reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na Robinhood podali žalobu, prý může za sebevraždu 20letého mladíka

10.2.2021, Milan Šurkala, aktualita
Na Robinhood podali žalobu, prý může za sebevraždu 20letého mladíka
Aplikace Robinhood pro obchodování s akciemi a jinými finančními instrumenty řeší další problém. Byla na ní podána žaloba, která ji obviňuje ze sebevraždy 20letého mladíka. Ten se totiž domníval, že dluží 730 tisíc USD.
S aplikací Robinhood, která slouží k obchodování s akciemi a jinými finančními instrumenty, se v krátké době setkáváme podruhé. Před dvěma týdny to byl review-bombing aplikace na Google Play a mazání negativních recenzí ze strany Googlu. Lidem se nelíbilo, že Robinhood pozastavil obchodování s některými extrémně volatilními akciemi. Jde však o součást risk-managementu, kterou mají nejen brokeři, ale i třeba samotné burzy jako NASDAQ nebo NYSE. Na Robinhood se tak nyní valí několik žalob. K nim se přidává ještě jedna, která viní společnost ze smrti 20letého mladíka Alexe Kearnse.
 
Robinhood
 
Ten si v červnu 2020 vzal život, když na kole záměrně vjel pod rozjetý vlak. Důvod byl ten, že obchodoval na Robinhoodu s opcemi, přičemž aplikace mu ukázala zápornou kupní sílu (buying power) ve výši přes 730 tisíc USD. Připomeňme, že opce dávají uživateli právo, ale nikoli povinnost koupit/prodat instrumenty za stanovenou cenu. Alex se snažil několikrát kontaktovat podporu společnosti, ale dočkal se akorát automatů, které mu s problémem moc nepomohly. E-maily vypadaly neméně tak hrůzostrašně (přišel i další, který hovořil o nutnosti vložit 178 tisíc USD) a Alex se tak nadále domníval, že dluží zhruba obrovské šestimístné částky, které jako student nikdy neměl šanci sehnat. Byl tak úplně rozhozený z toho, jak může být dlužen takovou částku, když měl za to, že může "prohrát" jen vlastní peníze. Na účtě měl v té době "jen" 16 tisíc USD. Vidina takového dluhu ho přiměla vzít si kolo a skončit pod koly vlaku.
 
Žaloba vyčítá Robinhoodu hned několik bodů. Jedním z nich je to, že dovoluje obchodovat s opcemi lidem, kteří jim moc nerozumí. Na to už Robinhood v létě zareagoval striktnějšími kritérii a testy, které zjišťují znalosti obchodníků ohledně opcí. Zároveň rozšířil i množství vzdělávacího obsahu, které se věnuje opcím. V neposlední řadě byl problémem "bug" v aplikaci, která dle žaloby nedostatečně jasně zobrazovala a vysvětlovala finanční částky. Robinhood tak pozměnil uživatelské rozhraní a způsob zobrazování těchto hodnot. Toto obrovské záporné číslo podle všeho vzniklo tím, že nebylo ukončeno zpracování částky z minulého obchodu (vyrovnání obchodu se provádí obvykle až další den), zatímco chtěl provést nový obchod. Poněvadž prostředky z toho předchozího ještě nebyly zpracované, ve výsledku se pro Alexe jevily jako obrovský dluh, přestože dluhem nebyly.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama