dovolit.
reklama