reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI CPU Guard 1151: proti prohýbajícím se Skylake

16.12.2015, Jan Vítek, aktualita
MSI CPU Guard 1151: proti prohýbajícím se Skylake
Společnost MSI reaguje na problémy procesorů Intel generace Skylake s příliš tenkými procesorovými destičkami, které mohou způsobit prohnutí a zničení procesoru a/nebo socketu na základní desce. Přichází tak s CPU Guard 1151.
Na začátku tohoto měsíce se provalilo, že Intel Skylake mohou být poškozeny některými chladiči, které na tyto procesory vyvíjejí příliš velký tlak. Poškození může také nastat v případě, že nám třeba počítač spadne. Vysoké a těžké procesorové chladiče tak mohou na procesor zapáčit a prohnout jeho destičku, která zase může poškodit citlivé piny v procesorovém socketu. Také se procesor může prohýbat postupně a poškodit se až časem. Starší procesory Intel s tímto problémy nemají, protože jsou vybaveny podstatně silnějšími destičkami, jak můžete vidět v původní aktualitě.





Společnost MSI tak poměrně rychle zareagovala a vyrobila speciální rámeček CPU Guard 1151, který má tomuto prohnutí zabránit. Určen je pro socket LGA 1151 a příslušné procesory Intel Xeon E3 v5 / Core / Pentium nebo Celeron. Jeho smysl je přitom jasný, a to zajistit, aby procesory snesly větší tlak bez poškození.





Vedle toho může CPU Guard 1151 posloužit i těm kteří se rozhodli docílit lepšího chlazení odstraněním krytu procesoru, čili heatspreaderu. Mezi ním a samotným čipem je totiž teplovodivá pasta tvořící tepelnou bariéru, takže bez krytu můžeme docílit lepšího chlazení, ovšem v tom se skrývá riziko poškození procesoru. To může nastat při samotném odnímání krytu a také při nasazování chladiče. CPU Guard 1151 by měl tedy procesorový čip ochránit před tím, aby jej přitisknutý chladič poškodil, což již bylo ověřeno na jisté události, kde byly taktovány procesory Skylake.





Zdroj: TZ MSI
reklama