reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nadšenec rozběhal těžbu Bitcoinu na Commodore 64, moc to "nesype"

26.4.2021, Milan Šurkala, aktualita
Nadšenec rozběhal těžbu Bitcoinu na Commodore 64, moc to "nesype"
Někteří lidé si rádi hrají a programátor s YouTube kanálem 8-bit Show And Tell nám předvedl, že Bitcoiny je možné těžit dokonce i na počítači Commodore 64. S návratností to není zrovna moc slavné.
Občas se zkouší nesmysly jen tak z legrace, aby se ukázalo, že to jde. Jedním z příkladů může být test, zda lze těžit Bitcoiny na 40 let starém počítači Commodore 64. Ukázal nám to programátor z YouTube kanálu 8-bit Show And Tell. Použil Bitcoin Miner 64 od YTM/Elysium a na 1MHz procesoru počítače se skutečně povedlo rozběhat těžbu kryptoměny. Nebylo to však úplně jednoduché. Commodore 64 totiž bylo potřeba nejprve připojit k Internetu (pro přenos bloku), k čemuž posloužilo sériové spojení s notebookem s Windows 10. Asi není potřeba připomínat, že takový notebook měl o mnoho řádů vyšší výkon. Ale tady nešlo o výkon a výdělky.
 
 
Jeden hash pak počítač vytvořil za zhruba 3,5 sekundy, takže hashrate dosahoval opravdu mrzkých 0,3 H/s. Po připojení akcelerátoru SuperCPU s taktem 20 MHz se hashrate zvýšil zhruba na 3,3 H/s (jeden hash zabral přibližně 0,3 sekundy). Zdroje hovoří o tom, že s 1MHz procesorem by Commodore 64 natěžilo Bitcoin s hodnotou 10 USD za 768 milionů let. Nevím, jak to počítali, mně to vyšlo zhruba 340 miliard let bez započítání elektřiny a poplatků těžebnímu poolu. Pochopitelně s elektřinou (jak samotným Commodore, tak i dalším počítačem nutným pro zajištění internetového připojení) by se to nezaplatilo nikdy.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama