reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
21.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Aktuální rozšířené akumulátorové technologie se spoléhají především na lithium jako nejdůležitější prvek v lithium-iontových článcích. Problém je ten, že lithium patří spíše mezi vzácné prvky. 
Blaazen (241) | 21.9.201813:17
@ ... takže má jít o celkově slibnou metodu toho, jak posunout tuto technologii blíže k uvedení do praxe. Jak ale dobře víme, je celkem možné, že o ní už nikdy neuslyšíme.

Líbí se mi, jak se autor poučil. Vždycky je tu o tom v diskuzi několik příspěvků, tak to začal psát sám rovnou do článku. :­-­)
Odpovědět1  0
Jan Vítek (3360) | 21.9.201814:06
Tak já samozřejmě sám dobře vím, že se nových slibných bateriových technologií objevuje několik do roka a žádná reálná revoluce zatím nedorazila. Ale jinak máte pravdu, i na základě diskusí to radši dávám do článku.
Odpovědět2  0
wrah666 (6205) | 21.9.201813:16
Dovolil bych si poznámku: Hlavním problémem li ion baterek není lithium. U lithia známe naleziště čítající dohromady přes 50 milionů tun, z čehož kolik milionů tun stačí víceméně nabírat lopatou, případně maximálně rozpustit, aby se z toho odfiltroval písek. Problémem je kobalt. Toho je potřeba 1­/6 co lithia, a dle našich nejlepších poznatků žádná ložiska ani neexistují. Je pouze jako příměs v rudách jiných kovů, a to v hodně malém množství ­(1, maximákně něco kolem 2%­), přičemž jeho získání a vyčištění je energeticky náročné a používají se u toho velmi zdravé kyseliny. ­(To podotýkám kvůli zeleným, kteří se rádi zaklínají ekologičností elektromobilů­) Všechny známé zdroje jsou v hodně nedostupných místech ­(opět oborvská ekologická zátěž to odtamtud dostat­) Celková těžba dosahuje momentálně zlomku spotřeby, jede se ze zásob nahromaděných našimi předky, možnosti rozšíření těžby víceméně neexistují. ­(natož rychle­) A jako třešničku na dortu dodám, že kobalt má mnohé využití, nejen baterie. Bez modrého porcelánu bychom se asi klidně obešli, ale bez speciálních ­(nástrojových­) ocelí ­"asi­" ne. Ostatna dalším využitím jsou slinuté karbidy. Snad aždý vrták do zdi má řeznou destičku z karbidu wolframu, slinutého právě kobaltem.
Odpovědět3  0
wrah666 (6205) | 21.9.201815:05
PS: nemluvě o tom, že obrovská část těžby kobaltu probíhá v kongu. Jednak je opravdu fajn, že je svět závislý na zemi, kde probíhá současně několiik povstání a pokud by si jakýkoliv místní diktátůrek uvědomil, že má obsadit doly a může si diktovat podmínky.. Další maličkostí je otrokářství. Běžně tam těží otroci. A to klasicky, starověce. Těží dokud nezemřou vyčerpáním, nebo při nehodě. Zkrátka a dobře, pokud vám nějaký ­"zelený­" začne vykládat o ekologičnosti elektromobilu, doporučuji preventivně pár facek. Není to ani úsporné ani ekologické, ba právě naopak. Elektromobil nejezdí na elektřinu, elektromobil jezdí na krev nevinnýczh obětí. A navíc ta ­"zelená a udržitelná­" technologie nepůjde udržet ani deset let. A ví se to. Pak nejenže nebudou baterie do elektromobilů, ale ani notebooků, tabletů, mobilů atd.
Odpovědět1  0
potooczech (345) | 21.9.201811:04
Za posledních 10 let jsme slyšeli aspoň o 10 převratných nových bateriích ... a Li­-ion, případně Li­-pol baterie tu máme stále a nic nového se na trhu neobjevuje ...
Odpovědět1  0
vaclav2211 (355) | 21.9.201812:39
Ja zase stale cakam na zariadenia ktore vydrzia na jedno nabitie ktore nam slubovaly uz v 90tych rokoch. A tie prevratne baterie stale kde nic tu nic :P
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4481) | 21.9.201816:06
Když je budeš používat stejně jako v těch 90. letech, tak vydrží opravdu hodně dlouho. Když budeš smartphone používat podobně jako hloupý telefon před 20 lety ­(tedy žádné složité grafické hry, internet, mapy,...­), tak ti vydrží přes týden v pohodě. Baterie se v telefonech velmi výrazně zlepšily, jsou násobně větší než před lety, přitom nejsou o moc větší ­(objemově­), jenže také ty telefony používáme úplně jinak a zátěž na ně je mnohem větší než kdysi.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.