reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI a ASRock představují své první desky s AM1

4.3.2014, Jan Vítek, aktualita
MSI a ASRock představují své první desky s AM1
Společnost AMD dnes oficiálně představila zbrusu novou platformu pro úsporná APU řady Kabini, které využívají socket AM1. Na to ihned začali reagovat výrobci základních desek a představují své modely.
Své první dva modely pro socket AM1 už mimochodem představila společnost Gigabyte a nyní ji následují další dvě firmy. MSI si připravila desku s prostým označením AM1I, která staví na formátu Mini-ITX, využívá klasické konektory pro napájení, tedy 24pinový ATX a 4pinový pro přídavné napájení procesorů, i když je zřejmé, že APU s TDP 25 W by snad nic takového ani nemusely potřebovat.





Už z prvního pohledu je vidět, že na této desce opravdu není žádná čipová sada, neboť její práci zastane samotné APU. Na desce alespoň zbyde dost místa pro ostatní komponenty, které tu tedy jsou v základní nabídce, jakou poskytují Kabini. Máme tu tedy dva porty SATA 6 Gbps, dva USB 3.0, Gb Ethernet, 6kanálové audio a vedle toho dva USB 2.0, PS/2 pro klávesnici a myš a také sestavu obrazových konektorů HDMI, DVI a D-Sub. Paměti DDR3 můžeme zasunout do dvou slotů DIMM a pak tu je vedle PCI Express x16 také vidět jeden slot mini PCIe pro poloviční karty, takže si budeme moci nainstalovat i modul s Wi-Fi a Bluetooth.





Společnost ASRock si připravila rovnou tři desky, a to dvě rovněž formátu Mini-ITX a pak jednu Micro ATX. Ta dostala označení AM1B-M a dvě menší pak mají název AM1H-ITX a AM1B-ITX. Velká deska využívá klasické konektory ATX a EPS a procesoru nabídne třífázové napájení. Mezi její sloty patří jeden velký PCI Express 2.0 x16 a jeden PCI Express 2.0 x1, dále tu máme opět po dvou portech SATA 6 Gbps a USB 3.0, ovšem vedle čtyř USB 2.0, jednoho PS/2, RJ-45 a audio konektorů tu je už jen jeden analogový obrazový výstup a kupodivu žádné digitální.





Modely AM1H-ITX a AM1B-ITX si jsou trošku podobné, ale to neplatí s ohledem na nabídku zadních portů. Zajímavá je především deska AM1H-ITX, do jejíž výbavy patří kulatý napájecí konektor, což napovídá, že krom klasického zdroje budeme moci počítač napájet i pomocí externího adaptéru. Ve specifikacích je označen pouze jako vstup pro stejnosměrné napětí a blíže se mu výrobce kupodivu nevěnuje, ačkoliv je to velmi zajímavá součást desky. Až z manuálu se tak dozvíme, že jde opravdu o alternativní možnost pro napájení desky, a to pomocí 19V adaptéru. Do konektoru bude pasovat jack s vnějším průměrem 5,5 mm a vnitřním 2,5 mm a výrobce doporučuje 65W a 90W adaptéry, jaké nabízí třeba Delta nebo Lite On.

Tato deska také poskytne lepší výbavu s ohledem na multimédia, do níž patří více zvukových výstupů a navíc optický S/PDIF. Druhý zase nabídne port LPT. Oba modely pak mají tři obrazové výstupy HDMI, DVI a D-Sub, slot PCI Express x16, dva SO-DIMM a rovněž čtyři porty SATA 6 Gbps. Je tedy jasné, že tu musí být nějaký přídavný kontroler, protože samotné APU má pouze dva. Nechybí tu ani slot pro karty mini PCIe





Ze všech desek je tak zajímavá především AM1H-ITX, kterou budeme moci napájet pomocí adaptéru a ne klasickým zdrojem, což nám dává šance si snadno vytvořit velmi tichý počítač nenáročný na údržbu. Výrobce dokonce nezapomněl ani na to, že bude třeba napájet úložná zařízení, takže má hned vedle SATA portů jeden konektor SATA Power. otázkou je, kolik zařízení z něj zvládne napájet, neboť o tom se její manuál (PDF) nezmiňuje.

Zatím se také nedozvíme ceny ani dostupnost.

Zdroj: techPowerUp
reklama