reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI VR One: virtuální realita sbalená v batohu

13.9.2016, Jáchym Šlik, aktualita
MSI VR One: virtuální realita sbalená v batohu
MSI, stejně jako někteří další výrobci, ukázalo v posledních měsících prototyp svého „batohového PC“ určeného pro virtuální realitu. Až nyní jsme se konečně dočkali finální verze počítače MSI VR One, který dle očekávání ponese poměrně vysokou prodejní cenu.
MSI, HP, Dell nebo Zotac. Všichni tito výrobci mají společné to, že pracují na počítači ukrytém v batohu, který je primárně určen pro virtuální realitu. Výhody tohoto řešení jsou nesporné, všechny komponenty má totiž uživatel na zádech a není proto omezován délkou kabelu – stačí už jen připojit VR headset. MSI VR One je první počítač tohoto typu, který už má finální variantu určenou pro přímý prodej, nikoliv jen prototyp prezentovaný novinářům na technologických veletrzích.





Počítač ukrytý v batohu od MSI má hmotnost 3,6 kg, váží tedy jen o něco více než kvalitní herní notebooky. Uvnitř nalezneme přetaktovatelný čtyřjádrový procesor Intel Core i7 a dedikovanou grafickou kartu z řady Nvidia GeForce GTX 10 na architektuře Pascal, podle neoficiálních zdrojů se konkrétně jedná o GeForce GTX 1070. Odvod tepla obstarává dvojice 90mm chladičů. Po obou stranách batohu se nacházejí baterie s celkovou výdrží 1,5 hodiny, které je možné vyměnit i za chodu počítače, o jejich stavu je uživatel informován pomocí čtveřice světelných diod. K dispozici je rovněž možnost napájení přímo ze sítě, pokud nejsou vloženy baterie.

Monitorování a řízení počítače je dostupné skrze speciální program Dragon Center. Konektivitu zajišťují porty HDMI, mini DisplayPort, USB Type-C s podporou Thunderbolt 3 a čtveřice USB 3.0 (Type-A) pro připojení periferií. MSI VR One je optimalizován pro použití s brýlemi HTC Vive, kompatibilní by ovšem měl být i s konkurenčními VR headsety. Výrobce svou novinku ukáže světu za pár dnů na Tokyo Game Show 2016, samotný prodej pak bude odstartován v listopadu. Maloobchodní cena se vyšplhá na 2 800 eur, v přepočtu více než 75 000 Kč, nepůjde tedy rozhodně o hračku pro každého.

Zdroj: Notebookcheck.com, Tomshardware.com
reklama