reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Může být dnes herní notebook výhodnější než desktop?

22.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Může být dnes herní notebook výhodnější než desktop?
Na otázku vznesenou v titulku pochopitelně neexistuje jasná odpověď, neboť na to je tu příliš mnoho proměnných kvůli různému dostupnému hardwaru, různým cenám i preferencím zákazníků. Co na to ale test serveru Techspot?
Server Techspot vytvořil test na základě toho, že v dnešní době je jednodušší sehnat výkonný herní notebook než herní sestavu, či především komponenty nutné pro stavbu vlastního herního desktopu. V takovém případě může nejeden zákazník, který dosud nedal dopustit na svůj desktop, zradit své ideály a pořídit si notebook, pokud to nedej bože nebude dokonce herní konzole.
 
 
Notebooky si ale s sebou stále nesou auru drahých zařízení, která kvůli omezenému napájení a výkonu chlazení ani nedokáží opravdu naplno využívat svůj hardware. To už samozřejmě dávno není tak zcela pravda, i když oproti desktopům tu limity jistě jsou, neboť fyzika se nedá ošálit. Můžeme si ale koupit třeba i Asus Strix G15 s velice výkonnou kombinací Ryzen 9 5900HX a Radeon RX 6800M, který se objevil v testu serveru TechSpot
 
Otázka je nasnadě: vyplatí se dnes stavět desktopový počítač, nebo je lepší si pořídit notebook, když zrovna jmenovaný Strix G15 přijde na 1700 USD? Jako základ pro konkurenční desktopovou sestavu byl zvolen Ryzen 7 5800X, 16 GB DDR4-3200 a 512GB SSD a s kartou Radeon RX 6700 XT můžeme skončit na výsledných 1800 až 1900 USD. 
 
Jsou tu tak dvě podobně drahé sestavy, v jejichž případě se ovšem také nepočítá s monitorem či dalšími periferiemi, takže je zřejmé, že tu jde o notebook coby náhradu za desktop. Radeon RX 6700 XT v desktopu má také velice blízko k RX 6800M, neboť jde v obou případech o Navi 22 se 40 CU a jediný rozdíl je v nižších taktech mobilního Radeonu. 
 
 
Výsledky hovoří jasně, notebook je ve hrách v průměru o 10 procent pomalejší než desktop, čili pokud jde o konkrétní použitý hardware za výše uvedené ceny, desktop výhodnější rozhodně není, a to ani netvoří celý použitelný počítač, jen základ potřebné sestavy. 
 
Celý test je ovšem spíše jen důvod k zamyšlení pro ty, kteří čekají na pokles cen desktopových karet, zda nebude snadnější a rychlejší cesta k upgradu právě koupě moderního notebooku. Na druhou stranu, pokud někdo vydržel čekat od nástupu nové generace karet čekat až doposud, může sledovat postupný pokles cen grafických karet, přicházející jako důsledek zlepšující se dostupnosti. Možná že je tak v dohledu opět doba, kdy se DIY desktopy s ohledem na poměr výkonu a ceny opět a bez debat vyplatí více než notebooky.  


reklama