reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nadella ve vedení Microsoftu: kam se ubírá?

9.11.2015, Jan Vítek, článek
Nadella ve vedení Microsoftu: kam se ubírá?
Už před více než dvěma roky ohlásil Steve Ballmer, že končí ve vedení Microsoftu, který na jeho místo hned začal hledat novou krev. Tu našel ve vlastních řadách, a tak se stal novým šéfem Satya Nadella. Kam tedy od té doby Microsoft ušel a co jej čeká?
Kapitoly článku:
Vedle samotného systému Windows 10 a stále propíraných DirectX 12 je už daleko méně diskutovaný prohlížeč Microsoft Edge, Cortana, integrovaný obchod Store a další novinky spojené s novým systémem.


Microsoft Edge: nadějný, ale bez zájmu


Že Microsoft pracuje na odlehčeném prohlížeči Spartan, to jsme se dozvěděli už na konci minulého roku. Odhalil to spolehlivý zdroj zpráv, Mary Jo Foley, dle níž měl být Spartan odlehčeným, moderním a rychlým prohlížečem. A jako obvykle měla pravdu, a to i v tom, že Windows 10 přijdou vybaveny jak novým prohlížečem, tak starým Internet Explorerem 11. To kvůli tom, že Explorer zajistí zpětnou kompatibilitu, kterou je tento browser značně zatížen, zatímco Spartan bude podporovat jen moderní standardy a moderní stránky.





Project Spartan, který stejně jako Cortana dostal své jméno díky herní sérii Halo, byl zakrátko prezentován samotným Microsoftem. Objevila se informace, že je založen na enginu Trident z Internet Exploreru, což se nakonec potvrdilo. Microsoft jej ale nazývá EdgeHTML. Od konce letošního března už víme, že pod projektem Spartan byl vyvíjen prohlížeč Edge, jenž dostal osekané jádro Trident.





Odlehčení prohlížeče Edge znamená, že nativně nepodporuje ActiveX ani Browser Helper Objects, ale zase obsahuje vestavěný prohlížeč souborů PDF a také i přehrávač Adobe Flash, i když od této technologie se firmy v posledních měsících houfně odvrací. Samotný prohlížeč a jeho engine je pak objektivně rychlý, ovšem i tak je znát, že byl vyvíjen narychlo, což je znát na jeho funkčnosti a nedostatku možností pro nastavení. Ale není se čemu divit, ostatně sám Microsoft ještě před vypuštěním Windows 10 upozorňoval, že ne všechny slibované součásti tohoto systému budou hned k dispozici v hotové podobě a řada z nich se bude dále vyvíjet. Prohlížeč Edge je toho příkladem, ale je také znát, že na něm Microsoft stále pracuje. Však už představil řadu verzí, které mimo jiné umí lépe pracovat s taby, přibylo i nějaké nastavení a objevila se i nová verze enginu EdgeHTML.

Nicméně reakce uživatelů byla spíše vlažná. Ihned po vypuštění Windows 10 na trh se podíl Edge v případě tohoto systému vyhoupl nad 20 procent, ale od té doby začal postupně klesat na původních 14 procent, na nichž se pohyboval už předtím. Řada uživatelů si jej tedy vyzkoušela, ale ihned se vrátila zpět ke svému zavedenému prohlížeči.


Česká Cortana stále v nedohlednu


Virtuální asistentka Cortana ve stylu Siri firmy Apple je součástí Windows 10 už téměř rok. Microsoft ji prezentoval už na konferenci BUILD v březnu 2014, ale poprvé zařadil až do prosincového sestavení 9901 systému Windows 10, v jehož rámci ji však mohli využít jen uživatelé v některých regionech a pro nás se od té doby nic nezměnilo. Cortana je dnes k dispozici v anglickém, francouzském, německém, italském, španělském a čínském (mandarínština) jazyce. Jenomže Cortana oficiálně funguje jen v USA, Spojeném království a v Číně a jinak je pro francouze, němce a další jmenované k dispozici pouze na vyžádání jako alfaverze. My máme zatím smůlu, pokud nemáme tedy zájem přepnout systém do angličtiny a Cortanu používat v tomto jazyce. Objektivně lze říci, že pokud bychom měli stát ve frontě s jinými národy, pak čistě dle velikosti trhu rozhodně ještě nejsme na řadě. Záleží ale také na tom, jak moc aktivně budeme po Microsoftu lokalizaci do češtiny požadovat.





Microsoft však nemá jako prioritu rozšíření Cortany do více částí světa, ale její rozšíření mezi další platformy. Uvědomuje si totiž, že jeho Windows Phone jsou na rozdíl od Windows ve světě PC v menšině a pokud má někdo mít o Cortanu opravdu zájem, pak ta musí podporovat i jeho telefon. Čili Cortana je od tohoto roku k dispozici už pro Android a v příštím roce má přijít na iOS. Ale opět, pro nás je Cortana i na Androidu oficiálně nedostupná, ale je možné si ji nainstalovat ze souboru apk, pokud si jej seženete a musíte se spokojit s angličtinou.

Na tomto příkladu můžeme vidět, jak Microsoft v posledních letech mění svou strategii. Již to není firma, která chce vydělávat na prodeji svého softwaru a podporovat především své platformy. To by musela mít v mobilním světě podobnou převahu jako v desktopovém, ale to nemá. Pokud chce tedy vydělávat na službách, musí je nabídnout i pro konkurenční platformy a na nich je i upřednostnit před svou vlastní. Vidět jsme to mohli také v případě softwaru Office.


Multiplatformní Office 2016


Microsoft ohlásil nové Office 2016 před rokem jako nástupce Office 2013 a Office for Mac 2011, přičemž uživatelé počítačů Mac se jich dočkali už letos 9. července, i když jen pro předplatitele služby Office 365, a ve verzi pro Windows tento balík přišel až 22. září, stejně jako pro ostatní uživatele Maců. Na trhu jsou samozřejmě i verze Office pro Android a iOS.





Pro Microsoft jsou Office již pěknou řádkou let důležitým zdrojem příjmů, který přesahuje tržby tvořené systémy Windows, čili představení nových Office, jež přišly po třech letech, je velice důležitý krok. Firma přitom dále nabízí ke koupi jednorázovou licenci a vedle toho razí předplatitelský model Office 365 jak pro firmy, tak pro domácnosti. Desktopová verze letos dostala důležitou funkci spolupráce na tvorbě dokumentů v reálném čase, tedy důležitou pro ty, kteří ji vůbec mohou využít, tedy ne uživatele, kteří si čas od času potřebují napsat dopis. Pro ty jsou ostatně celé Office zbytečné. Tato nová funkce je zatím k dispozici pouze u Wordu, ale další aplikace ji získají časem.

Při spolupráci na dokumentech můžete ocenit také komunikaci přes Skype, kterou můžete vést přímo ve Wordu. Office 365 Groups, které jsou k dispozici také na iOS a Androidu, nám umožní vytvářet sdílené schránky a kalendáře s příslušným cloudovým úložištěm. OneDrive for Business také dostal selektivní synchronizaci dat pro PC a Macy a z toho všeho je vidět, jak moc se Microsoft zaměřuje na podporu více platforem s ohledem na mobilní zařízení. V této strategii bude bezpochyby dále pokračovat a prohlubovat ji. Na druhou stranu se ale také bude snažit vytvořit ze systému Windows 10 multiplatformní záležitost.


Xbox One dostane Windows 10 také


Microsoft tedy chce expandovat své služby mezi různými platformami, ale na druhou stranu chce i rozšířit Windows 10 mezi co nejvíce zařízení. Krom počítačů a telefonů to budou také zařízení pro Internet věcí i konzole Xbox One. Jejich majitelé budou moci přejít na Windows 10 už v tomto měsíci, přičemž na počítačích s Windows 10 už máme připravenu příslušnou aplikaci Xbox, skrz kterou může počítač s konzolí komunikovat. Microsoft tedy chce vytvořit jednotný herní ekosystém spojující konzoli a PC.




- aplikace Xbox na Windows 10 -


Výhodou bude to, že na Xbox One si budeme moci snadno zahrát i starší tituly pro Xbox 360 (z optické mechaniky i stažené), chystá se Cortana a samozřejmě budeme mít přístup k novému Xbox Store, kde si budeme moci koupit hudbu, TV show či filmy.

Pro Microsoft má rozšíření Windows 10 mezi různá zařízení zásadní význam. Znamená to totiž možnost provozu jedné aplikace na více zařízeních, a tedy i lepší předpoklady pro ta, která nejsou příliš rozšířena. Dnes jde především o telefony Windows Phone, které jsou z hlediska aplikací zanedbávány, protože málokdo má zájem vyvíjet pro Windows Phone s jeho pár procenty mobilního trhu. Vyvíjet aplikace pro jednotnou platformu s potenciálem rozšířit se mezi miliardy zařízení, to už je zcela jiná káva a právě o tom jsou Universal Apps. Microsoft na to jde ale i opačně, a to třeba pomocí nástrojů Windows Bridge for iOS/Android, který má umožnit snadné portování aplikací z iOS a Androidu na Windows.





Zasáhnout to má především právě mobilní telefony s Windows 10, respektive jejich další generaci. O ní se proslýchá, že bude používat režim Continuum, který zajistí funkční propojení stolního/mobilního počítače a telefonu (na motivy Apple Continuity) a také že budou založeny na procesorech Intel, čili x86. To jim zase umožní provozovat aplikace z desktopového systému. Do tohoto systému by pak mohl svým způsobem zapadnout i systém rozšířené reality HoloLens.

Microsoft tedy pod vedením Nadelly útočí dvěma způsoby. Jednak chce na konkurenčních platformách prosadit své produkty a služby a potom mu jde o vertikální rozšíření systému Windows 10 napříč celým spektrem zařízení.
reklama