reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI i Asus už mají RTX 3080 s upraveným napájecím systémem

29.9.2020, Jan Vítek, aktualita
MSI i Asus už mají RTX 3080 s upraveným napájecím systémem
Některé společnosti dokázaly rychle reagovat na problémy se stabilitou karet RTX 3080 a vyslaly na trh už karty, které by měly fungovat ke spokojenosti zákazníka. Jiné to dohání až nyní a vypouští do světa nové verze.
Včera jsme se opět podívali na téma stability karet RTX 3080 při vyšších taktech GPU, což se ovšem netýká jen přetaktování, ale i provozu na výchozích specifikacích. Ukázalo se, že to bude otázka malých SMD kondenzátorů nacházejících se přímo pod GPU, které vyhlazují napětí. Různí výrobci využili různé konfigurace kondenzátorů POSCAP a MLCC a nyní nám MSI s Asusem dokazuje, že jde skutečně o tyto kondenzátory, které za nestabilitou karet vězí, anebo se na ní alespoň podílejí. Máme tu totiž ještě ovladače. 
 
 MSI GeForce RTX 3080 GAMING X TRIO předtím a potom
 
MSI už potichu změnilo design svých karet a vyměnilo i snímky na svých stránkách, i když dle šroubků je zřejmé, že někdo v grafickém editoru vyměnil jen část fotografie, a to právě tu ukazující kondenzátory pod GPU. Víme zatím o dvou kartách od MSI, a to RTX 3080 GAMING X TRIO a RTX 3080 VENTUS 3X, které ubraly na jednom POSCAP a dle neostrých snímků to vypadá na přidané malé MLCC. 
 
 MSI RTX 3080 VENTUS 3X předtím a potom
 
Asus na to ale šel ještě jinak a ten na své GeForce RTX 3080 ROG STRIX vyměnil všech šest POSCAP za MLCC. Nicméně ke cti Asusu slouží to, že starší konfigurace se nedostala ani k recenzentům, natož pak na trh. Čili nejspíše právě kvůli tomu se Asus se svými modely trošku opozdil. 
 
Asus GeForce RTX 3080 ROG STRIX předtím a potom
 
To samé pak platí i pro model GeForce RTX 3080 TUF Series, který měl rovněž šest POSCAP, jež byly plně nahrazeny kondenzátory MLCC. 
 
Nám z toho nyní vyplývá, že do světa byly zcela zřejmě vyslány karty, které jsou nestabilní, takže některé výrobce asi čeká nahrazování vadných modelů a z jejich pohledu je tak jen dobře, že první vlna RTX 3080 byla početně tak slabá. Nicméně jsou tu ještě nové ovladače, jimž se budeme dnes také věnovat. 


reklama