reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Muž chtěl streamovat svou smrt pro podporu eutanazie, Facebook to zatrhl

8.9.2020, Milan Šurkala, aktualita
Muž chtěl streamovat svou smrt pro podporu eutanazie, Facebook to zatrhl
Nevyléčitelně nemocný Francouz Alain Cocq chtěl veřejnost upozornit na právo eutanazie, která má ve Francii své limity. Svou smrt a utrpení tak chtěl streamovat na Facebooku, ten mu ale jeho projekt zatrhl.
Právo na eutanazii je předmětem nemalých sporů po celém světě, Francii nevyjímaje. Možnost dobrovolného odchodu z toho světa je v některých zemích legální, ale i zde mohou být různé podmínky. Např. ve Francii je povolena pasivní eutanazie, kdy lékaři mohou ve velmi závažných případech přestat léčit pacienta, ale až na velmi malý počet výjimek mu nesmí aktivně pomoci. A právě aktivní eutanazie (resp. širší spektrum povolených nemocí) je to, co by si přál 57letý Alain Cocq. Jeho nemoc způsobuje spojování arterií, a poněvadž francouzská vláda (včetně prezidenta Macrona, kterému v červenci zaslal dopis) pro tuto nemoc nechce povolit aktivní eutanazii, rozhodl se, že na problém upozorní po svém. Na Facebooku se totiž rozhodl streamovat svou vlastní smrt.
 
Facebook logo
 
V pátek přestal jíst a pít, přičemž jeho utrpení mělo sledovat několik desítek tisíc lidí. Sociální síť Facebook nicméně jeho stream odstranila a přestala vysílat. Facebook se vyjádřil, že respektuje jeho rozhodnutí i způsob, jakým se rozhodl upozornit na celou problematiku, nicméně na základě svých vlastních stanov a diskuze s odborníky se rozhodl stream ukončit, neboť sám nedovoluje publikaci sebevražedných pokusů. Cocq nyní hledá jinou platformu, na které by mohl vysílat své umírání.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama