reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na světě je již přes 200 miliard čipů ARM

20.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Na světě je již přes 200 miliard čipů ARM
Společnost Arm Ltd. se pochlubila, že společně se svými partnery dokázala na světové trhy vyslat již přes 200 miliard čipů architektury ARM. Nyní je již příštím milníkem rovnou jeden bilion. 
Počet 200 miliard vyrobených čipů ARM není ani tak překvapivý vzhledem k tomu, že ty jsou velice běžnou součástí mobilů, set-top boxů a obecně elektroniky, automobilů, IoT zařízení či domácích spotřebičů. Jde tak zcela bezpečně o světově nejvíce používanou procesorovou architekturu, nad jejíž budoucností ale visí otazníky. 
 
 
Samozřejmě nejde o to, že by firma Arm a její architektura řešila existenční problémy, ale jde spíše o to, kam se bude ubírat. Máme tu jednak snahy o její průnik do výsostného území procesorů x86, který by mohla pouze a jen posílit akvizice Armu firmou NVIDIA, ačkoliv její šance se v poslední době spíše tenčí. Novou hrozbu také může představovat architektura RISC-V, na kterou pochopitelně v této době může ARM pohlížet ze svých výšin jako na bídného červa, ale uvidíme za pár let. 
 
Aktuálně tak na architektuře ARM staví své produkty více než 1600 firem z celého světa a počty na trh dodávaných čipů pochopitelně rostou stále vyšším tempem. Trvalo ostatně 23 let (1991 až 2014), než se na trh dostalo prvních 50 miliard čipů ARM a následně už bylo dalších 50 miliard vypuštěno do světa během pouhých třech let, čili nyní, po dalších 4,5 letech tu máme zbylých 100 miliard. To dle společnosti Arm dělá v průměru nějakých 900 čipů za každou sekundu. 
 
Skutečně tak už není od věci uvažovat o tom, kdy asi tak bude dosaženo milníku jednoho bilionu čipů ARM, což by mohlo nastat už během této dekády. A právě během ní se ARM bude snažit proniknout mezi servery i osobní počítače (nezapomínejme také na Apple) a zároveň si musí bránit své vlastní trhy, na něž může zaútočit právě především RISC-V, která má podstatnou výhodu v tom, že jde o open source architekturu, a to včetně mnoha konkrétních designů. 
 
Nejdříve ale uvidíme, jaký bude osud samotné společnosti Arm. Nyní to vypadá, že ji buď koupí NVIDIA, která by se tím mohla dostat na úroveň Intelu a AMD jako společnost disponující vlastní CPU i GPU architekturou, anebo pak pravděpodobně budeme sledovat vstup firmy Arm na burzu s prvotní emisí akcií. O tom se s největší pravděpodobností rozhodne až během příštího roku.  
 
Zdroj: Arm


reklama