reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI mění nejen profily na testovacích kartách, ale i limit spotřeby

22.6.2016, Jan Vítek, aktualita
MSI mění nejen profily na testovacích kartách, ale i limit spotřeby
Podobným způsobem jako Asus reaguje společnost MSI na to, že má recenzentům zasílat speciálně upravené grafické karty, které mají BIOS zajišťující vyšší výkon než u těch karet, které jsou určeny pro trh a běžné zákazníky.
Asus nedávno přiznal, že skutečně zasílá na testy grafické karty, které mají nastaven jiný výchozí profil. Zákazníci dostanou do rukou karty s profilem Gaming a recenzenti s profilem OC, což má zajistit, aby testovali karty s nejlepším možným nastavením. V takovém případě by se asi nikdo příliš nečertil, však jde o profily, které si můžeme v doprovodném softwaru snadno změnit. Ovšem přinejmenším v případě firmy MSI jde ještě o něco jiného, a sice o limit spotřeby, a to už je daleko vážnější.





Samotná společnost MSI odpověděla na obvinění velice podobně jako Asus. Sdělila, že vzorky zasílané na recenze a prodávané karty jsou identické z hlediska hardwaru a výkonu. Obě verze mají mít naprosto stejné výkonnostní profily, které jsou k dispozici v MSI Gaming App. MSI také uvádí, že o možnostech nastavení profilů zákazníky dostatečně a jasně informuje. Karty určené pro prodej jsou nastaveny na Gaming Mode, což má nabídnout nejlepší poměr výkonu na watt, zatímco výkon je stále blízko režimu OC Mode.

MSI pokračuje s tím, že dle různých recenzentů není software MSI Gaming App v testech používán, a tak jsou karty MSI GeForce GTX 1080 a GTX 1070 GAMING X nastaveny na OC Mode, aby mohly nabídnout co nejvyšší výkon. Až potud je tedy vše celkem v pořádku, ovšem dle PCGamesHardware.de je tu ještě něco jiného, a sice to, že karty zasílané na testy mají znatelně výše nastavený limit spotřeby.





Jak ukazuje uvedená tabulka, BIOS v prodávané verzi karty MSI GTX 1080 Gaming X má tabulce uvedeno 240 W, zatímco v testovací verzi je to o 30 W více. To znamená, že na zakoupené kartě si sice můžeme nastavit stejné takty, ale vzhledem k tomu, že jde o variabilní frekvenci, lze očekávat, že díky vyššímu limitu spotřeby se budou výsledné takty testovací karty pohybovat vesměs o něco výše. A nad tím už rozhodně nelze jen tak mávnout rukou.

Zdroj: VideoCardz, PCGamesHardware.de
reklama