reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
5.1.2018, Jan Vítek, aktualita
Microsoft už dávno oficiálně zrušil možnost bezplatné aktualizace starších Windows na nové desítky, ale do konce minulého roku zůstala možnost pro uživatele potřebující technologie usnadnění. To stále platí, ale jinak se nic nezměnilo. 
kra.l (111) | 13.1.20181:23
Kdyby jste se naučili číst uvidíte, že je tam napsáno do 16. ledna 2018
Bylo to jen prodloužený.
Odpovědět1  1
danito (144) | 7.1.201816:43
Já patřím k těm, komu 10 spíš vzaly. A vlastně neustále berou. A vždycky můžu dodat příklad z vlastní zkušenosti. Všude mám w7 a LINUX. Všude mi všechno funguje a i kdybych musel přeinstalovat, mám to do hodiny hotové komplet. Ale mám NB, kde byly 10. Mám tam teď ssd se 7,ale byla ta aktualizace, tak jsem nahodil disk a zaktualizoval. No a ejhle. Nepřekvapí už, že musím znova nastavovat. Ale začalo to dělat paskudy s uspáním a probouzením, což je fakticky spuštění. Kdykoli jsem aktualizoval 7, nebyl problém. Ted mi to hlásilo, že tento ovladač chybí, jiné zařízení bylo vypnuté, protože nemá ovladač... A co je nejdebilnější na celých win? Zařízení na sběrnici pci... Nevim jaký ovladač a win to nepoví. Nekdo by mohl namítnout, že jsem vůl, protože když není ovladač, systém nemůže poznat hardware. Ale je zvláštní, že za 19.95 $ mi program pod windows řekne do detailu, jaký ovladač a ještě mi prozradí odkud ho stáhnu. Jak to ten program ví? Prostě se zeptá windows. A ten mu to prozradí. Přitom jsem vlastníkem licence a nevidím důvod, proč bych měl platit 20$ za něco, co by mi win měl sdělit stylem:. Chybi ovladač webcam. Mně oznámí, že zařízení na sběrnici PCI... Driver detect ví že je to řadič VIA nebo kamera a ještě mi správně detekuje výrobce. . A dá mi komplet popis hw. Takze za 3 minuty po scanu vím, co hledat, 5 minut na najítí a stažení a 3 minuty na instalaci. Nebo nechat win, aby si ovladač našel automaticky a doufat, že to rotující kolečko neskončí hláškou : ovladač nebyl nalezen. A pritom je v předchozí instalaci. Cokoli nového má posunout to předchozí někam dál. Má nabídnout to samé a něco navíc. Dnes mi neumožní w10 nainstalovat svůj skype. Pokud neco chci instalovat, často mi to zruší instalaci a nutí mě stahovat ze store. Moje instalace nemají implenetovanou reklamu. Aktualizace zdarma se dá údajně udělat i přepsáním data v biosu. Jen nesmíte být připojení při instalaci. W10 dokonale demonstrují, jak se ukrajuje z možnosti volby na úkor zisku. Kdyby to bylo bez problémů, ani nepípnu. I po okopírování nastavení schéma napájení ze 7, se to na 10 chová jinak. W10 jsou napi... A do r 2020 mi nesmí do kompu. :­-­)
Odpovědět4  0
Jirka-77 (1118) | 7.1.201818:12
To jsou fakt šmejdi, copak windows, ale ty lidi v MS. Dřív makali na dobrým sw a dnes jsou z nich ty nejhorší podnikatelé, nebo možná dobrý podnikatelé, ale špatný lidi.
Odpovědět0  0
jjr (1) | 8.1.20188:59
Jestli ono to nebude spis o nedostatku zkusenosti se spravou Windows. Napriklad popisovany ­"problem­" s ovladacem je uplne normalni chovani uz od nejakych ... no predpokladam ze uz nekde od Windows 95, ve kterych uz byly prakticky stejny dialogy a nastroj spravce zarizeni. Osobne se s tim setkavam od Win XP, v sedmickach to bylo samozrejme taky. Resenim je otevrit spravce zarizeni, na neidentifikovanym zarizeni si v kontextove nabidce dat vlastnosti, prepnout se na kartu podrobnosti a zobrazit si ID hardwaru. Nasledne si zkopirovat jedno z uvedenych ID, idealne jedno z tech kratsich, treba PCIVEN_8086&DEV_0152&CC_0300 v pripade Intel HD Graphics 2500. To ID staci vyhledat Googlem, hned prvni vysledky prakticky vzdycky prozradi o jaky zarizeni se jedna, v pripade notebooku staci vyhledat Googlem model notebooku + ID hardwaru a vetsinou vyskoci rovnou nejaky diskuzni forum s odkazem na stranky vyrobce a vyhledani ovladace u vyrobce a instalace snad neni pro ctenare Sveta hardware problem. :­-­) Ano. Mohlo by to jit automatizovane jako na Macu, ale taky by mohlo byt jako na Linuxu nutny si najit nekde v diskuzich zdrojak komunitniho ovladace a ten kompilovat. :­-D Problem Windows je pouze v tom, ze existuje prilis mnoho vyrobcu hardwaru, uzivatele casto chteji pouzivat i hardware, ktery nema oficialne ovladace pro novejsi system, i pres to ze staci nainstalovat ovladace pro starsi system ­(casto funguji na Win 10 ovladace pro Win 7­) a repozitare ovladacu pro Windows by tak bylo prilis narocne udrzovat aktualni.

Jinak s nastroji pro vyhledani ovladacu bych byl opatrny. U placenych to snad nebude tak hrozny, ale v pripade tech ­"bezplatnych­" jde casto o malware, spyware a podobne poklady. Nemluve o tom, ze jen sebevrah muze instalovat ovladace z neoverenych zdroju. Jediny spravny zdroj ovladacu je web vyrobce nebo Windows Update v tomto poradi.
Odpovědět1  0
danito (144) | 8.1.201811:24
Tak to nepochybně ano. A doložím to dalším příkladem ze zkušenosti. Chodím do práce, musím spát, mám i jinou práci. Když začaly windows bylo mi 15. Ale ještě jsem neměl páru o programování. První komp jsem složil natruc, protože ten pán byl skoro ředitel zeměkoule zralej na tečku. Ale nikdy jsem neměl dost času na to zabývat se podrobně programy. To co píšete je nedostatek zkušeností. Já píšu spíš o tom, že je nanejvýš podivné, když upgrade neumí převzít ovladače. A malinko lžete. NIKDY jsem po aktualizaci nemusel řešit ovladače. Začal jsem na 95. Když jsem přecházel na 98 tak si nevzpomínám. Opruz byl přechod na Visty. Tam se musely kolikrát remplovat i ovladače z XP. Ale mluvím o aktualozaci v rámci jednoho systému. Ne o přechodu na vyšší. Tam to pochopím a zažil jsem. Když mám funkční 10 a aktualizují se, je absurdní, že samy sobě smažou ovladač a pak ho ještě neumí najít. Tohle se mi v nižších verzích nestalo nikdy. A nikdy se mi nestalo, abych měl na C tři Windows. Windows.old, Windows a Windows ­"něco­". Je absurdní, že mi vnucuji Skype s reklamou. Ona je absurdní celá tahke doba. :­-­) Já ještě pamatuju, když nám politruci kázali, co je a není správné. Teď se to samé řiti ze strany, kde byxh to teda fakt nečekal. A nejsou to jen Windows. To je jen střípek do mozaiky. Ale jinak díky za tip. Beru každou radu. A naštěstí jsou i další, co nemají problém poradit jen tak. Takže v tom pokračujte.
Odpovědět3  0
maraou (460) | 5.1.201816:42
Ja upgradoval teda na ­"posledni chvili­" asi 30. prosince.
Nicmene nelituji, krom vzhledu doslo k vyraznemu zrychleni ­(7let stare core i5­-750 4GB RAM a konvencni disky­). Je to masina s HW kalibrovanym monitorem pouze na soft proofing a upravu fotek, jinak jedu na ponekud modernejsim NTB... Nicmene nelituji pro me plus. tuk tuk na drevo
Odpovědět5  0
Jirka-77 (1118) | 5.1.201819:54
Jak je něco jiný, tak to má vždy výhody i nevýhody a něco z nich převládá. Rychlost práce PC patří mezi dobře viditelné vlastnosti, co pozná každý.

Poznámka mimo PC, ­"tuk tuk na drevo­" patří mezi pověrčivost a to je druh víry. Tím nic nekritizuju, jen aby bylo jasný o co jde :­-­) Například v křesťanství je pověrčivost hřích :­-­) Nevím jak v jiných, logicky by to mělo být v každé a u lidí co víry obecně odmítají, tak musí odmítnout i pověrčivost.
Odpovědět0  3
danton (24) | 7.1.20187:48
A co tak ­"ťuk ťuk na čelo­"?
Odpovědět3  0
Jirka-77 (1118) | 7.1.201816:08
To není pověrčivost :­-)
Odpovědět0  1
mch81 (421) | 6.1.201822:00
Každé Windows byly celkem rychlé po nové instalaci, časem se zpomalují. Jinak ty řeči o rychlejších Win8 a 10 potvrdit nemůžu, na starším firemním ntb jsem zkusil upgrade na Win8 a pak 10 a pomalé je to pořád stejně. Spíš to ještě víc hrabe na disk než staré sedmičky.
Odpovědět2  0
tombominos (1237) | 6.1.201822:23
Nejvetsiho zrychleni se dosahuje koupi rychlejsiho disku a dostatkem RAM bez nutnosti vyuzivat swap :­)­)
NVM SSD pro System je optimalni, jedou mi na tom Win7 a parada, za win10 bych nemel ani ­'zadarmo­' ;­)
Odpovědět1  0
Jirka-77 (1118) | 5.1.201815:30
Microsoft je moc hodný, že už W10 nevnucuje násilím :­-­) a já jsem moc rád, že jsem to špatné období zvládl bez nechtěné instalace :­-­) i když jednou jsem omylem kliknul na něco, kde už jsem si nebyl jistej jak to dopadne a měl jsem strach. Naštěstí W7 přežil :­-)
Odpovědět0  1
wrah666 (6205) | 5.1.201817:28
Mě to sice nabízelo, ale pak mě neexistence ovladačů zbavila ďáblova pokušení. Přitom mašina šlape perfektně. Sice staré ale i7 ­(i7 860­) a nepamatuju že bych zažil, že by se něco cukalo kvůli procesoru. Hru to dá slušně a třeba u kódování videa je problém v době načítání originálu z karty, ne ve zpracování. A nedostatečně rychlé sdčko nebo nedej bože DVD by nezrychlil ani nejdražší procesor na světě.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.