reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
9.6.2019, Jáchym Šlik, aktualita
Apple tento týden představil špičkový monitor Pro Display XDR, který je sám o sobě pekelně drahý. Jako příslušenství k němu nabízí ještě stojan, svou cenou převyšující některé kvalitní monitory. Není divu, že si z této novinky dělá legraci i konkurence.
honza1616 (3625) | 11.6.201922:39
možná Apple špatně posunul desetinou čárku, ono 999$ je fakt dost, kdežto 9,99 je celkem reálné za kus hliníku s konektorem na monitor :D
Odpovědět3  0
Duncan66 (203) | 10.6.201913:01
Kdyz se najde hlupak, co to koupi, tak proc neco takoveho nevyrabet. Nikdo tem joudum, co zaplati 10x vetsi cenu, nez by ten stojan stal bez jablka, nedrzi pistoli u hlavy.
Odpovědět3  0
unreall (481) | 9.6.201912:57
Bože to je zase kecov a určovania inteligencie vlastníkov niečoho s jablkom v logu...
Človek si skôr hovorí, kde sa stále berie toľko ovci, ktoré sa radia za sebou striktne proti Apple. Nech už spraví čokoľvek, tak je to okamžite šunt a ishit a bla bla bla...

V prvom rade je môj osobný názor taký, že Apple je svojou cenovou politikou skutočne trochu retardovaná spoločnosť a začína ceľkom slušne preháňať ­(aby nepadol na hubu­).
Lenže tvrdiť, že každý výrobok tejto spoločnosti je len predražený šunt je prinajlepšej vôli názor skutočného hlupáka. Apple kvalitne produkty proste robí, či sa Vám to páči, alebo nie. V mnohých veciach dokonca lepšie, ako konkurencia, ale nato treba aj iný uhol pohladu, ako len porovnávať čisielka parametrov.

Každý, kto vlastni niečo od Applu totiž naozaj nemusí byt blbá ovca, čo sa potrebuje ukazovať na verejnosti, ale ak niekto každého s Apple produktom takto vníma, je namieste otázka, či ňou neni vlastne sám. Osobne vlastním iPod 4 a iPhone 8 ­(iPhone SE som mal tiež­) a nejak som zatiaľ nedošiel nato, žeby bol môj telefón shit. Práve naopak, po zlých skúsenostiach s Android telefónmi som prešiel k iOS. Inými slovami, čo mi iní výrobcovia dať nevedeli, mi ponúkol Apple. A ono ruku na srdce, čo sa týka segmentu smartfónov, tak cenovo to dnes taký rozdiel zase neni.

Stojan nehodnotim. Píšem len pre tých Lojzíkov, ktorých názor je ­- Apple = zlo, šunt, sračka a podobne, aniž by vôbec nejaký produkt od Apple kedy vlastnili. Takže Apple je drahší, niekedy až príliš drahý, ale že ide o šunt, by som teda vôbec netvrdil. Navyše vyššia cena je do určitej mieri ospravedlnitelná aj lepšou, rýchlejšou a dlhšou podporou softwaru v prípade iOS napr.
Odpovědět3  11
drk22 (775) | 9.6.201916:06
Když ty kvaitné produkty robí tak proč je taky neprodává?
Mně úplně stačí ty snahy zabránit opravy produktů apple jinde než v předraženém servise...
Odpovědět10  1
snajprik (1554) | 9.6.201918:25
Kamoška robi v banke a nafasovala novi apple, kôli reprezentacii, musi ho mať položeny na stole aby ho zakaznici videli. Niektory su v tom nevinne čo vlasnia apple, ale rozumny človek si azda toto nekupi :D Tu neide o to že je to zle, ale cenu­/ vyrobne naklady a predajna cena. Kde vyrobna cena dnes je 10% s predajnej a to už je celkom šialenstvo, ale taky je svet napriklad Nvidia 70% ceny tvory rabat u AMD 50% ceny tvory rabat, ale apple 1000% je už trošičku moc, tak že človek môže mať volne prachy i na 200 apple telefonoch ale proste si to nekupi lebo je to čista zlodejina :D
Odpovědět7  1
drk22 (775) | 9.6.201919:15
Já bych to ještě zpřesnil. Ono nejde o cenu toho jako takovou. Je celkem normální že se vyrábějí levné věci, kterých se vyrobí hodně, pak je stejně tak normální, že se vyrobí speciální drahé věci, kterých se vyrobí celkem málo a buď je to něco extra technicky výkonného nebo něco speciálního na co není tolik zákazníků nebo něco vyloženě jako šperky ­(ale která holka by chtěla mít naprosto stejné šperky jako všichni ostatní­).
Problém je že apple vyrábí něco, co spadá do běžné masové produkce, ale prodává to jako by to byly speciální ­"sběratelské­" nebo extra výkonné kousky pro top 10 000.
Je to něco jako by AMD na svoje grafiky přidalo nakouslou třešeň naleštilo je a prodávalo je místo za 300$ za 1500$! přičemž funkčně by byly max stejné jako ty od nvidie...
Pro mně je prostě nepochopitelné že to apple tak dlouho prochází v masovém měřítku.
Odpovědět5  1
Milan Šurkala (4487) | 10.6.20198:21
Ono to není zas tak složité. Jedna věc je image, která se kolem něj vybudovala. Druhá věc je to, že Apple často nasbíral zákazníky na levnějších produktech a těm se s produkty této značky pracuje dobře, takže u ní už zůstanou ­(znám jich kvanta­). Sám jsem dokonce příkladem.

Rozhodně nejsem žádný jablíčkář, politika Applu se mi protiví a v článcích ji také velmi často kritizuju. Nicméně když jsem si kupoval telefon, chtěl jsem něco malého a výkonného. Na Android je milion výrobců, ale takový telefon v podstatě nikdo nedělal, jedinou výjimkou bylo Sony se svou Xperií Z5 Compact. A za víceméně velmi podobnou cenu byl iPhone SE. Pro mě jako fotografa bylo jedním z kritérií i focení do RAWu, což Sony nemá a Apple ano. Navzdory tomu, že Apple nemám v lásce, jsem se pro něj rozhodl, poměr ceny a výkonu byl minimálně stejně tak dobrý jako u Androidu. Připomínám, že primárním požadavkem byla malá velikost telefonu.

Nyní, po několika letech, přemýšlím, zda zůstanu u jablka nebo půjdu na Android. A mohu říci, že ačkoli je na iOSu pár protivných věcí, opravdu se mi nechce zpět na Android. Ale ani Apple teď nemá nic, co by se mi zamlouvalo, tak nevím. Každopádně když dáš do kupy image Applu ­(nezapomínej, že image má extrémní setrvačnost­) a obvykle spokojenost uživatelů Applu s produkty, tomu úspěchu se moc nedivím. A jak už tu bylo řečeno, spousta lidí tyto produkty prostě vyfasovala. Vidím to u studentů ve škole, kterým to koupili rodiče. V případě Maců to skoro žádný z nich nechtěl a těší se, až dostane příště něco s Windowsem, u iPhonů naopak málokdo chce Android.
Odpovědět0  1
asip80 (1164) | 10.6.201911:22
tak menších telefonů je s přimhouřeným okem dost ;­) a iPhone SE jako ­"fotomobil­" to opravdu ne i když umí RAW :­) sice je nejmenší, ale má i nejhorší ­"~60.8% screen­-to­-body ratio­" >> žena si kdysi SE vydupala a teď jen brblá, že nic moc a jen pošilhává po mém Androidu co všechno umí a zvládá a to mám obyč Samsung, který i lépe fotí ­(i když je to pořád matlanina ­) :­)

btw a co S10e ? sic o trochu větší, ale lepší alternativa se těžko hledá ... ale osobně bych už raději vzal S10 :­)
https:­/­/assets.pcmag.com­/media­/images­/633584­-galaxy­-s10­-family.jpg?thumb=y&width=810&height=456

(taky jsem byl zpátečnický a nechtěl jsem větší telefon a teď už bych neměnil a když pracuji na mrňavoučkém SEčku tak je to jak za trest :Da to nejen díky omezením vyplývající z iOS­)
Odpovědět2  0
Bison (804) | 9.6.201912:16
Apple je práčka na $, predražený šunt vyrobený v Číne alebo Indii ,kde deti otročia za pásmi, už to nie je firma ktorá prináša pre spotrebiteľa nový smer pre uplatnenie nových technológií, je to už len priemerná firma kde si každý prezerá svoje $ konto .
Odpovědět10  1
sroobik (599) | 9.6.201910:51
20% je zlomok? Co bude nabuduce? uberu aj kabel do elektriny a budu ho predavat aspon za 200?
Odpovědět11  1
Jardadoma (1502) | 9.6.201910:46
Upřímně, nevidím v tom problém. Použité materiály, kvalita provedení, možná i slušná životnost. Proč by to nemohlo stát zlomek ceny monitoru, ke kterému patří?
Odpovědět1  17
Mr.Crow (56) | 9.6.201911:26
Tam spíš byl problém, jak to prezentovali. Řekli monitor 5k $...jo a stojan za další litr. Kdyby radši řekli, že monitor stojí 6k, ale mužeš si ho pořídit o litr levněji bez stojanu, tak z toho možná není takovej flame :)
Odpovědět9  0
Pate1973 (256) | 9.6.201911:40
myslím že máš velký kus pravdy.
Ne vždy kdy se řekne totéž je to totéž.
Jinak nejsem grafik a tak nemohu posoudit jestli jsou ty peníze alespoň pro profesionála obhajitelné nejen za monitor ale i za počítač protože ta cena je také astronomická.
Odpovědět7  0
Hraderik (86) | 9.6.201911:50
Apple dokázal skoro nemožné, vybudoval hi­-tech značku určenou pro technické analfabety. Využili mezery na trhu, kde vládne pozérství a technická ignorace. Zákazníci Applu nemají ponětí, z čeho se jejich zařízení skládá a kolik to stojí, mnozí jsou přesvědčeni o tom, že si Apple vyrábí vlastní procesory, monitory a další komponenty ­(mnohdy jej berou jako konkurenta AMD nebo Intelu­). Přitom je to v prvé řadě designová značka, u které se klade důraz na vzhled, jednoduché ovládání a propracované PR. Je to produkt pro zákazníky, kteří mají potřebu koupit si kabelku od Louise Vuittona za půl milionu a nezáleží jim ani na tom, že to není model z letošní kolekce, ale třeba 3 let staré.
V podstatě se jim podařilo vybudovat závislost na svých výrobcích a tak pokud si někdo koupí monitor za 100k, tak k němu samozřejmě chce i stojánek za 23k. Možná si ho nekoupí rovnou spolu s monitorem, ale pokud už doma bude monitor tak bude časem i stojánek. Apple si to umí skvěle spočítat. Prodají svým zákazníkům designový ­"šperk­" a ještě v nich poskládáním obou dílu dohromady vytvoří iluzi IT koumáka.
Odpovědět10  1
unreall (481) | 9.6.201913:00
A Apple si snáď nevyrába vlastne procesory a po novom už aj grafické čipy?
Odpovědět1  10
Hraderik (86) | 9.6.201913:34
Samozřejmě že si Apple nevyrábí vlastní procesory, ani grafické karty ­(stačí rozkliknout jakýkoliv MacBook nebo jiný Apple výrobek a ve specifikacích si přečíst z čeho je složený­). Možná v budoucnu něco takového chystá s procesory ARM, ale zatím stále odebírá od Intelu. A že si Intel i AMD vyrábí vlastní čipy tady netřeba snad rozebírat.
Odpovědět5  0
unreall (481) | 9.6.201913:43
Tak za prvé, Apple si vyrába vlastne procesory a grafické čipy. Ďalej to rozoberať nebudem, tak snáď ti to aj dôjde.
Za druhé, pri AMD a Intel som narážal na fakt, že ani oni sa bez produktu inej spoločnosti nezaobídu pri výrobe vlastných čipov. A nato som narážal, ako možnosti tvojho názoru v prvom príspevku.
Odpovědět1  10
Hraderik (86) | 9.6.201913:53
Můžete mi tedy poslat odkaz na názvy CPU a GPU čipů od Applu? Rád se dozvím něco nového.
Odpovědět7  1
sroobik (599) | 9.6.201917:14
https:­/­/en.wikipedia.org­/wiki­/Apple­-designed_processors, lebo on netvrdil, ze do bookov robia procaky, len ze robia procaky. Fyzicky im ich vyraba TSMC podobne ako pre AMD..
Odpovědět1  0
Hraderik (86) | 9.6.201919:02
Díky, procesory do telefonu jsem zrovna pod tímhle článkem nečekal, ale už alespoň chápu, kde vzniklo to nedorozumění.
Odpovědět7  0
sroobik (599) | 9.6.201919:14
apple velmi silne zvazuje tie procesory pouzit aj v ­"pocitacoch­" takze v blizkej buducnosti uz budu len na ­"svojich­" ARMoch.. https:­/­/www.macblog.sk­/2019­/apple­-v­-roku­-2020­-prejde­-na­-arm­-rata­-s­-tym­-aj­-intel/
Odpovědět1  1
asip80 (1164) | 9.6.201920:17
Apple si nic nevyrábí a vyrábět nejspíš nebude
AMD si skoro nic nevyrábí ­(jen malé objemy max pár tisíc týdně a testovací produkci ­)
NVidia nic nevyrabí

Intel jediný má i vlastní fabriky a nefunguje fabless ;­)
Odpovědět5  0
Mr-Paul (35) | 9.6.201915:00
"Tak za prvé, Apple si vyrába vlastne procesory a grafické čipy. Ďalej to rozoberať nebudem, tak snáď ti to aj dôjde. ­" :D :D :D

prosím taky o info, díky :D :D
Odpovědět6  0
Milan Šurkala (4487) | 9.6.201916:56
Tak to by mě také zajímalo, jaké že to procesory si ten Apple vyrábí. Počítače mají procesory od Intelu a pokud jde o telefony a tablety, tak tam si procesory sice navrhuje, ale určitě nevyrábí ­(ty mu vyrábí nejčastěji TSMC, v minulosti např. i Samsung­).
Odpovědět6  0
asip80 (1164) | 9.6.201920:19
Apple skládá svá zařízení z Intel CPU, AMD GPU a mobilní z ARMu ­(na designu se podílí, ale nic nevyrábí­)
Odpovědět6  0
drk22 (775) | 9.6.201916:08
Tak jestli to váží skoro dvě kila a je to celé ze stříbra tak proč ne...
Odpovědět8  1
john (109) | 19.6.201916:01
spise z postribreneho zlata s puncem...:­)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.