reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
6.8.2018, Milan Šurkala, aktualita
Od společností vyvíjející software pro ochranu PC byste čekali fér jednání. Vypadá to však, že Piriform nyní patřící Avastu se toho zrovna nedrží, poslední verze CCleaner 5.45 totiž obsahovala rozsáhlou telemetrii.
piters50 (2) | 8.8.201822:44
Kudy chodil tak tam ho z pc daval okamzite pryc, nic neni zadarmo a ani cccleaner neni.
Jako spousta stazeneho zadarmo z netu dela i to co uzivatel netusi a ani by nechtel. neni treba psat co konkretne ale zrovna toto v pc nedela nic co by vyrazne pomohlo k ochrane a zrychleni, to v dobach pomalejsich stroju.
Kdysi toto chtela zavest jedna bezpecnostni analyticka ve velke nadnarodni firme pro celou CR, tzn. kazdy by mel mit cccleaner na svem pc...no jeste ze sla na materskou, jinak by za ten napad sla jinam.
software, kde jen vyrobce vi co konkretne program dela, se nehodi ani do domaciho pc. Mit ho jen proto abych si jako laik myslel ze mi to v pc neco dela uzitecneho je docela nebezpecne.
Odpovědět0  0
shasler (318) | 6.8.20189:16
Já jsem v tomto ohledu pesimista. Sledování telemetrických ­(a kdo ví jakých ještě­) dat se stalo nechvalnou součástí. Sledování začíná už od operačních systémů, takže nás už sledují kromě stolních a přenosných počítačů ­(včetně počítačů do ruky s mobilním telefonem, tzv. smartphone­) i zařízení jako jsou televizory, přehrávače, zařízení spadající do internetu věcí atd. Problém je, že běžný člověk nemá šanci poznat, zda je sledován a to ani v případě, že nastaví v daném zařízení volbu ve smyslu nesledovat, neboť tato může být jen čistě naoko... Máte tedy dvě možnosti. Buď se s danou situací smířit nebo vynutit zákaz stanovený zákonem pod vysokými pokutami. Případná myšlenka, že by si lidé neměli taková zařízení kupovat je nesmysl, neboť na těchto předmětech je již závislá celá společnosti a nikoliv pár jednotlivců... Bohužel nejspíš to dopadne tak, že se lidé s daným stavem smíří ­(Ostatně už se tak děje, nehledě na pár výjimek jako třeba nyní CCleaner.­). Lidé jsou schopni žít v záplavových oblastech a i když je to několikrát vyplaví, stejně tam žijí dál. Lidé žijí pod sopkami v oblastech pravidelných zemětřesení, v oblastech, kde jsou tsunami. Lidé jezdí auty, kde je riziko ohrožení na životě poměrně vysoké ­(Jak se říká, za volantem jste jednou nohou v márnici a druhou na hřbitově.­). Lidé prostě žijí v místech, kde je něco ohrožuje na životě a denně dělají životně nebezpečné věci. Nebezpečí, ztráty soukromí v digitálním světě je v porovnání s tímto jaksi neviditelné a tudíž nehodné zájmu. Lidi pod pohrůžkou ztráty soukromí nepřestanou používat auto, smartphone, televizi, nebudou chodit po ulici ­(ale kanály, kde snad ještě v některých místech nejsou kamery­),... Já se ptám, komu vlastně dnes ještě můžeme věřit?!? A chceme vůbec nevěřit?
Odpovědět5  1
Puppy8 (158) | 6.8.20189:00
Tak to dopadá, když veřejné mínění o technických záležitostech ovlivňují hňupové. Začalo to s Windows 10 a dále to pokračuje. Na telemetrii opravdu není nic závadného, neposílá nikam hesla ani fotografie uživatelů a opravdu slouží k danému účelu.

Bohužel skutečné préblémy, tedy například naprostá nedůvěryhodnost všeho v čem má prsty Google, ty už nikdo popisovat nebude.
Odpovědět7  2
elho_cid (169) | 6.8.20189:21
Tak nějak, anonymizovaná data o používání produktu jsou v pořádku a nemohou mít ani souvislost s GDPR, jak autor článku chybně spekuluje.
Odpovědět5  1
Milan Šurkala (4479) | 6.8.20189:49
Ano, telemetrie je normální věc a není na ni nic špatného. V dnešní době GDPR by si ale společnosti měly dávat pořádný pozor na to, aby byl uživatel správně informován o tom, co vše se posílá, v jaké formě a za jakým účelem, navíc má mít možnost se odhlásit. Což se tady nestalo a to je ten problém.

Problém není v posílání dat, ale v tom, že uživatel o tom moc neví a nemá možnost to pořádně kontrolovat ­(viz samovolné zapínání telemetrie po každém startu­). Jinak řečeno, jak můžete věřit společnosti, která tu telemetrii tutlá, i přes její výslovné vypnutí ji automaticky opětovně zapíná, že opravdu posílá jen to, co říká, že posílá? Proto je z toho takový poprask. Kdyby se při instalaci nové verze verze objevil jasný seznam, co, jak a proč se bude posílat, tak nikdo neřekne ani popel, přitom by se posílalo naprosto totéž. Už rozumíte, kde je problém?
Odpovědět7  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.