reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nabídne AMD příští APU s grafikou ve formě chipletu?

14.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Nabídne AMD příští APU s grafikou ve formě chipletu?
Skládání procesorů z více samostatných čipů dává výrobcům nové možnosti a nám zase umožňuje spekulovat o tom, jaké tyto možnosti budou. Po představení prvního Ryzenu 3000 "Matisse" jde především o to, co by šlo udělat se zatím vynechaným prostorem.
Na to jsme se sami zaměřili v článku z minulého týdne, v němž se ukázalo, že pod 7nm chipletem s 8 jádry Zen 2 skutečně je místo pro další. Poté to i (mezi řádky) potvrdila sama Lisa Su a velice průkazný je i následující snímek procesoru, který se objevil (i v naší diskusi). 
 
 
Je zkrátka vidět, že se počítá s ještě jedním čipem se stejnými rozměry, jaké má vedlejší 7nm chiplet, takže CPU Ryzen 3000 mohou přijít s až 16 fyzickými jádry a jestli je skutečně nabídnou (nebo to bude třeba "jen" deset), to už závisí pouze na tom, k čemu se AMD odhodlá. 
 
Pokud tam ale může být další 7nm CPU chiplet o ploše cca 81 mm2, pak proč ne rovnou třeba malá 7nm Vega ve stylu Intel Kaby Lake-G či případně nová Navi? Opět, i toto se řešilo také v našich diskusích, ale spekulovalo se o tom všeobecně. Řešit by se to dalo celkem snadno, a sice právě jako v Kaby Lake-G sběrnicí PCI Express vedenou přímo v substrátové destičce, a to zde mezi I/O čipem a GPU samotným. Z našeho pohledu to tak může vypadat jako dobré a jednoduché řešení, ovšem AMD říká, že k ničemu takovému se nechystá. 
 
 
Zástupce AMD tak potvrdil, že aktuálně se neplánuje žádný čip generace Zen 2 / Matisse, který by jako jeden chiplet využil GPU. Samozřejmě ale na trh přijdou procesory Zen 2 s integrovanými GPU, a to nejspíše v rámci řady Ryzen 4000 očekávané nejdříve za rok. 
 
A proč AMD nechce vytvořit APU ze tří čipů? To nám už nikdo neprozradil, a tak zbývají jen úvahy. AMD staví moderní APU především pro mobilní platformy, kde jde o úspěšná řešení, která moc nestojí. Jako taková je tedy AMD nechce tlačit do výkonnostních výšin, kde jsou právě zmíněné Kaby Lake-G, ostatně stále je tu limit toho, co dokáží grafice zajistit paměti DDR4. AMD to tak nechce ani nadále přehánět s výkonem, složitostí a ani cenou svých APU, takže si lze představit, že mu na chystané modely bude stačit 12nm I/O čip a 7nm CPU+GPU chiplet, pokud už ne rovnou 7nm monolit.
 
Ostatně se bavíme o APU, na která si ještě počkáme vzhledem k tomu, že právě dorazila generace 3000. Čeho bychom se ale dočkat měli, je více jader, ať už CPU nebo Stream procesorů v grafice, protože AMD také potvrdilo, že hodnoty TDP se (téměř) nezmění a někde se ona výhoda 7nm procesu projevit musí. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama