reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nadella ve vedení Microsoftu: kam se ubírá?

9.11.2015, Jan Vítek, článek
Nadella ve vedení Microsoftu: kam se ubírá?
Už před více než dvěma roky ohlásil Steve Ballmer, že končí ve vedení Microsoftu, který na jeho místo hned začal hledat novou krev. Tu našel ve vlastních řadách, a tak se stal novým šéfem Satya Nadella. Kam tedy od té doby Microsoft ušel a co jej čeká?

Windows 10 Threshold 2


Ještě před opravdu velkými aktualizacemi chystanými pro příští rok se má objevit menší, ale přesto významná aktualizace označovaná mimo jiné jako Threshold 2. Chystaná je na tento měsíc a my tak můžeme tušit, že bude mít co do činění i s příchodem Windows 10 na Xbox One. Threshold 2 měl původně dorazit už v říjnu.




- služby Skype přineslo poprvé sestavení 10565 -


Do této doby Microsoft řešil především zásadní problémy s kompatibilitou. Někteří uživatelé měli problémy s ovladači, nefunkčností trackpadů, blikáním obrazovky a osobně jsem zažil na jednom systému časté obnovování ovladačů grafiky a také nefunkční Start menu, které se nechtělo otevřít. Threshold 2 by měla být ale první aktualizace, která se nebude týkat především řešení těchto problémů. Jak už víme, program Windows Insider je stále v provozu, takže řada uživatelů měla možnost si novou verzi systému již vydržet, ovšem dle jejich ohlasů nemůžeme očekávat zásadní změny. Očekávat můžeme vylepšený prohlížeč Edge s náhledy pro taby, integrované komunikační služby Skype zabudované do aplikace Messaging, upravené grafické uživatelské rozhraní a pod kapotou se projeví výkonnostní optimalizace a usnadněna bude aktivace systému (použít půjdou klíče z Windows 7/8/8.1). Samozřejmostí jsou další úpravy pro lepší kompatibilitu a stabilitu systému.


Windows Redstone jako "Windows 10.1"


Už měsíce před vypuštěním systému Windows 10 se začalo probírat, co bude následovat a objevil se termín Redstone. Ten si Microsoft nevypůčil ze série Halo, ale ze hry Minecraft, kterou získal společně s jejím vývojářem Mojang. My můžeme mluvit o systému Windows 10.1, ale je otázka, zda Microsoft takové označení vůbec použije. Je docela možné, že i když půjde o zásadní aktualizaci, stále budeme mluvit jen o Windows 10. Dočkat se máme někdy v červnu příštího roku a další velká aktualizace, chcete-li Redstone 2, je chystána na podzim.





Můžeme se těšit na to, že aktualizace Redstone přinese zásadní funkční novinky, však dnešní verze Windows 10 je sice z hlediska samotného systému považována za hotovou, ale její aplikace a funkce rozhodně hotové nejsou. To se týká třeba i aplikace Xbox nebo dalších aplikací pro správu fotografií či médií, ale v jejich případě není důvod, proč bychom měli čekat na nějakou zásadní aktualizaci celého systému, zvláště když Microsoft mluví o kontinuálním aktualizování celého systému. Spíše bychom mohli očekávat zásadní systémové novinky jako třeba konečně jednotné Nastavení, čili ne dosavadní polovičaté řešení, které se ani náhodou neobejde bez Ovládacích panelů.

Co tedy zatím víme o aktualizaci Redstone? Vesměs můžeme doufat, že Windows 10 díky ní vstoupí do stádia dospělosti, o němž se nyní ještě nedá mluvit. Nic konkrétního ale o této aktualizaci zatím nevíme, však na Redstonu se oficiálně začalo pracovat teprve nedávno. Můžeme ale doufat, že Microsoft podstatně vylepší jak samotný systém, tak jeho aplikace a propojení s dalšími zařízeními, přičemž ve hře je právě režim Continuum, který zajistí těsné funkční spojení různých zařízení s Windows 10. Zde se tedy Microsoftu učí u Apple, čili pak bychom mohli při práci na stolním PC přijmout příchozí telefonní hovor nebo si snad rozehranou hru přepnout z Xbox na PC. Stejně tak bychom měli být schopni připojit telefon na velkou obrazovku, klávesnici a myš pomocí Microsoft Display Dock (adaptér s potřebnými porty), čímž dostaneme de facto desktopový počítač. I to je Continuum a právě proto má smysl vyrobit příští generaci Lumií vybavenou procesory x86.




- desktopové prostředí Windows 10 z telefonu -


Závěrem


Satya Nadella má tedy odlišnou vizi budoucnosti Microsoftu, než jakou měl Steve Ballmer, který věřil v prosté propojení zařízení a služeb. Nadella vidí budoucnost podobně jako Google v mobilitě, cloudu a chystá se bojovat rozšiřováním systému Windows 10 mezi co nejvíce různých typů zařízení a své služby chce zpřístupnit na co nejvíce platformách. Nicméně ne vše, co Microsoft v poslední době dělá, působí v souladu s jeho vizí. Především nedávné zrušení bonusů na OneDrive a drastické omezení úložného prostoru není zrovna progresivní.

Microsoft v minulých letech investoval značné prostředky do vývoje a propagace platforem Windows Phone 7 a 8, které nepřinesly kýžené ovoce. Je tak zřejmé, že přímý souboj s Androidem a iOS je dnes marný boj, a to více než před několika lety. Tyto platformy dnes představují 97% mobilního trhu a Microsoft nemůže konkurovat tím, že nabídne telefony s lepším hardwarem a příslibem kvalitních služeb, když je téměř nikdo nepoužívá a vývojáři nemají zájem pro tento systém vyvíjet. iPhone si také lidé nekupují porovnávajíc jejich technické specifikace s konkurenčními telefony s Androidem, to je kratochvíle právě uživatelů Androidu, pro něž jsou k dispozici kvanta různých modelů.

Nyní tedy Microsoft chce, aby se uživatelé na konkurenčních platformách naučili používat jeho služby, což je nakonec může přivést i k jeho platformě a hardwaru. Potřebuje také, aby to fungovalo i na druhou stranu, čili otevírá své platformy konkurenčním aplikacím, jak se v poslední době děje, takže zažíváme přesun od ostré konkurence k obezřetné spolupráci. Firma v minulosti ztratila už dost přízně těch, kteří neustále čekali na to, až její mobilní platforma dohoní konkurenci a až nabídnou stejné služby, takže nyní to konečně začíná zkoušet z opačné strany, tedy právě od služeb a aplikací, a může při tom naplno využít svou převahu mezi desktopovými systémy.
reklama