reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA a ESA si chtějí vyzkoušet odklonění asteroidu

17.11.2016, Jan Vítek, aktualita
NASA a ESA si chtějí vyzkoušet odklonění asteroidu
Už snad v roce 2020 má odstartovat mise, v jejímž rámci si americká NASA a evropská ESA vyzkouší, jaké máme možnosti při záchraně před asteroidem, který by mohl hrozit naražením do Země. Jde o jednu ze známých technik.
Touto technikou je odklonění asteroidu z dráhy, což může být nejsnadnější a nejbezpečnější způsob, i když, pokud jde o popularitu uvažovaných řešení, nukleární zbraně asi stále vedou. V tomto případě jde ale o méně násilnou cestu, kterou má prozkoumat skupina Impact and Deflection Assessment (AIDA) vytvořená agenturami NASA a ESA. Ty ostatně rády připomínají, že okolní vesmír je plný asteroidů a není otázka, zda do Země některý z nich narazí, ale kdy do ní narazí.





Mise AIDA je stále jen ve fázi plánování a v samotné ESA se v příštích týdnech rozhodne, zda se Evropa na ní vůbec bude podílet. Snad ano, protože nedávno jí v dopise vyjádřili podporu přední experti z oblasti planetárních věd a průzkumu vesmíru.

AIDA ve skutečnosti představuje dvě mise. Na straně Evropy by šlo o Asteroid Impact Mission (AIM), zatímco NASA si chystá Double Asteroid Redirection Test (DART) a je třeba říci, že bez AIM by spuštění mise DART nemělo cenu a naopak. V rámci obou by startovaly sondy k binárnímu asteroidu Didymos, který má v roce 2022 proletět ve vzdálenosti necelých 11 milionů kilometrů od Země, což je jedinečná příležitost, jak si vyzkoušet možnosti odklonění vesmírného objektu z dráhy.

Didymos se skládá ze dvou objektů, přičemž ten větší má v průměru 800 metrů a ten menší (známý také jako Didymoon) jen asi 170 metrů. Evropská mise AIM počítá s přiblížením k asteroidům a jejich monitorováním, aby byla získána potřebná data. Pak se AIM v očekávání příletu sondy DART vzdálí do bezpečné vzdálenosti a DART poslouží jako vysokorychlostní projektil, který zasáhne Didymoon velkou rychlostí. AIM bude následně monitorovat, zda to na něj mělo nějaký vliv, čili zda se změnila jeho oběžná dráha kolem hlavního asteroidu.


Jde tak čistě o použití kinetické síly pro odklonění asteroidu, přičemž je zřejmé, že aby to mohlo fungovat, museli bychom takový objekt a jeho hrozbu odhalit s dostatečným časovým předstihem. Ještě před spuštěním celé mise AIDA ale bude zapotřebí zjistit více o povrchu a složení Didymoonu, neboť sonda AIM má k němu poslat také svůj přistávací modul a nebylo by vhodné, aby ten selhal podobně jako Philae na kometě 67P. Tento modul poslouží ke stejnému úkolu jako měla i Philae, k prozkoumání složení a vnitřní struktury zkoumaného objektu.

O přípravách mise AIDA bychom se měli dozvědět dříve, pokud ji NASA a ESA skutečně budou chtít spustit. Mají totiž pouze jeden pokus pro start v roce 2020, jinak nám Didymos prostě uletí, takže případné práce musí začít brzy.

Zdroj: Extremetech

reklama